• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zaštitnik potrošača

09.08.2022

16:22

ŠOKANTNA ISPOVEST BIVŠEG MENADŽERA OMV PUMPI! Ovo gorivo plaćamo papreno, A ZAPRAVO....

shutterstock/Informer

Vesti

ŠOKANTNA ISPOVEST BIVŠEG MENADŽERA OMV PUMPI! Ovo gorivo plaćamo papreno, A ZAPRAVO....

Podeli vest

Reč je o običnom NIS-ovom gorivu, koje je značajno jeftinije, tvrdi nekadašnji menadžer OMV pumpi Marko Tasić, koji otkriva brojne marifetluke u ovoj naftnoj kompaniji

Ako verujete da kupovinom i te kako skupog aditiviranog OMV goriva u svoje četvorotočkaše sipate značajno kvalitetnije gorivo nego na ostalim pumpama, varate se.

Reč je o običnom NIS-ovom gorivu, koje je značajno jeftinije, tvrdi nekadašnji menadžer OMV pumpi Marko Tasić. 
Kako nam je ispričao, do ovih saznanja i dokaza koji ih potkrepljuju došao je tokom rada u OMV-u, gde je bio zaposlen kao menadžer dve njihove benzinske stanice. 

Na ovu činjenicu javnost je prvo upozorilo udruženje "Zaštita potrošača". Prema njihovim rečima, veliki broj vozača u Srbiji kaže da kupuje gorivo na OMV pumpama jer "auto više pređe i lepše radi sa gorivom kupljenim na pumpama austrijske kompanije". 

Foto: Informer

Međutim, Marko Tasić tvrdi da je čista iluzija kupca da je gorivo na OMV pumpama kvalitetnije. Kako kaže, OMV zapravo kupuje NIS goriva proizvedena u Pančevu, a prodaje ih pod drugim imenom. Kao dokaz za to što govori, Marko je pokazao i otpremnice iz kojih se vidi da je na OMV pumpama izvršen prijem NIS-ovih goriva (pogledajte fotografiju).

Na štetu kupaca

Prema njegovim rečima, većina goriva prodatog na OMV pumpama uopšte nema aditiva i u pitanju je standardni NIS-ov evro-premijum BMB i evrodizel, pa čak i kada na OMV-u kupite najskuplja premijum goriva.

- Imate situaciju da OMV u Srbiji prodaje "Maxx Motion" dizel ili benzin, a da je to u stvari običan NIS-ov dizel ili benzin. Napravili su takav marketinški trik da su tamo naveli neke aditive, neka silna čuda kojih zapravo nema, već vi sipate obično gorivo i to je to. Oni ova goriva reklamiraju da mogu da izdrže do - 38 stepeni, a imali smo brojne reklamacije ljudi koji odu na Kopaonik i žale se da nisu mogli da upale svoje vozilo iako je temperatura napolju -15 ili -20 stepeni! Prodaju NIS-ovo gorivo kao svoje i još naplaćuju i 20 dinara skuplje po litri, a sve ide na štetu građana - kaže on i dodaje:

Foto: Informer

- Kada sam počeo da radim u OMV-u, pričali su da oni uvoze svoje gorivo, ali da im država uzima veliki novac, pa su morali da zakupe ogromne tankove u sklopu Rafinerije. Neko kao laik pojma nisam imao da li to tako funkcioniše ili ne, sve dok nismo počeli da crvenimo i dobijamo "packe" od potrošača jer to nije ono što se reklamira. Tokom 2018. godine sam im prvi put rekao da kršimo zakon i da prodajemo nešto što što reklamiramo kao naše, a to nije tačno. Ponudili su mi povećanje zarade da ne čačkam dalje, kasnije su krenule i pretnje, a na kraju smo prekinuli ugovor na jedan ružan način.

Sporni aditivi

Na pitanje u čemu se razlikuje standardno, najjeftinije gorivo na OMV i NIS pumpama, on odgovara:
- Kada pričamo o običnim gorivima, dizelu i benzinu, to što točite na NIS-ovim pumpama apsolutno je isto ono što dobijate na OMV benzinskim stanicama. Najvećim delom nabavka se vrši preko NIS-a. To uključuje i ta premijum goriva "Maxx Motion" goriva i obična goriva dizel i benzin. TNG se isto nabavlja u NIS-ovoj rafineriji, a prodaje se na OMV benzinskim pumpama - napominje Tasić.
Marko je rekao i da ne bi bilo sasvim tačno reći da ne postoji nikakvo aditiviranje goriva na OMV-u. On poseduje i dokumentaciju iz koje se vidi da OMV nabavlja aditive proizvedene u Austriji. Po njegovom mišljenju, problem je što nema garancije da je aditiviranje urađeno, a i kada se radi, ono se radi loše. 

Foto: Informer

Svako bi pomislio da se aditiviranje radi u rafineriji ili bar u nekom specijalizovanom postrojenju. Međutim, naš sagovornik kaže da to nije tako.
- Procedura za aditiviranje goriva je sledeća. OMV-ov vozač odlazi na NIS-ovu instalaciju Rafinerije nafte Pančevo i tamo toči gorivo, puni cisternu. Meni vozač dovozi određenu količinu običnog evrodizela i u odnosu na srazmeru koja je propisana, on bi trebalo da mi istoči određenu količinu aditiva. Ali ja nemam mogućnosti da proverim da li je taj aditiv istočen ili ne, pošto je to jedan zatvoren sud. Vi niti vidite aditiviranje, niti možete da potvrdite da je do njega došlo - priča on i dodaje:

- Iz priča vozača i njihovog i ličnog iskustva, oni imaju strah od manipulacije sa aditivom zato što je izrazito kancerogen i veoma opasan. Samim tim, vozači se ustručavaju da aditiv sipaju u goriva jer dolazi do povreda, opekotina, do raznih neprijatnih situacija!
U udruženju "Zaštita potrošača" sa pravom postavljaju pitanja da li vozači mogu adekvatno i bezbedno da izmešaju aditive sa gorivom tako da se dobije ujednačen rezultat i da li su vozači uopšte adekvatno obučeni za aditiviranje goriva?  

Svetska istraživanja

Predsednik Udruženja "Zaštita potrošača" Nenad Bumbić ne preporučuje vozačima da kupuju premijum goriva.
- Postoji više razloga zašto verujemo da je kupovina premijum goriva na našim pumpama samo bacanje novca. Prvo, analiza goriva uzetog na OMV pumpi ukazuje na to da aditiviranje goriva u OMV mreži baš i ne funkcioniše najbolje. Ne funkcioniše na onaj način kako to OMV voli da predstavlja - kaže on i dodaje: 

Foto: Zastitnik potrosaca

- Drugo, možda i bitnije, detaljna testiranja kako u laboratorijama, tako i u realnoj vožnji sprovedena od strane američkog pandana Auto-moto saveza i više američkih i zapadnoevropskih udruženja potrošača pokazuju da nema realne prednosti premijum goriva u odnosu na obično i jeftinije gorivo. Njihov zaključak je da ne treba bacati novac na kupovinu premijum goriva!
Prema Bumbićevim rečima, vozači nemaju razloga da izbegavaju NIS-ove benzinske stanice, jer će i na OMV-u sipati isto to gorivo. 

- Zbog svega ovoga, a i nedostatka transparentnosti na strani OMV-a, mi smatramo da ne treba da kupujete premijum goriva. Takođe, ne treba da vodite računa ni da li standardna goriva kupujete na NIS-ovim ili OMV pumpama, jer izgleda da se i na jednim i drugim benzinskim stanicama prodaje NIS-ovo gorivo! - jasan je prvi čovek "Zaštite potrošača".

Foto: Zastitnik potrosaca

U kompaniji OMV kažu da sva njihova goriva u potpunosti zadovoljavaju evropske standarde za kvalitet goriva, kao i odgovarajuće nacionalne standarde.
- U OMV-u brinemo o potrebama svojih kupaca, pa zato kontinuirano razvijamo kvalitetna goriva koja čak i prevazilaze standardne zahteve. Strogim kriterijumima koje imamo, kada je reč o kontroli kvaliteta, osiguravamo da našim kupcima svaki dan budu dostupna goriva odličnog kvaliteta - kažu u ovoj kompaniji i dodaju da neće komentarisati navode bivšeg partnera, koji je pod sudskim procesom.

Istraživanje dokazalo da je kupovina 
premijum goriva čisto bacanje para

 

Američka automobilska asocijacija je sprovela istraživanje sa ciljem da utvrdi da li, ako se koriste premijum goriva, motor daje više snage, troši manje goriva i manje zagađuje životnu okolinu.

Odgovor na sva pitanja je da nije primećena konzistentna razlika između premijum i običnih goriva.

Nakon testiranja ova američka asocijacija je saopštila da Amerikanci bespotrebno bacaju više milijardi dolara svake godine kupujući premijum goriva, a slične rezultate su pokazale i druge studije.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)
Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja! (VIDEO)

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

08.07.2024

19:50

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Procurili detalji dila! Orban dobio Sijevu podršku za Ukrajinu! Brisel poludeo, mađarski premijer nema dozvolu EU da ugovara mir!
Šta reži

Procurili detalji dila! Orban dobio Sijevu podršku za Ukrajinu! Brisel poludeo, mađarski premijer nema dozvolu EU da ugovara mir!

Mađarski premijer Viktor Orban dobio je juče podršku kineskog predsednika Si Đinpinga u naporima koje čini da okonča rat u Ukrajini. Orban je, nakon Kijeva i Moskve, juče otputovao u Peking, gde je sa Sijem zaključio da sukob u Ukrajini mora što pre biti završen, te da treba hitno uspostaviti prekid vatre i započeti pregovore između zaraćenih strana.

08.07.2024

22:40

Francuska na korak od građanskog rata i to pred Olimpijadu u Parizu! Peta republika u raspadu, može li iko povući ručnu!
Nimalo naivno

Francuska na korak od građanskog rata i to pred Olimpijadu u Parizu! Peta republika u raspadu, može li iko povući ručnu!

Pravi građanski rat izbio je na ulicama francuskih gradova nakon drugog kruga parlamentarnih izbora, i to malo više od dve nedelje pred početak Olimpijskih igara u Parizu. Građani, nezadovoljni jer je najviše mesta u skupštini dobila levičarska koalicija Novi narodni front, razbijali su i palili sve na šta su naišli i sukobili se sa policijom.

08.07.2024

22:22

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija