• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

06.01.2022

17:29

OBAVEZNO TRAŽITE PREDRAČUN OD MAJSTORA!  Za samo tri minuta posla 8.000 dinara

Vesti

OBAVEZNO TRAŽITE PREDRAČUN OD MAJSTORA! Za samo tri minuta posla 8.000 dinara

Podeli vest

Vodoinstalater je Petru Rakoviću debelo naplatio uslugu a da mu pre toga nije napismeno dao ponudu, što je obavezno prema novom Zakonu o zaštiti potrošača

Za samo tri minuta posla Petru Rakoviću iz Beograda majstor je ispostavio račun od 8.000 dinara. On je svoje iskustvo sa vodoinstalaterom podelio na društvenim mrežama.
- Odgušenje WC šolje zbog vlažne maramice koje je trajalo tri minuta i 15 sekundi - 8.000. Beograd. Moja greška što nisam pitao unapred za cenu. Prošle nedelje sam bio na zdravstvenom pregledu kod svetski priznatog stručnjaka - 6.000. Evo fakture, ko ne veruje - napisao je Raković i priložio račun koji je dobio.

Ovakva praksa zabranjena je izmenama Zakona o zaštiti potrošača, koji predviđa da je majstor za sve radove skuplje od 5.000 dinara dužan da pre početka radova izda proračun u kome tačno navodi sve cene usluge i materijala.

Upravo takva odredba je i doneta da ne bi bilo ovako neprijatnih iznenađenja kao što je doživeo Petar Raković, a ukoliko pružalac usluge to ne ispoštuje, kazna je 50.000 dinara.

Foto: Shuterstock

- Ovakav slučaj, ukoliko nije izdat proračun pre otpočinjanja radova, treba odmah prijaviti Tržišnoj inspekciji. Prekršen je član 74 Zakona o zaštiti potrošača i sledi kazna od 50.000 dinara - kažu u udruženju potrošača "Efektiva" i dodaju:
- Jedna od najboljih odredbi novog zakona jeste ona koja majstore i druge pružaoce usluga obavezuje da za svaki račun veći od 5.000 dinara naprave specifikaciju troškova i da napišu šta tačno rade i kupuju, kao i koliko to košta. Zbog toga neće moći da daju cenu odokativno, kako je to bilo do sada, a i ne može da zahteva povećanje cene za više od 15 odsto proračuna - kažu u ovom udruženju.

Pomoćnica ministarke trgovine Višnja Rakić objasnila je šta je sve predvidela odredba novog zakona, osim izdavanja proračuna radova pre njihovog početka.

- Saglasnost na tu izvršenu uslugu mora da da onaj koji koristi tu uslugu. To znači da svaka popravka, svaka usluga skuplja od 5.000 dinara mora da dobije saglasnost onog ko želi da mu se to popravi. Onog trenutka kad majstor kaže da će to koštati 5.500 ili 9.000, to prelazi tih 5.000 i on uz izričitu saglasnost korisnika usluga može da pristupi izvršenju te usluge - rekla je Rakićeva.

Satnica, dolazak i dijagnostika

U Nacionalnoj organizaciji potrošača kažu da kada kupujemo robu od trgovaca odmah znamo kolika je cena i nema mesta pregovorima.
- Imate pravo da ne platite ništa preko dogovorenog iznosa - kažu iz NOPS.
Napismeni proračun i cena troškova služe kao dokaz. Bez toga nemamo pravo da uložimo bilo kakvu reklamaciju i da se žalimo na uslugu.
- Kada angažujemo majstora ili drugog pružaoca usluga, prvo treba da proverimo da li postoji registrovana radnja i da li je on pravno lice i preduzetnik. Kada kaže cenu, treba da je pruži napismeno, nije potreban fiskalni isečak, dovoljno je da na papiru stoje podaci. Ako se desi da cena usluga bude veća od dogovorene, on mora da vas obavesti, dok je na vama da odlučite da li ćete pristati da se usluga izvrši ili ne - kažu iz ove organizacije.
U situacijama kada majstor mora najpre da rasklopi uređaj ili na drugi način dijagnostikuje kvar, nakon toga takođe mora da obavesti mušteriju kakav je problem i koliko će to koštati.
- Ako vam cena ne odgovara, ne morate to da prihvatite, ali majstor je dužan da vrati uređaj u prvobitno stanje. On tada može da naplati svoj radni sat i trošak dolaska i vremena koje je proveo. Cena dolaska i radnog sata takođe treba da bude unapred istaknuta - kažu iz Nacionalne organizacije.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija