• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: srbijadanas.com/informer.rs

30.09.2018

20:15

OVE ŽENE ŽIVE NAJDUŽE NA SVETU: Pet tajni zašto Japanke NE STARE I NE GOJE SE!

Ljubav

OVE ŽENE ŽIVE NAJDUŽE NA SVETU: Pet tajni zašto Japanke NE STARE I NE GOJE SE!

Podeli vest

Japanke poslednjih 25 godina drže svetski rekord žena s najdužim životnim vekom, a u proseku žive 84,5 godina. Uz to, gotovo nikada se ne debljaju. Koja je tajna njihove dugovečnosti i mladolikosti?

Japanska spisateljica Naomi Morijama autorka je knjige "Japanke ne stare i ne debljaju se" u kojoj su otkrivene tajne dugovečnosti i večne mladolikosti čudesnih Japanki.

Žene u Japanu hrane se naročito zdravo, a japanska kultura nalaže serviranje malih porcija. Njihova ishrana većinom se sastoji od ribe, algi, voća, soje, riže, povrća i zelenog čaja. Osim što je zdrava, sva ta hrana ima i "anti-age" učinak zbog čega Japanke uvek izgledaju mladoliko.

Naomi Morijama u knjizi otkriva 5 tajni Japanki koje se nikada ne debljaju i žive najduže:

1. Žene u Japanu gotovo uvek jedu obroke pripremljene kod kuće koji se većinom sastoje od grilovane ribe, kašike pirinča, kuvanog povrća, supe, zelenog čaja i voća. Japanke konzumiraju čak 10 posto od ukupne konzumacije ribe na svetu, a čine samo dva posto svetske populacije. 

Foto: Pixabay

2. Hrana se lagano kuva ili griluje, a umesto hleba Japanke jedu pirinač. Uobičajeni japanski doručak čine komad ribe, pirinač, tofu, alge, supa, mladi luk, omlet i zeleni čaj, sve u malim porcijama. Pirinač jedu za svaki obrok i to je najveća razlika između načina života na Istoku i Zapadu. 

Foto: Shutterstock

3. Slatki dezerti su retkost u japanskoj kuhinji, a i kada se jedu uvek je reč o malim količinama. Nije da Japanke ne vole čokoladu i kolače - jednostavno su svesne posledica i štetnih nuspojava slatkog na zdravlje. 

4. Roditelji uče svoje decu da jedu polako i da cene svaki zalogaj. Zbog toga Japanci nikada ne napune tanjir do vrha i ne serviraju velike porcije, a svaka vrsta hrane poslužuje se odvojeno. 

Foto: Shutterstock

5. Telesna vežba je deo dnevne rutine u Japanu, a kako bi održali zdrav način života, Japanci su izgradili čitavu kulturu na vožnji bicikla, hodanju i dugom pešačenju, zaključuje Naomi Morijama u svojoj knjizi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija