KRVNA SLIKA PRUŽA NAJBOLJI UVID U ZDRAVSTVENO STANJE! Naučite da rastumačite nalaz i pre nego što stignete KOD LEKARA!

Pixabay

13:15 Ljubav i zdravlje 0

Telegraf.rs | 12. 11. 2019.

KRVNA SLIKA PRUŽA NAJBOLJI UVID U ZDRAVSTVENO STANJE! Naučite da rastumačite nalaz i pre nego što stignete KOD LEKARA!

Sveobuhvatni nalazi krvi su liste sa brojkama u koje se malo razumemo, a često kada nešto nije u okviru referentnih vrednosti navedenih sa strane, nismo sigurni šta to znači

Evo kako da pročitate svoju krvnu sliku:

Skraćenice krvnih testova


Rezultati krvnih pretraga uglavnom koriste metrički sistem merenja i razne skraćenice, a evo i šta one znače:

cmm - ćelija po kubnom milimetru

fL (femtoliter) - udeo od jedne milionite litre

g/dL - grama po decilitru

IU/L međunardne jedinice po litru

mEq/L: milekvivalenata po litru

mg/dL - miligrama po decilitru

mL - milimetar

mmol/L - milimola po litru

ng/mL - nanograma po mililitru

pg (pikogrami) - jedan trilion od grama

Pixabay

Tekst potpisa

Pročitajte nalaz krvi:

Bela krvna zrnca (leukociti), crvena krvna zrnca (eritrociti) i trombociti

Kompletna krvna slika se koncentriše na tri vrste krvnih ćelija: bela krvna zrnca (WBC), crvena krvna zrnca (RBC) i trombocite. Merenjem volumena krvnih ćelija, kompletna krvna slika omogućava lekaru da proceni zdravlje pojedinca, kao i da proveri da li postoje osnovna stanja poput leukemije i anemije.

Bela krvna zrnca, poznatija i kao leukociti su glavna komponenta imunološkog sistema tela, pa njihova visoka brojka može ukazivati na prisustvo infekcije, dok su male vrednosti znak različitih stanja, uključujući HIV/AIDS i lupus.

5 komponentni belih krvnih zrnaca:

Laboratorija ispituje pet glavnih komponenti belih krvnih zrnaca i njihov odnos jednih prema drugima. Ako su komponente van ravnoteže, to može ukazivati na infekciju, kao i na mnoštvo medicinskih stanja. Zdrave proporcije su sledeće:

Neutrofili - 40 do 60 odsto od ukupnog broja

Limfociti - 20 do 40 odsto

Monociti - 2 do 8 odsto

Eozinofili - 1 do 4 dosto

Bazofili - 0,5 do 1 odsto

Broj eritrocita (RBC)

Crvena krvna zrnca nose kiseonik do tkriva u celom telu što ih čini važnim za zdravo funkcionisanje pojedinca. Broj crvenih krvnih zrnaca procenjuje gustinu eritrocita kod pojedinca, pa ako rezultati pokažu da je iznad ili ispod normalnog nivoa, to može ukazivati na različita zdravstvena stanja. Međutim, ovaj oblik testiranja ne može precizno utvrditi uzroke bilo kakvih nepravilnosti, što znači da će uvek biti potrebni dodatni testovi.

Hematokriti (Hct)

Ispituje koliki deo krvi čine eritrociti. Koristan u dijagnostikovanju anemije.

Morfologija eritrocita

MCV (srednji volumen korpuskula). Ovo je prosečna veličina crvenih krvnih zrnaca. Ako su veći od normalnih, MCV će porasti. To bi se moglo dogoditi ako imate nizak nivo vitamina B12 ili folata. Ako su vam crvena krvna zrnca manja, to ukazuje na neku vrstu anemije.

Hemoglobin (Hgb)


U pitanju je protein sadržan u crvenim krvnim zrncima (eritrocitima) koji šalje kiseonik iz pluća u tkiva tela. Takođe se koristi za dijagnozu anemije, pa ako je hemoglobin ispod referentnih vrednosti, potrebno je javiti se lekaru.

*MCH označava srednji korpuskularni hemoglobin. Nivoi MCH se odnose na prosečnu količinu hemoglobina koji se nalazi u crvenim krvnim ćelijama u telu.

*Prosečna vrednost koncentracije korpuskularnog hemoglobina (MCHC) standardni je deo celokupne krvne slike (CBC) koja se radi tokom analize krvi, a vrednost MCHC koristi se za procenu težine i uzroka anemije.

Prosečna zapremina eritorita (MCB)

Prostor koje svako crveno krvno zrno popuni, meri se upravo ovim testom. Rezultati izvan referetnih vrednosti su znak anemije ili sindrom hroničnog umora.

Sedimentacija eritrocita

Sedimentacija je brzina kojom se krvne ćelije izdvajaju iz seruma. Ako se krv koja sadrži antikoagulans pusti da stoji u uspravno postavljenoj pipeti, eritrociti će se postupno početi taložiti na dno. Brzina kojom se ove ćelije talože je osetljiva na indeks reakcije tela na povredu ili bolest, kao što je npr. leukocitoza ili groznica.

Trombociti


Male ćelije koje pomažu krvi da se zgruša. Ako nalaz pokazuje visok broj trombocita, to može biti znak anemije, raka ili infekcije, a mali broj znači da rane otežano zarastaju i može rezultirati ozbiljnim krvarenjima.

Srednja zapremina trombocita (MPV)

Mali volument trombocita može uzrokovati nepravilnosti s krvarenjem, a velika količina povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Biohemija

Takođe poznat i kao hemijski panel, meri telesne nivoe glukoze, ravnotežu tečnosti i elektrolita, kao i funkciju jetre i bubrega.

Glukoza

Ako je glukoza povišena ili snižena može biti indikator dijabetesa, a kod osoba koje već imaju dijabetes ovo je jako važna analiza.

(VIDEO) POHOVANA PILETINA SA PIREOM! Neobičan recept za ručak

Gama GT (GGT)

Najviše GGT-a ima u bubregu, prostati, jetri, epitelu tankog creva i mozgu, nalazi se na mestima intenzivne apsorpcije aminokiselina. GGT je veoma osetljiv indikator za oboljenja jetre, mada je prisutan i u pankreasu i bubrezima.

Bilirubin

Povišen nivo bilirubina u krvi je problem sa kojim se sreće ne tako mali procenat stanovništva. Kod nekih ljudi nivo može biti malo povišen, a kod drugih značajno, što ukazuje na neke neregularnosti kod funkcija jetre ili žuči. Za određivanje bilirubina, neophodno je da obavite relevantne laboratorijske analize koje se koriste za ispitivanje hepatobilijarnog sistema.

Urea i kreatinin

Ukazuju na bubrege i njihovu funkciju, a količina ovih supstanci se izlučuje kroz urin. Povećana urea u serumu može biti znak dehidratacije organizma (dijareja, povraćanje, opkotine, dijabetes...), šoka, kongestivnih bolesti srca (srce nije u stanju da pumpa dovoljne količine krvi u bubrege). Snižena urea je znak smanjenog unosa proteina, dugotrajnog gladovanja, pojačane sinteze proteina, unošenja velikih količina tečnosti i povećanog protoka urina usled bolesti jetre.

PAS I MAČKA SE RETKO VOLE! Ali su uvek tu da pomognu kada je neko od njih u nevolji! (Video)

Holesterol i Trigliceridi

Masti koje se nalaze u krvi. Odstupanje od referentnih vrednosti je moguć faktor rizika za srčane bolesnike.

HDL holesterol

Odnosno lipoprotein visoke gustine (dobar holesterol) koristan je u zaštiti od bolesti srca. Nizak nivo povećava rizik od srčanih problema.

LDL holesterol

Lipoprotein niske gustine (loš holesterol) povezan je sa srčanim bolestima i začepljenim arterijama.

Test ukupnog holesterola

Računa se kada se HDL deli na ukupni holesterol. Visok nivo holesterola je pokazatelj srčanih problema.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.