• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

29.09.2019

17:52

ŠTA JESTI NAKON INFARKTA? Vlakna čuvaju srce!

Ljubav

ŠTA JESTI NAKON INFARKTA? Vlakna čuvaju srce!

Podeli vest

Ishrana bogata dijetnim vlaknima, kojih najviše ima u povrću, voću, koštunjavom voću, žitaricama, mahunarkama i raznim semenkama pomaže onima koji su preživeli infarkt da se bolje oporave i žive duže

Stručnjaci su procenili da ishrana bogata dijetnim vlaknima, kojih najviše ima u povrću, voću, koštunjavom voću, žitaricama, mahunarkama i raznim semenkama, pomaže onima koji su preživeli infarkt da se bolje oporave i žive duže. Osoba mora i da popravi greške u ishrani koje i dovode do kardiovaskularnih bolesti, kaže Jovana Srejić Ferluga, nutricionista-dijetetičar.

- Neke od grešaka u ishrani koje dovode do kardiovaskularnih bolesti su veliki kalorijski unos, veliki unos zasićenih masnoća i holesterola, unošenje transmasnih kiselina, prekomeran unos ugljenih hidrata, pogotovu šećera, a nedovoljan unos omega-3 masnih kiselina, povrća, voća, dijetnih vlakana i antioksidanasa - sugeriše Jovana Srejić Ferluga i daje 12 smernica šta jesti nakon srčanog udara.

Foto: Shutterstock

1. Jedite puno povrća (pet porcija svaki dan) i svežeg voća (dve porcije na dan)

Antioksidansi i omega-3 - najbolji izvori

Vitamin C: paprike, brokoli, prokelj, jagode, ananas, pomorandže, kivi, dinja, karfiol
Vitamin E: suncokret, bademi, spanać, blitva, avokado, kikiriki, soja, špargla, listovi cvekle
Likopen: lubenica, kuvani paradajz, grejp, crvena slatka paprika, ljubičasti kupus, mango, šargarepa
Beta-karoten: šargarepa, zeleno lisnato povrće, salata, bundeva, crvena slatka paprika, kajsije, grašak, brokoli
Selen: riba, morski plodovi, crveno meso
Omega-3 masne kiseline: masnije vrste ribe - tuna, losos, haringa, skuša, bakalar, ali i laneno seme, čija semenke

2. Izaberite vrste hleba i testeninu od celog zrna, integralni pirinač, kuvane žitarice (kinoa, proso, amarant, ječam, heljda)

3. Birajte posne vrste mesa (meso jedite bez kože i masnih delova). Maksimalno ograničite (ili najbolje isključite iz ishrane) mesne prerađevine, uključujući kobasice i mesne nareske

4. Svake nedelje na jelovnik uvrstite ribu dva do tri puta. Porcija je 150 grama ribe ili morskih plodova

5. Najmanje dva obroka nedeljno treba da budu sa mahunarkama (pasulj, grašak, sočivo), bez mesa

6. Svake nedelje pojedite do sedam jaja ili jedno jaje na dan

7. Ograničite ili u potpunosti isključite iz ishrane masne, lisnate, pekarske proizvode, hranu pripremljenu u fritezi ili dubokom ulju, grickalice, slatkiše

SMANJITE BORE PRIRODNIM PUTEM! Ove namirnice će vam pomoći da podmladite svoje lice

Foto: Shutterstock

8. Ograničite unos soli, izbegavajte grickalice, nareske, slane sireve...

9. Još uvek je zvanična preporuka da se smanji unos zasićenih masnoća, pa se zbog toga preporučuju delimično obrani mlečni proizvodi

Šta su vlakna?

Dijetalna vlakna su složeni ugljeni hidrati u hrani koji se ne vare u crevima, već upijaju vodu i bubre praveći gel koji upija šećere, masnoće i pojedine toksine iz creva. Ima ih najviše u povrću, voću, koštunjavom voću, žitaricama, mahunarkama i raznim semenkama.

10. Birajte zdrave vrste masnoća, pre svega maslinovo ulje i masne vrste ribe, koje su izvori omega-3 masnoća

11. Jezgrasto voće je odličan dodatak salatama, birajte neslane bademe, indijski orah, kikiriki i budite umereni. Porcija je 15-30 grama

12. Pijte uglavnom vodu i izbegavajte napitke zaslađene šećerom. Unos kofeinskih pića poput kafe i čaja treba da bude umeren

- Ishrana treba da bude usmerena na rešavanje povišenog nivoa masnoća u krvi, visokog krvnog pritiska i povišene telesne težine, pogotovu visokog procenta takozvanih visceralnih masti, koje direktno okružuju unutrašnje organe - naglašava naša sagovornica.

TRUJEMO SE NA VELIKO! Kesica čaja sadrži 16 mikrograma plastike!?

Prema preporukama iz 2010. godine, žene bi trebalo da unesu najmanje 25 grama, a muškarci ne manje od 38 grama dijetnih vlakana na dan. Ove preporuke se odnose na osobe mlađe od 50 godina.

- Posle 50. ženama se preporučuje 21 gram dnevno, muškarcima 30, a idealan način da se poštuje ova sugestija jeste uključivanje zdravih namirnica u jelovnik, naročito proizvoda od celog zrna žita (hleb, testenina, pahuljice, mekinje, integralni pirinač), mahunarki, voća (malina, borovnica, ribizla, jagoda, kupina) i jezgrastog voća (badema, pistaća) - savetuje nutricionista i dodaje:

- Ne treba zaboraviti ni antioksidanse, materije koje sprečavaju oštećenja ćelija i ćelijskih struktura neutrališući štetne slobodne radikale, a u koje spadaju vitamin C, E, selen, likopen i beta-karoten, kao i omega-3 masne kiseline.

Predlog jelovnika za jedan dan (1.800 kalorija)

Foto: Shutterstock

Doručak: Ovsena kaša sa voćem i jezgrastim voćem

Sastojci: 40 g ovsenih pahuljica, 150 ml vode, pola jabuke, 2 supene kašike iseckanih oraha, cimet.
Priprema: Skuvajte pahuljice, pa dodajte iseckanu jabuku, orahe i cimet.

Foto: Shutterstock

Ručak: Salata sa lososom i kinoom
(Recept za 2 porcije)

Sastojci: 400 g lososa, 2 kriške limuna, pola kašike maslinovog ulja, himalajska so, biber po ukusu, pola šolje kinoe (sirove), kašičica suvog povrća, krastavac, 10 čeri paradajza, 2 crvene paprike, 2 kašike vlašca, 2 kašike peršuna.
Priprema: Stavite losos u posudu za pečenje podmazanu maslinovim uljem i začinite sa limunovim sokom, solju i biberom, pa pecite u zagrejanoj rerni oko osam minuta. Iseckajte povrće i začine, pa pomešajte sa skuvanom i prohlađenom kinoom i kockicama lososa.

(FOTO) DA LI BISTE POD NOŽ DOKTROKE ISTETOVIRANE OD GLAVE DO PETE? Moj izgled nije bitan!

Foto: Shutterstock

Večera: Pileći bataci sa musom od karfiola
(Recept za 2 porcije)

Sastojci: 4 pileća bataka, šolja brokolija, 4 šargarepe, 200 g karfiola, 30 g putera, sušeno povrće, himalajska so, biber.
Priprema: Zagrejte rernu na185 stepeni, obložite pleh papirom za pečenje, pa složite batake na pleh, začinite i pecite 30-40 minuta. Skuvajte karfiol, ocedite, dodajte puter, suvo povrće, pa ispasirajte. Isecite brokoli i šargarepu, prokuvajte pet minuta, pa poslužite kao prilog.

Foto: Shutterstock

Užina: Sok i bademi

Napravite sok od 100 g šargarepe, 150 g jabuka i 200 g pomorandže. Poslužite uz 15 g badema.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija