• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: faktor.ba/informer.rs

19.11.2019

17:52

PRODUŽAVA ŽIVOT! Šest razloga zašto je dobro da svaki dan POJEDETE JEDNU LJUTU PAPRIČICU!

Ljubav

PRODUŽAVA ŽIVOT! Šest razloga zašto je dobro da svaki dan POJEDETE JEDNU LJUTU PAPRIČICU!

Podeli vest

Istraživanje je pokazalo kako su odrasle osobe koje su jele jednu svežu ili sušenu ljutu papričicu kroz 20 godina, umanjile šanse za smrću za čak 13 posto

Ljute namirnice pomažu sagoreti kalorije, štite srce, pomažu kod bolova u stomaku, smanjuju bol te nas čine srećnima.

1. Uklanjaju migrene

Sprej za nos s kapsaicinom, hemikalijom koja se nalazi u semenu papričice, zaustaviće migrenu jer će otupeti živce na mestu gde je osećate bol.

2. Produžava život

Istraživanje je pokazalo kako su odrasle osobe koje su jele jednu svežu ili sušenu ljutu papričicu jednom mesečno kroz 20 godina, umanjile šanse za smrću za čak 13 posto.

Iako stručnjaci nisu sigurni zašto je to tako, sumnjaju da se tu radi o protivupalnom delovanju papričice, ali i činjenici da ona umanjuje šansu za prekomernu težinu.

3. Zaustavljaju curenje nosa

Neprestano curenje iz nosa koje nije rezultat prehlade, alergije ili dima cigarete zaustavićete s nekoliko kapi kapsaicina, a začepljen nos neće vas gnjaviti čak i do nekoliko meseci.

4. Ubrzavaju metabolizam

Kapsaicin ubrzava povećanje telesne temperature tela, ali i podstiče razgradnju masti te ne dopušta njihovo nakupljanje. Uostalom, ljute papričice kontrolišu apetit, ubrzavaju metabolizam što ih čini idealnom namirnicom za mršavljenje.

Foto: Informer DN

5. Ublažavaju bolove

Kapsaicin aktivira osećaj topline zbog kojeg će mozak signale boli percipirati kao signale vrućine, a ovaj trik koristi se godinama kako bi pomogao u kontrolisanju bola.

6. Ublažavaju artritis

Jedna je studija pokazala kako kapsaicin, kroz nekoliko sedmica, smanjuje nelagodu nastalu zbog artritisa i fibromialgije za pola.

PUNJENE VRTKE! Recept sa juga sa ukusom tradicije!

Na kraju, bili ljubitelji ljutih papričica ili ne, uvek ih možete koristiti u domaćinstvu jer one su prirodna antibakterijska sredstva te kao takva uništavaju bakterije i druge mikroorganizme koji mogu naštetiti konzerviranoj hrani.

VEČERAS OBAVEZNO OBUJTE ČARAPE kad legnete u krevet, evo i zašto!

Tu sposobnost ljutih papričica prepoznali su i proizvođači koji provode ispitivanja kako bi utvrdili jesu li ljute papričice bolji izbor od konzervanasa.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija