• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Ž.

17.11.2019

17:03

PAMET U GLAVU, LAJKOVI NISU VAŽNI! Kako deca mogu sebe da ugroze putem interneta?

Ljubav

PAMET U GLAVU, LAJKOVI NISU VAŽNI! Kako deca mogu sebe da ugroze putem interneta?

Podeli vest

Od izazova, preko igrica koje mogu i da ubiju, do lažnih drugara i lažnih ljubavi, iza ekrana telefona kriju se opasnosti koje svakog dana prete našoj deci

Plavi kit, Momo, Jutjub izazovi zbog kojih se završava u bolnici, poruke koje vode u ruke pedofila i lažnih agencija za modele, mladi na internetu konstantno su ugroženi. Katarina Jonev, višegodišnji edukator na temu bezbednosti dece i mladih na internetu, svojim projektom "Cyber Atis" želi da promoviše kulturu ponašanja i bezbednosti dece na internetu kroz organizovanje prezentacija, tribina, predavanja deci, roditeljima i nastavnicima. Od 2016. godine aktivno se bavi edukacijom dece i roditelja o opasnostima na internetu i društvenim mrežama. Putuje po Srbiji i drži predavanja mladima. Između ostalog, održala je i zanimljivo predavanje na nedavno održanom Festivalu zdravlja, a za Ljubav i zdravlje ispričala je samo mali deo onoga sa čim se sretala na internetu dok je istraživala čime se to sve naša deca bave dok satima gledaju u svoje telefone.

Foto: Shutterstock

Konferencija o bezbednosti dece

Na Međunarodni dan deteta, u sredu 20. novembra u Privrednoj komori Srbije, održaće se konferencija o bezbednosti dece na internetu. Učesnici konferencije su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva prosvete, Ministarstva za telekomunikacije, Unicefa, dečiji psiholog i pedagog, stručnjaci za informacionu bezbednosti. Tokom dva panela učesnici će pokušati da daju odgovore na pitanja šta rade deca na internetu i koje opasnosti vrebaju iz virtuelnog prostora. Biće održana i promocija knjige "Bezbednost dece na internetu - vodič za roditelje".

Jutjub izazovi

- Jedno od rizičnih ponašanja na internetu su "Jutjub izazovi". Deca misle da ako naprave neku ludost i potencijalno ugroze sebe i to postave na Jutjub ili neku društvenu mrežu, da će to videti milion ljudi, da će postati popularni, pa će pare da lete na sve strane! Ali, veoma je lako sebi ugroziti život. Ovi izazovi su različiti: uzmi šaku praška za veš, stavi to sebi u usta i snimaj se. Ili napuni sto okruglim svećicama, zapali ih i sa drugarom se takmiči ko će da popije više voska! Ili stave celu šaku cimeta i đumbira u usta i snimaju se. Desilo se to da se u Francuskoj sedmoro dece ugušilo! Potom, sledeći izazov: starija devojčica zalepi mlađeg dečaka selotejpom za zid dok on stoji na stoličici. Onda skloni stoličicu i snima ga. Postoji snimak koji je trajao sat i nešto, a onda se prekida. Ne, nije nestalo interneta. Dečak je izgubio svest. Koliko god nam deca bila pametna i fina, budu ponesena tim sumanutim izazovima, pa ne razmišljaju koliko sebi ili drugome mogu da ugroze život - priča Katarina Jonev.

Plavi kit

Pre nekoliko godina pojavila se internet igrica "Plavi kit", za koju su čula i deca u Srbiji. Srećom, samo se čulo jer ona nije mogla da se "skine" u Srbiji. Nastala je u Rusiji još 2009, ali vrhunac je doživela 2015.

OVA LEPOTICA JE ĆERKA SVETSKI POZNATOG GLUMCA! Prava je bomba! (FOTO)

- "Plavi kit" nikada nije mogao da se instalira u Srbiji. MUP Srbije je uradio odličnu stvar, pa je u sve medije pustio vesti o ovoj igrici i skrenuo pažnju roditelja koji su tada shvatili da nekada treba da obrate pažnju na to čime se to deca bave na internetu, telefonu, koje igrice igraju. "Plavog kita" nisu mogli da igraju, ali to ne znači da se neće pojaviti neka nova opasna igrica. A šta je "Plavi kit" radio: igrao je na ego. Igrica je imala pedesetak nivoa, od najlakšeg do najtežeg: ukradi mami novac iz novčanika, udari bratu šamar dok spava, pa sve do: lezi na kuhinjski pod i baci noževe u vazduh, potom dokaži lojalnost Plavom kitu i izreži ga na svom telu, i na kraju - oduzmi sebi život! Čovek koji je napravio igricu je psihopata, kada su ga uhapsili u Rusiji, već je 230 dece izvršilo samoubistvo! Sve žrtve su imale znak na ruci - plavi kit urezan u kožu. Tvorac "igrice" je izjavio da je hteo da očisti svet od slabih ljudi.

Prepiska sa nepoznatim

- Daj mi pare!
- Neću, ne smaraj!
- Daj mi ili ću svima poslati onu tvoju sliku!
- Koju sliku?

Foto: Shutterstock

DA LI SU DEČACI BOLJI U MATEMATICI? Najnovije istraživanje pobilo uvreženu teoriju!

Bezbroj je ovakvih i sličnih ucena u prepiskama među mladima, kaže Katarina Jonev i prepričava nam jedan slučaj: unutrašnja Srbija, manji grad. Dečak Marko ima 14 godina, kapiten je u svom klubu, faca je u društvu, devojčice su lude za njim. Stiže mu zahtev za prijateljstvo od Ane, slatke devojčice koja ima lepe fotografije na Instagramu. On je prihvata za prijatelja. U roku od mesec dana Marko se zaljubio u Anu, iako je nikada nije video ni čuo jer Ani "ne radi kamera", "roditelji su tu pa ne može da priča". Ali Ana je uvek tu za njega. Kada se povredio na treningu, ona ga je tešila, volela je istu muziku, iste filmove. Jednog dana stiže mu poruka: "Pošalji mi jednu tvoju fotku samo za moje oči." Posle nagovaranja, Marko pristaje da se svuče nag i fotografiše. Ana mu kaže da je vreme da se vide: sutra u 18 ispred njegove škole! Naravno da se umesto Ane pojavio čovek koji ima 52 godine! Udario je Marka, koji se skamenio od straha, a onda sa drugim čovekom počeo da ga gura u kombi! Srećom, komšinica ga je videla i počela je da viče... Marka je glas trgao i uspeo je da pobegne. Ali šta je moglo da se desi...

Lepota, zdravlje, opasnost

Na internetu vrebaju i opasnosti od "saveta" za lepotu i zdravlje... I tu treba biti obazriv da se ne bi završilo u Urgentnom centru, kao što je i bilo slučajeva.

SLAVNA VODITELJKA POSTALA NOVA VLASNICA RANČA VREDNOG SKORO 7 MILIONA DOLARA! Unutrašnjost nerealno dobro izgleda! (VIDEO)

- "Smršala je 40 kilograma, a nije držala dijetu: Gram heroina svakog dana!" Ovo je objavljeno na jednom domaćem sajtu koji ima dva miliona pregleda svaki dan! Zamislite da ovo pročita i primeni samo jedna devojčica koja ima višak kilograma i koja je zbog toga nesrećna! Samo jedna, pa bi to bilo strašno! Kako razlikovati prave od lažnih saveta na internetu? Teško, a jedini način je da uvek potražite mišljenje druge strane, i uključite razum! Pa naše babe su bolje znale, njihovi saveti su bezbedniji od ovih koji se danas nude na internetu! Ali doktori i samo doktori su tu za savete o zdravlju, a ne internet - kaže Katarina Jonev, koja ima poruku za sve mlade: živimo u virtuelnom dobu, vodite računa o sebi i svojoj privatnosti, ne puštajte u svoj virtuelni svet nepoznate ljude. Broj pratilaca ne znači ništa, broj lajkova ne znači ništa!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija