• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: magazin.novosti/informer

12.03.2021

12:42

NE ZNATE KAKVU IGRAČKU DA KUPITE VAŠEM MALIŠANU? Evo preporuke PREMA GODINAMA deteta!

Ljubav

NE ZNATE KAKVU IGRAČKU DA KUPITE VAŠEM MALIŠANU? Evo preporuke PREMA GODINAMA deteta!

Podeli vest

Ukoliko ste često u nedoumici da li vašem mališanu smete da date igračku koju je dobio na poklon ili želite da mu kupite neku koja vam se baš dopada, ali ne znate da li je mali za nju, pročitajte koja odgovora kom uzrastu

I što je još važnije, naučite zašto je dobro da u određenom dobu ima baš tu lutku, kako bi se pravilno razvijao.

Prve preporučene igračke su mekane lutke ili geometrijski oblici od platna koje beba može refleksno da uhvati šakom. Poželjno je da budu živih boja, jer to utiče na razvoj fine motorike.

Između četvrtog i šestog meseca razvija se percepcija, pa tada u funkciju dolaze viseće igračke i vrteške iznad kreveca.

Foto: Pixabay

Plišani meda 

U narednih šest meseci, kada se razvijaju fine motoričke sposobnosti, preporuka je da dete ima proste slikovnice sa životinjama ili voćem.

Do druge godine mališanu je, za razvoj krupne, grublje motorike, potrebna gumena lopta, koju će šutirati ili gurati, ali i papiri u boji koje će gužvati, jer sada je važno da se vodi računa i o finoj motorici. Vreme je i za igre u pesku, slikovnice sa više detalja, plastelin...

Od druge do treće godine deca se raduju igračkama koje sviraju ili imaju točkiće, pa mogu da ih guraju.

Kada napuni četiri godine, pa sve do pete, preporuka je da dete počne sa sastavlja slagalice do 12 delova, kao i da lista knjige sa prostim logičkim zadacima, igra se sa dečjim koferčićima sa doktorskim aparatima ili kuhinjskom opremom. Sve to je u službi razvoja intelektualnih sposobnosti.

Od pete godine do polaska u školu, idealno je da se dete “prebaci” na vožnju bicikla i rolera, preskakanje vijače i sportove sa loptom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija