• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

11.04.2016

17:52

FITOTERAPIJA: Travke koje leče grlo!

Ljubav

FITOTERAPIJA: Travke koje leče grlo!

Podeli vest

Oslobodite se bola i upala uz pomoć biljnih napitaka koje ćete sami pripremiti

Upala grla je veoma česta i neprijatna bolest koja se obično javlja u prelaznom periodu između dva godišnja doba. Neke osobe imaju izuzetno osetljivo grlo i mnogo češće ih snalazi problem sa upalom, gnojnom anginom ili upaljenim krajnicima. Ako ste ljubitelj prirodnih proizvoda, za vas ima leka...

- Bolno i upaljeno grlo koje je osetljivo na gutanje obično je posledica infekcije (bakterijske ili virusne), ali može nastati i usled mehaničke iritacije i prehlade, ako preterate sa hladnim ili gaziranim napicima ili dužim udisanjem suviše hladnog vazduha. Na upalu i bol u grlu mogu uticati i alergija, suv vazduh, pušenje, pevanje, vikanje. Virusna infekcija grla obično se povlači za nekoliko dana, dok upala grla izazvana bakterijama može trajati duže - kaže Momčilo Antonijević, kulturolog i fitoterapeut, i predlaže sledeće biljne mešavine koje mogu da vam pomognu da se rešite ovih problema.

MLADI LUK U SLUŽBI ZDRAVLJA Zbog ljutog se lakše diše!

Čaj od đumbira protiv upale grla

Dve kafene kašičice svežeg ili kafenu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promešajte, dodajte kafenu kašičicu jabukovog sirćeta i polako popijte kada se malo prohladi. Možete dodati i malo meda. Ovaj napitak pije se na svaka četiri sata u trajanju od četiri dana.

Na upalu i bol u grlu mogu uticati i alergija, suv vazduh, pušenje, pevanje, vikanje

Čajna mešavina protiv upale grla i krajnika

Žalfija (Salvia officinalis) 200 g
Crni slez (Malva silvestris) 100 g
Petrovac (Agrimonia eupatoria) 100 g

Biljke pomešajte, pa dve supene kašike smeše prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata do četrdeset pet minuta. Procedite i polako pijuckajte u malim gutljajima. Žalfija se ne preporučuje ljudima koji imaju urođenu srčanu manu, ni trudnicama. Njima se preporučuje da čaj koriste za ispiranje grla.

NIKOLINA RISTOVIĆ: Pornografija je mejnstrim!

Čajna mešavina protiv upale grla (i virusne i bakterijske)

Majčina dušica (Thymus serpyllum) 100 g
Žalfija (Salvia officinalis) 100 g
Kleka (Juniperus communis) 50 g

Biljke pomešajte, pa tri supene kašike smeše prelijte sa 600 ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata do četrdeset pet minuta. Procedite, dodajte sok od jednog limuna i polako pijuckajte u malim gutljajima. Žalfija se ne preporučuje ljudima koji imaju urođenu srčanu manu, ni trudnicama. Njima se preporučuje da čaj koriste za ispiranje grla.

Čaj protiv promuklosti i upale grla

Dve supene kašike petrovca (Agrimonia eupatoria) prelijte sa pola litra hladne vode, dodajte pet suvih šljiva (koje ste prethodno dobro oprali). Pustite da tečnost provri, skinite sa šporeta i ostavite da stoji poklopljeno pola sata. Procedite i koristite za ispiranje grla. Možete i da popijete malo ovog čaja.

NAUČNO DOKAZANO Ovo je sedam zdravih navika koje treba da usvojite

Čaj od kupine protiv upale krajnika

Dve supene kašike lista divlje kupine prelijte sa pola litra hladne vode. Pustite da tečnost provri, skinite sa šporeta i ostavite da stoji poklopljeno pola sata. Procedite i koristite za ispiranje grla. Možete i da popijete malo ovog čaja. Može se davati i deci.

Žalfija se ne preporučuje ljudima koji imaju urođenu srčanu manu, ni trudnicama

Med od koprive protiv gnojne angine

Sameljite u prah 100 g suvog lista koprive i pomešajte sa kilogramom meda i 20 g mlevenog propolisa (smole). Sve dobro izmešajte plastičnom ili drvenom kašikom i ostavite da stoji tri dana. Svakog dana teglu prevrnite nekoliko puta i izmešajte kašikom. Potrebno je da dobijete homogenu smesu. Uzimajte po jednu kafenu kašiku ovog meda tri puta na dan sa malo čaja od majčine dušice.

DOMAĆI LEK od meda i šargarepe protiv kašlja

Tinktura za upaljeno grlo
(pomaže kod virusnih i bakterijskih infekcija)

Propolis (smola) 50 g
List žalfije (Salvia officinalis) 20 g
Slatki koren (Glychirrhyza glabra) 10 g
Majčina dušica (Thymus serpyllum) 20 g

Sve biljke pomešati, propolis usitniti, sve sipati u teglu i preliti sa 400 ml alkohola (96 odsto). Dobro zatvoriti i ostaviti na hladnom mestu da stoji 15 dana uz češće mućkanje. Procediti i sipati u čistu flašicu. Piti po 10 kapi tri puta na dan sa malo meda i uz topao čaj. Svakog dana 40 kapi sipati u čašu mlake vode, promešati i koristiti za ispiranje grla. Za više informacija na ovu i slične teme možete pogledati www.snagabilja.rs.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)
Live TV

Službama bezbednosti i dubokoj državi nikako ne odgovara slobodan protok informacija! Neke od depeša Vikiliksa su nespretno iznesene! (VIDEO)

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izjasnio se juče krivim po jednoj optužbi za pribavljanje i objavljivanje vojnih tajni SAD, kao rezultat dogovora sa tužiocima američkog Sekretarijata za pravosuđe, čime je obezbedio sebi slobodu, a time je završena i duga pravna saga koja je pokrenula debate o slobodi štampe i nacionalnoj bezbednosti. Na tu temu govorio je za Informer predsednik Lobista Srbije Nenad Vuković tokom gostovanja u "Info jutru".

27.06.2024

13:08

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija