• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. Milanović

02.11.2021

18:55

Igraju se s kupcima, prave nas budalama! Proverili smo ceo "DON DON" asortiman i evo šta smo pronašli!

Shuterstock

Vesti

Igraju se s kupcima, prave nas budalama! Proverili smo ceo "DON DON" asortiman i evo šta smo pronašli!

Podeli vest

Ako kupujete "heljdin", "integralni" ili "tamni" hleb pod robnim markama "Naše zrno" ili "Tvojih pet minuta", ne zavaravajte se da kupujete zdrave namirnice, jer u njima većinski sastav čini obično belo brašno

Kompanija "Don don", koja se bavi proizvodnjom hleba, pored dvopeka "integrale", o kom smo pisali u prošlom broju zaštitnika, u svom asortimanu ima još niz proizvoda sa problematičnim sadržajem i deklaracijom.

Stoga, ako kupujete "heljdin", "integralni" ili "tamni" hleb pod robnima markama "Naše zrno" ili "Tvojih pet minuta", ne zavaravajte se da kupujete zdrave namirnice u čijem sastavu preovladava heljdino, integralno ili crno brašno!
U ovim hlebovima, kao i dvopeku "integrale", zapravo najviše ima običnog belog brašna tip 500, dok je heljdinog i integralnog svega 26 odsto. Kada govorimo o "tamnom" hlebu, ta boja je svakako dobijena termičkim ili veštačkim putem, pošto u njemu nema ni promila drugog brašna izuzev belog.

Kao što je Zaštitnik potrošača pisao u prethodnom broju, čitaoci su nam ukazali na to da je na pakovanju dvopeka "Tvojih pet minuta", koji proizvodi kompanija "Don don", velikim slovima istaknuto "integrale" iako, kada pažljivo pročitate deklaraciju i sam sastav, vidite da integralnog brašna ima u tragovima, a da je glavni sastojak belo brašno. Isti slučaj bio je i sa takozvanim tamnim dvopekom, čiji je glavni sastojak takođe belo brašno tip 500.

Foto: Informer/Zaštitnik potrošača

Nakon što su nam čitaoci ukazali na ovaj problem, naša ekipa istražila je ceo asortiman kompanije "Don don" i pronašla još tri sporna proizvoda.

Nepoštena praksa

To je nepoštena poslovna praksa zato što se nazivom proizvoda kupac navodi da pomisli da je to nešto što nije
Nenad Bumbić, Zaštita potrošača

"Don don" na tržište plasira robne marke "Naše zrno" i "Tvojih pet minuta", a problematičnih artikala ima u obe. Naime, na deklaraciji njihovog "heljda plus" hleba robne marke "Naše zrno" piše da heljdinog brašna ima svega 26 odsto!?! To znači da, pored vode, emulgatora, konzervanasa i drugih dodataka koje ubacuju u hleb, sve ostalo je obično belo brašno. Iako su se u "Don donu" ogradili, jer su na ambalaži napisali da je hleb napravljen "od heljdinog i pšeničnog brašna", ovako mali procenat heljde u hlebu koji se zove "heljda plus" niko nije očekivao!
Ukoliko ste pretpostavljali da se "tamni tost", koji se u Srbiji prodaje pod robnom markom "Tvojih pet minuta", proizvodi od crnog brašna, grdno ste se prevarili. U njegovoj proizvodnji koristi se isključivo pšenično brašno.

Sastav hleba

Heljda plus - Naše zrno
* pšenično brašno T-500
* heljdino brašno 26%
* pšenično sladno brašno


Tamni tost - Tvojih 5 minuta
* pšenično brašno T-500
* pšenično kiselo testo
* preželatinizirano pšenično brašno T-1600
* prženo pšenično sladno brašno
* fermetisano pšenično brašno


Integrale hleb - Naše zrno
* pšenično integralno brašno 26%
* pšenično brašno T-500
* pšenično kiselo testo
* fermetisano pšenično brašno

Isto tako "Naše zrno" - "integrale hleb" u sebi sadrži svega 26 odsto integralnog brašna! Pored tog malog procenta integralnog, "integrale hleb" sadrži još obično pšenično brašno tip 500, kao i pšenično kiselo testo i fermetisano pšenično brašno.

Najveći problem je što ni na jednom od ova tri sporna proizvoda, kao ni na pakovanjima "integrale" i "tamnog", tosta o kojima smo pisali u prethodnom broju, nije jasno naznačeno koliko tačno kog sastojka sadrže! Ni na jednom od artikala ne piše koliko procenata običnog belog brašna koriste u proizvodnji, što nikako ne bi smelo da se dešava!

Potrošači su zbog toga zbunjeni i osećaju se obmanuto, pošto ni nakon čitanja deklaracije ne znaju šta tačno kupuju. Sa druge strane, domaći stručnjaci zgroženi su načinom deklarisanja "Don donovih" proizvoda, jer zakon naše zemlje precizno i nedvosmisleno kaže da deklaracije moraju biti jasne.

Ekipa Zaštitnika potrošača pokušala je da stupi u kontakt sa kompanijom "Don don" i od njih dobije objašnjenje zbog čega su njihovi hlebovi u najvećem procentu napravljeni od običnog belog brašna, kada nose nazive "integralni", "tamni" i "heljdin". Takođe, pitali smo ih kako komentarišu to da se potrošači osećaju obmanuto. Međutim, do zaključenja ovog broja odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Šta je prvo navedeno, toga ima najviše!

Nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić naglasila je da je jako važan i redosled kojim je ispisan sastav nekog proizvoda, zbog toga što uglavnom najviše ima onog što je prvo navedeno! Prema njenim rečima, šta god pisalo na pakovanju, savet kupcima je da pažljivo pročitaju svaku stavku deklaracije.
- Kod tih zdravih, integralnih i dijetalnih namirnica nije dovoljan samo naziv na pakovanju. Evo ovde imamo primer da je proizvođač iskoristio petinu sadržaja da na osnovu njega promoviše proizvod. Smatram da ovako nešto nije bezazleno, pogotovo kada neko ko ima problem sa, na primer, dijabetesom, holesterolom ili alergijama, mora da konzumira i kupuje ovakve namirnice - rekla je Srejićeva.

 

Bumbić: Oni profitiraju, potrošači ispaštaju

 

Predsednik udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić smatra da kompanija "Don don" sastavom proizvoda zavarava svoje kupce.

- Nažalost, u celoj ovoj situaciji najviše ispaštaju potrošači. Svi mi, kada vidimo naziv "heljdin hleb", verujemo da je on napravljen isključivo od heljde ili bar da tog brašna ima najviše u proizvodu. A to uglavnom nije slučaj. Potrošači ne čitaju deklaracije, veruju proizvođačima, i to je velika greška. Oni su uvereni da su kupili nešto što je zdravo, a zapravo nisu. A proizvođačima to dozvoljava Pravilnik o deklarisanju hrane, koji nije dobro napisan kada je o ovim proizvodima reč. Naime, oni mogu da nazovu proizvod "heljdin" čak i kada ova vrsta brašna nije količinski najzastupljenija u artiklu. To mora pod hitno da se ispravi, zato što se inače potrošači dovode u zabludu. To je nepoštena poslovna praksa jer nazivom proizvoda navodi kupca da pomisli da je to nešto što nije - napominje Bumbić i dodaje:

- Prema pravilniku, na deklaraciji se prvo navode sastojci kojih najviše ima prema količini. To znači da, ako su u "Don donu" poštovali zakon, u proizvodima "heljda plus" i "tamni hleb" najviše ima belog brašna. Još jedan veliki problem je to što na ovim deklaracijama nije tačno naznačeno koliko procenata belog brašna tip 500 se koristilo u izradi ovih hlebova! Proizvođač treba da navede gramažu ili procenat korišćenih sastojaka, sem ako nije u pitanju minimalna količina, što ovde nije slučaj, s obzirom na to da je belo brašno napisano na prvom mestu deklaracije. To znači da deklaracija nije ispravna, pa bi nadležni organi za ovakvo kršenje propisa trebalo da povuku sve ove proizvode sa tržišta!

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!
Live TV

Vidovdan je najveći srpski zavet! Njegoš je prikazao njegovo lice i naličje kroz svoja najznačajnija dela!

Sutra je Vidovdan i ljudi kažu da svako od nas treba da ima svoj Kosovski boj i svoj Vidovdan, odnosno da svako od nas treba da se opredeli za svoj sistem vrednosti. Po mišljenju Makrovića, Vidovdan je naša osveštana bol. Kosovo i Vidovdan nisu cela naša istorija, ali jesu središte te istorije. Na ovu temu u emisiji "Info veče" govorio je pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

27.06.2024

22:30

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!
Live TV

Čak i da Rusija okupira celu Ukrajinu, rat se neće završiti! Dve velike sile bore se za lične interese i ni jedna neće popustiti!

Mnogi analitičari prognoziraju da će naredna polovina godine biti malo mirnija od prve. Ipak, nagoveštavaju se nova ratna žarišta u svetu. O ratovima i geopolitici u emisiji "Rat uživo" govorili su Marko Matić iz Centra za odgovorne medije i prof. dr Dragan Škobalj, ekspert za energetiku. Uživo u program, putem vajber uključenja javio se i ratni reporter i novinar Igor Damjanović, kao i novinar Dejan Jelača.

27.06.2024

19:44

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)
Live TV

Kako su prodali Miloševića Hagu? Njegov čuveni govor na Gazimestanu okupio je dva miliona Srba! (VIDEO)

Ako se vratimo u 1989. godinu, setićemo se Miloševićevog govora na Gazimestanu. Neke rečenice izvučene su iz konteksta i tako su korišćene kao navodni dokazi protiv njega na sudu u Hagu. Takođe na Vidovdan predsednik Milošević izručen je Hagu. Da li je sve to moralo i u čemu je simbolika Vidovdana kroz celu srpsku istoriju govorili su u "Info danu" Drušan Proroković i Zoran Anđelković.

27.06.2024

18:03

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?
Srbija

Da li se krstite kada prođete pored crkve?

Primetili ste sigurno i videli mnoge da se prolazeći pored crkve, bilo pešice, bilo nekim prevoznim sredstvom, prekrste. Možda i vi to često radite, a ne znate da li postupate ispravno ili je pak reč o sujeverju.

26.06.2024

15:17