• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. Matijašević

26.10.2021

18:02

VELIKA PREVARA SA HLEBOM! Na kutiji piše INTEGRALE, a unutra... "DON DON" se igra sa zdravljem kupaca, A EVO I KAKO!

Shutterstock

Vesti

VELIKA PREVARA SA HLEBOM! Na kutiji piše INTEGRALE, a unutra... "DON DON" se igra sa zdravljem kupaca, A EVO I KAKO!

Podeli vest

* Prepečeni hleb marke "tvojih pet minuta", za koji potrošači veruju da je namirnica za zdravu ishranu, sadrži samo 21 odsto integralnog brašna, dok je ostatak obično, tip 500 * Na deklaraciji nigde nije jasno istaknut sastav dvopeka, pa potrošači moraju sami da računaju udeo sastojaka

Integralni dvopek, a od belog brašna?! Zvuči neverovatno, ali, verovali ili ne, postoji, i to u domaće markete stiže iz kompanije "Don don", pod poznatom markom "tvojih pet minuta"!

Iako je na pakovanju njihovog dvopeka velikim slovima istaknuto "integrale", kada pažljivo pročitate deklaraciju i sastav, videćete da integralnog brašna ima u tragovima, a da je glavni sastojak zapravo belo brašno. Da svesno obmanjuju svoje potrošače, govori i to što na pakovanju nigde nećete naći podatak koliki je zapravo udeo tog belog brašna u ovom proizvodu, već morate da računate.
Ali tu nije kraj lukavom poslovanju "Don dona", jer se u ovoj kompaniji proizvodi i takozvani tamni dvopek. Međutim, i u njemu je, kako stoji na deklaraciji, glavni sastojak belo brašno tip 500.

Foto: Shutterstock

Na ovakvu podvalu kompanije "Don don" ukazala nam je Beograđanka Dragana M., koja je ovaj, nazovimo, integralni hleb kupila zbog dijete. Prema njenim rečima, ovakvu prevaru ne bi ni otkrila da nije pažljivo pročitala deklaraciju kako bi proverila sastav i vrednost kalorija.
- Zbog viška kilograma i zdravstvenih problema prešla sam na redukovanu ishranu koju mi je preporučio nutricionista. Između ostalog, na listi namirnica našao se i integralni hleb, po mogućstvu da bude dvopek. Kako sam uzimala njihove proizvode i ranije, bez razmišljanja sam kupila dvopek "tvojih pet minuta". Međutim, nisam ni slutila da ću biti prevarena i nasamarena - ispričala nam je Dragana i dodala:

Igra s potrošačima

"Don don" se ozbiljno poigrao sa svojim potrošačima jer im nudi proizvod koji zapravo i ne postoji
Petar Bogosavljević, Pokret potrošača

- Kada sam došla kući, uzela sam pakovanje jer sam htela da vidim sastav i da izračunam broj kalorija koji smem da unesem u organizam. A onda je usledio šok kada sam shvatila da u ovom proizvodu skoro da nema ni zrna integralnog brašna, već da je to običan, beli prepečeni hleb! Nisam mogla da verujem kada sam pročitala da je glavni sastojak upravo belo brašno, dok integralnog ima svega 21 odsto. Što znači da je više od dve trećine belo brašno. Ne znam tačno da vam kažem, jer tog podatka, naravno, nigde nema u sastavu. Pa, čekajte, ko je ovde lud i kako je moguće da na takav način varaju svoje potrošače?! Bila sam besna i prevarena. Neko će taj hleb sutra kupiti jer ima mnogo većih zdravstvenih problema. Ovo nije bezazleno nimalo. I smatram da nadležni imaju pune ruke posla u ovom slučaju!

Foto: Shutterstock

Domaći stručnjaci smatraju da je ovo tipičan primer obmane potrošača, ali i njihovo dovođenje u zabludu. Prema njihovim rečima, ono što je istaknuto na pakovanju mora da odgovara i deklaraciji, ali i samom proizvodu!

Pitali smo kompaniju "Don don", oni ćute

Do zaključenja ovog izdanja od kompanije "Don don", koja proizvodi sporan dvopek, nismo dobili odgovore na postavljena pitanja. A pitali smo ih sledeće:
* Šta sadrži vaš integralni dvopek i zašto ga tako nazivate?
* Kako je moguće da u vašem integralnom dvopeku ima samo 21 odsto integralnog brašna?
* Šta čini ostali procenat u proizvodu?
* Zašto u sastavu na pakovanju nije navedeno koliki je procenat belog brašna?

Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača napominje da se kompanija "Don don" ozbiljno poigrala sa svojim potrošačima, jer im nudi proizvod koji zapravo i ne postoji.
- Tu mislim na činjenicu da oni prodaju integralni dvopek i da je to istaknuto na pakovanju, a kada se udubite u deklaraciju, shvatite da to nema veze jedno sa drugim. I to je ozbiljna obmana potrošača. Ovde je i problem stabilnosti pravilnika koji uređuje kvalitet i smatram da je to posao za poljoprivrednu inspekciju, koja bi trebalo, uvažavajući interese potrošača, da preispita odredbe pravilnika kada su ovakve namirnice u pitanju - objašnjava Bogosavljević i ističe:
- Na ovakvim proizvodima profitiraju proizvođači jer su, poštujući pravilnik i koristeći jeftinije sirovine, dobili proizvod koji ima višu cenu. Pa se u tom smislu može reći da su ozbiljno prekršeni i ekonomski interesi kupaca!

Foto: Shutterstock

Da ovakvo poslovanje i ponašanje prema potrošačima može biti opasno i po njihovo zdravlje, smatra i nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić. Prema njenim rečima, šta god pisalo na pakovanju, savet kupcima je da pažljivo pročitaju svaku stavku deklaracije.

Nije bezazleno

Proizvođač je iskoristio petinu sadržaja da na osnovu njega promoviše svoj proizvod. Ovakve stvari nisu bezazlene
Jovana Srejić, nutricionista

- Kod tih zdravih, integralnih i dijetalnih namirnica nije dovoljan samo naziv na pakovanju. Jer, evo, ovde imamo primer da je proizvođač iskoristio petinu sadržaja da na osnovu njega promoviše svoj proizvod. Smatram da ovakve stvari nisu bezazlene, pogotovo kada neko ko ima problem sa recimo dijabetesom, holesterolom ili alergijama mora da konzumira i kupuje ovakve namirnice - napominje Srejićeva.
Ona naglašava i da je jako važan i redosled kojim je ispisan sastav nekog proizvoda, jer uglavnom ono što je prvo, toga ima najviše!

Isto brašno, samo druga boja

Tamni, posuti semenkama, zapakovani u celofan i, uz to, veoma skupi - ovakvi hlebovi nisu ništa zdraviji od običnog hleba i svi su napravljeni u osnovi od brašna T-500! To što je neki hleb taman i posut raznim semenkama sa primamljivim pakovanjima, ne znači i da je zdrav. To što nije beo ne uvećava mu zdravstveni efekat, a ni nutritivnu vrednost. Naizgled zdrav hleb napravljen je zapravo od belog brašna T-500, a zatamnjen bojama, aditivima, preprženim ječmom ili raži.

Zbog toga je, upozoravaju stručnjaci, veoma važno da čitate deklaraciju. Prema zvaničnom pravilniku, crnim hlebom može se nazvati samo onaj koji je kompletno napravljen od brašna T-1.100, a takvog hleba gotovo i da nema na tržištu. Dakle, gotovo svi tamni hlebovi koje će vam ponuditi u privatnim pekarama ili marketima zapravo se od belog hleba razlikuju isključivo po boji i po nekom dodatku.

Foto: Shutterstock

Ubacuju hemikalije

Teško je na tržištu pronaći crni hleb. Stavljaju i druge hemikalije koje produžavaju njegovu svežinu
Milka Raičević, nutricionista

Nutricionista Milka Raičević ističe da kompanije imaju jasan stav - da se kod potrošača stvara iluzija da kupuju zdravu namirnicu. Zato ona apeluje na potrošače da pažljivo čitaju deklaracije i da što češće mese hleb jer će jedino tako biti sigurni od čega je on napravljen.

- Pojedini proizvođači za pravljenje crnog ili tamnog hleba umesto integralnog koriste belo brašno, a uglavnom u smesu dodaju aditive, što je sofisticiranija varijanta bojenja hleba u crno. Drugi će ga obojiti kafom ili kakaoom kako bi postigli tamniju nijansu. Teško je na tržištu pronaći crni hleb napravljen od punog zrna. Da stvar bude gora, u hleb stavljaju i druge hemikalije koje produžavaju njegovu svežinu! Ovakav hleb nije zdravstveno neispravan, ali se ovako obmanjuju potrošači i zavaravaju se da se hrane zdravim crnim hlebom - upozorava Raičevićeva.

 

glosa:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Aljbin Kurti – pljačkaš srpskih banaka, apoteka i prodavnica!

Nastavlja se Kurtijev fašistički teror. Kurtijeva fašistička policija je 20.5.2024. sa puškama i pancirima upala u ekspoziture Banke poštanske štedionice (BPŠ) u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, i opljačkala ih! Kukavica Kurti se plaši i Vučićeve senke, pa je Kurti sačekao da predsednik Vučić ode u SAD, i tek onda „uhapsio“ ekspoziture BPŠ. Fašista Kurti već godinama „hapsi“ i srpske apoteke i bakalnice.

21.05.2024

17:02

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetke lidere?

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija