• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

10.06.2016

13:53

BOŽANSTVENI ČAJ OD LIPE: Otklanja nervozu i nesanicu!

Ljubav

BOŽANSTVENI ČAJ OD LIPE: Otklanja nervozu i nesanicu!

Podeli vest

Cvet sadrži tanin, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, manitol, tartarat... a koristi se protiv prehlada, hroničnog kašlja i grčeva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana

Božanstveni miris lipe (Tilia platyphillos) nigde ce ne doživljava kao kod slovenskih naroda. Možda i zbog toga što je lipa kod starih Slovena bila sveto drvo. U lipovim šumama su živeli, pod lipom su vršili obrede i lipi podnosili žrtve kao vrhovnom božanstvu. 

U našim krajevima rastu bela ili srebrna lipa (Tilia tomentosa), velikolisna (Tilia grandiphilia) i sitnolisna lipa (Tilia parvifolia). Cvetovi su žućkasto-beli, sakupljeni u cvastima. Blagog su i prijatnog mirisa, dok im je ukus sluzast, sladunjav i pomalo opor. Oporost daje tanin, kojeg najviše ima u prirepku, koji povezuje cvast. U cvetu i listu ima vitamina C u zavidnim količinama, zbog čega tek otvoren list može da se koristi kao povrće.

KOJI ČAJ ODOVARA VAMA? Idealni topli napitak prema krvnoj grupi

Lipu treba brati čim počne da cveta, odnosno kada su se dve trećine cvetova u cvasti rascvetale, jer precvetala lipa nema nikakvu vrednost. Treba voditi računa da se cvasti beru po suvom i lepom vremenu, i naravno sa prirepkom. Cvet lipe je izuzetno vredan jer sadrži tanin, etarsko ulje, heterozide, šećer, vosak, manitol, tartarat...

Ubrani cvetovi se suše u hladu na prozračnom mestu, po mogućstvu najbolje na tavanu. Važno je da sušenjem, cvetovi zadrže svoju prirodnu boju i prijatan miris.

Lipov cvet se najčešće koristi u obliku čaja, protiv znojenja, grčeva i za umirivanje bolova, kao vrlo blago sredstvo. Kod povišene temperature, gripa i kijavice smatra se važnijim narodnim lekom u terapiji. Koristi se i protiv prehlada, hroničnog kašlja i proliva, kao i za zaceljivanje opekotina i rana, pomaže nadraženoj i oštećenoj sluzokoži. Takođe, čaj od lipe uklanja bolove prilikom mokrenja, umora, kao i za smirivanje nervne napetosti. U suštini, lipov cvet predstavlja najomiljeniji čaj u narodu.

MOĆ LEKOVITOG BILJA Lipa leči nesanicu, glog jača srce

Nervoznim osobama sklonim stresu i ljudima koji teško dolaze do sna, čaj od lipe preporučuje se kao svakodnevni napitak. Čaj od lipe pripada biljnim čajevima za koje nema ograničenja u konzumiranju, naprotiv, mogu da ga piju i deca. On je blagi relaksant posebno efikasan kod nervne napetosti.
Za opuštanje ne mora samo da se pije nego može i da se doda vodi za kupanje. Mnoge žene lipu koriste za vreme menopauze da bi smanjile nervozu i problem sa snom. Zaslađen sa lipovim medom povoljno deluje u sprečavanju arterioskleroze, upale vena, angine pektoris, infarkta...

wikipedia.org

Čaj od lipe

Pravilna priprema čaja od lipe podrazumeva da se jedna do dve kašičice osušenog cveta preliju šoljom ključale vode i ostavi poklopljeno da odstoji pet do deset minuta. Zatim se procedi i pije. Poželjno je da se tokom dana pije više puta po šolja, što toplijeg čaja. Međutim, treba voditi računa da se ne pretera u konzumiranju, jer prevelike količine mogu izazvati srčane tegobe.

Ko redovno pije čaj od cveta lipe pomešan sa kašikom meda, ne treba da se boji upale pluća ili dušnika. Dnevno pijenje po litar lipovog čaja omogućava da se čisti bešika i bubrezi, umiruju živci i sprečava neprijatno znojenje. Čaj od lipe može da se koristi i kao kupka, i tada postiže isto dejstvo, odnosno čisti kožu, prodirući kroz njene pore.

POTRESNO PISMO MAJKE GINEKOLOGU: Nikada mi niste rekli istinu o mom detetu!

Protiv hipertenzije i stvaranja tromba 

Blagotvorno delujući, lipa poseban efekat izaziva na kardiovaskularnom sistemu, naročito kod hipertenzije gde snižava krvni pritisak. Britanska istraživanja pokazala su da cvet ove biljke isceljuje i jača zidove krvnih sudova, čak i kada se radi o proširenim venama. Takođe, povoljno deluje na samu krv, sprečavajući stvaranje ugrušaka. Deluje i protiv stvaranja plaka na krvnim sudovima i smanjuje mogućnost začepljenja srčanih arterija koje ovaj važan organ snabdevaju krvlju. Na taj način smanjuje se i rizik od srčanog udara.

Međutim, osobe koje već piju lekove protiv stvaranja tromba ili za snižavanje pritiska, kao i druge lekove za srce, trebalo bi da budu oprezne prilikom konzumiranja čaja od lipe, jer on može dodatno da pojača njihovo dejstvo.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija