• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

18.10.2020

08:28

Koje sve BOLESTI može da nam PRENESE kućni LJUBIMAC? Mazimo se, ali PAZIMO SE!

Ljubav

Koje sve BOLESTI može da nam PRENESE kućni LJUBIMAC? Mazimo se, ali PAZIMO SE!

Podeli vest

Postoje bolesti koje mogu da nam prenesu psi, mačke, ptice... One mogu da nam zakomplikuju život isto toliko koliko nam ga ljubimci ulepšavaju. Zato se na vreme obavestite, ponašajte se odgovorno i prema sebi i prema životinjama

Zoonoze su grupa infektivnih bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama. Genetska karta čoveka je takva da većini zaraznih bolesti ne dozvoljava da prelazi sa životinje na čoveka, ali manji broj njih ipak može. Čovek se tako od nekih bolesti može zaraziti direktnim kontaktom - ugrizom ili ogrebotinom, preko pljuvačke, izmeta ili mokraće ljubimca. Ljubimci u svom krznu mogu imati krpelje ili buve, koji takođe mogu biti prenosioci bolesti.

Foto: Pixabay

Pas je vaš prijatelj, ali pazite šta jede

Na spisku bolesti koje može da nam prenese pas jeste i tuberkuloza. Ovu bolest pluća psi prenose ako su zaraženi tako što su pojeli mesto životinje koja je bila zaražena.

Kako se zaštititi

Najbolje je pse kupati šamponom jednom u svaka tri meseca. Četkajte psa što je češće moguće, vodite računa da li ima krpelje, buve. Skraćujte psu nokte. Posavetujte se sa veterinarom kada kako to da radite. Redovno mu perite šape i nema brige.
Kada je reč o mačkama, redovno ih četkajte i održavajte higijenu njihovih toaleta, odnosno posuda sa peskom. Neke studije savetuju da ne treba spavati u istom krevetu sa ljubimcima ukoliko imate alergiju ili astmu, potom da ne treba dozvoliti ljubimcima da vas ližu po licu. Ali svakako ruke redovno perite posle svakog maženja sa ljubimcem.

Druga bolest je askaridoza. Pretpostavlja se da su parkovi u kojima se deca najviše igraju puni crva koji izazivaju ovu bolest. Ovi paraziti u utrobi psa dostižu dužinu do 14 cm. Nakon izbacivanja izmeta, jaja puknu i ovi paraziti mogu da opstanu na tom prostoru i čitav mesec. Opasnost po ljude predstavljaju i različite vrste glista i crva. Neke od njih mogu da dostignu dužinu i do nekoliko metara i da žive u utrobama i do 20 godina. Posebno opasna i smrtonosna za čoveka je ehinokoka. Kada psi pojedu meso zaraženo jajima crva, ovi paraziti se razvijaju u njihovom telu i izbacuju se kroz fekalije. Čovek se može zaraziti kontaktom sa psom. Infekcija crvima kod čoveka može da izazove ciste u predelu jetre, mozga i pluća. Zato vodite računa o ishrani svog psa, ne dozvolite mu da gricka uginule miševe, golubove ili bilo koju drugu vrstu životinje. Na taj način psi mogu da dobiju i kampilobakteriju ili salmonelu, koje mogu da budu smrtonosne po decu i stare. Psi vole da se igraju u barama, ali voda u bari je zagađena kriptonom, parazitom koji izaziva cryptosporidios, bolest stomačnog dela, izaziva ciste, dijareju, bol u stomaku i groznicu. Zaraženi psi ovu vrstu parazita mogu da prenesu čoveku jezikom i putem kože.

Foto: Shutterstock

Pas može da prenese i šugu, parazit koji se uvlači u kožu i tamo polaže jaja. Još jedna opasnost su zaraze koje izazivaju miševi. Mišja groznica nastaje ukoliko pas pije vodu koja je zagađena fekalijama ovih životinja. Čim se pas zarazi, njegov urin inficira svako mesto na kojem je vršio nuždu, pa je to opasno i za čoveka. U devet od deset slučajeva ova infekcija izaziva simptome slične gripu i može da izazove unutrašnje krvarenje i kolaps organizma.

Ide maca oko tebe...

Bolest mačjeg ogreba je bakterijska infekcija koju u 90 odsto slučajeva prenose mačke, a retko to čine i psi. Kod većine obolelih na koži se stvara jedna ili više papula koje traju od 1 do 3 nedelje. Nakon 2-3 nedelje javljaju se povećani limfni čvorovi i umor, glavobolja, gubitak tečnosti, povišena temperatura. Bolest obično sama prolazi, ređe komplikacije su upalne promene na jetri i slezini ili čak na srčanim zaliscima i na mozgu.

Foto: Pixabay

Toksokaroza je bolest uzrokovana parazitom Toxacara canis. Ona živi u crevu mačke. Prenosi se preko jajašaca izlučenih izmetom životinja, koje često kontaminiraju zemlju ili pesak u kojima vrše nuždu. Bolest je opasna s obzirom na to da u stadijumu larve paraziti kruže celim telom pa mogu završiti u oku i mozgu. Simptomi su temperatura, kašalj, povećana jetra, osip, otečeni limfni čvorovi, nalaz živih parazita u stolici deteta.

Foto: Shutterstock

Ptica peva, ali i...

Papagajska groznica ili psitakoza prenosi se kontaktom sa zaraženim ptičjim izmetom ili prašinom koja se skuplja u ptičjem kavezu. Psitakoza je više naziv za zaraze od egzotičnih ptica dok se kod ostalih ptica naziva ornitoza. Simptomi su kašalj, visoka temperatura i glavobolja.

Koje RASE PASA se super slažu s MAČKAMA, a nema ih mnogo, pogledajte OVDE.

A tome da su kućni ljubimci dobri po vaše ZDRAVLJE - SMANJUJU STRES, KRVNI PRITISAK, JAČAJU IMUNITET... čitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija