• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

02.05.2021

16:43

Lavanda i neven ZA BLISTAV TEN! Aromakozmetičar OTKRIVA RECEPTURE za 4 prirodne KREME od LEKOVITOG BILJA!

Ljubav

Lavanda i neven ZA BLISTAV TEN! Aromakozmetičar OTKRIVA RECEPTURE za 4 prirodne KREME od LEKOVITOG BILJA!

Podeli vest

Svest o prirodnoj kozmetici razvila se u poslednjih pola veka, a mnoge od preparata koje svakodnevno koristite možete da napravite i sami kod kuće. Dovoljno je da zavirite u špajz, u najboljem slučaju odete do prve prodavnice zdrave hrane

Lekovito bilje, biljna i eterična ulja koriste se za negu lica i tela od davnina. Svest o prirodnoj kozmetici razvila se u poslednjih pola veka, a mnoge od preparata koje svakodnevno koristite možete da napravite i sami kod kuće, kaže aromakozmetičar Jelena Bojić. Dovoljno je da zavirite u špajz, u najboljem slučaju odete do prve prodavnice zdrave hrane.

Eterična ulja i cvetne vode

- Sve što nanesemo na kožu kroz krvotok direktno ulazi u naše telo i na duže staze može ozbiljno da utiče na naše zdravlje, pozitivno ili negativno. Kao naš najveći organ, koža je naša najvažnija imunobarijera i organ za eliminisanje "otpada" iz celog organizma. Komercijalni proizvodi koji u sebi sadrže petroleum i njegove derivate u najboljem slučaju mogu da zapuše pore i naprave plodno tlo za razvoj mikroorganizama koji ostaju u koži, i naravno, u organizmu. Rezultat je da vaša koža neće biti blistava ni zdrava, a nećete ni vi - objašnjava Jelena Bojić.

Foto: Shutterstock

Serum za vrat i dekolte

Preparat se ne ispira, već se ostavlja da deluje preko noći. Pomešajte po 20 ml ružine vodice i ulja od nevena i 10 ml aloja vera gela, pa sve sipajte u bočicu sa raspršivačem. Pre nanošenja bočicu dobro promućkajte. Ujutru će koža biti mekana i sjajna.

S druge strane, hladno ceđena nerafinisana ulja, puteri, cvetne vode i eterična ulja prirodan su način da vašoj koži obezbedite sve što joj je potrebno.

- Važno je naglasiti razliku između hladno ceđenih i eteričnih ulja. Hladno ceđena ulja se dobijaju iz ploda, semena ili drugih delova biljaka hladnim ceđenjem i mogu se koristiti direktnim nanošenjem na kožu. Eterična ulja su vrlo koncentrisana, sadrže prirodna jedinjenja iz biljaka i NIKADA se ne koriste nerazređena, nego se uvek mešaju sa nekim biljnim uljem. Cvetne vode se dobijaju kao nusprodukti eteričnih ulja i sadrže sve što i eterična ulja, samo u mnogo manjem procentu, tako da su mnogo blaže i nežnije za kožu - naglašava aromakozmetičar.

Foto: Shutterstock

Uvek na vlažnu kožu

Kada kupujete ulja, uvek vodite računa o poreklu i kvalitetu, kako biljnih, odnosno baznih ulja, tako i eteričnih, sugeriše naša sagovornica.

Nana protiv celulita

Sastojci: pola šolje kokosovog ulja, po 5 kapi eteričnog ulja limuna i nane, 7 kapi eteričnog ulja grejpfruta.
Priprema: Rastopite kokosovo ulje, nakapajte sva nabrojana esencijalna ulja i sve dobro promešajte. Preručite u teglicu i vaš tretman celulita domaćom kremom može da počne.

- Nemojte da se plašite da koristite uljne mešavine ili sama ulja, pošto ona, osim što neguju, štite i vlaže kožu na prirodan način, obezbeđujući joj normalno funkcionisanje. Uljne mešavine uvek nanosite na vlažnu kožu jer se ulja u kombinaciji sa vodom vrlo brzo upijaju i čine kožu blistavom - sugeriše Jelena Bojić i dodaje:

- Jedna od najpopularnijih baza za prirodne kreme je ši buter, koji poseduje prirodni zaštitni faktor između tri i šest i prirodno je bogat vitaminima A, E i F. Naročito je delotvoran kod regeneracije ćelija i za negu starije i naborane kože. Odličnim su se pokazali i buter, maslinovo ulje, kokosovo, arganovo, bademovo ulje (koje je ujedno i najbolje bazno ulje), ulje lešnika ili divlje ruže.

RECEPTURE:

Napomena: Sve sastojke možete da kupite u apoteci i bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane.

Foto: Shutterstock

Krema od lavande

Sastojci: pola šolje kokosovog ulja, kašičica tečnog vitamina E, 5-7 kapi eteričnog ulja lavande i/ili ulja čajevca.
Priprema:
Pomešajte sve sastojke (kokosovo ulje možete prethodno otopiti na laganoj vatri) u odgovarajućoj posudi i odložite na hladno i suvo mesto. Potrošite u naredna tri meseca.

Za suvu kožu

Sastojci: kašika kokosovog ulja, 2 i po kašike kakao-butera, pola kašike maslinovog ulja.
Priprema:
Rastopite kokosovo ulje, pomešajte sve sastojke i zagrevajte samo dok se ne istopi kakao buter. Sklonite sa vatre. Sačekajte da se smesa ohladi i stavite je u manju teglu.

Foto: Shutterstock

Krema protiv bora

Sastojci: četvrtina šolje bademovog ulja, 2 kašike kokosovog ulja, 2 kašike pčelinjeg voska, pola kašičice ulja vitamina E, kašika ši butera, par kapi eteričnog ulja po izboru.
Priprema:
Stavite sve navedene sastojke u staklenu teglu. U šerpu sipajte oko 8-10 cm vode i pustite da provri. Stavite teglu bez poklopca u pripremljenu šerpu i ostavite dok se sastojci ne otope. Povremeno promešajte. Kada se sastojci otope i sjedine, sipajte smesu u staklenu teglicu. Nakon što se smesa ohladi, zatvorite teglicu i čuvajte na hladnom mestu.

Foto: Shutterstock

Neven za sve tipove kože

Sastojci: 150 g kisele masne pavlake, 30 ml alkohola od 70 odsto ili tinkture od nevena, ako je koža problematična (isceljuje kožu), 1-2 kašike soka od svežeg krastavca, kašika maslinovog, bademovog ili nevenovog ulja, sveže žumance, par kapi eteričnog ulja.
Priprema:
Dobro promešajte pavlaku sa žumancetom, dodajte sok od krastavca i ulje. Na kraju dodajte alkohol. Sve dobro promešajte i sipajte u teglu. Stavite u frižider i upotrebite u naredna tri meseca.

ŠMINKANJE pod KORONOM! Evo kako da NANESETE RUŽ na usne, a da se NE RAZMAŽE ispod maske!

ON JE NAJMOĆNIJI SAVEZNIK VAŠEG LEPOG I NEGOVANOG LICA! Za kožu ne postoji ništa bolje od OVOG ČAJA

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17