• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa.rs

18.01.2020

10:52

PET dobrih razloga da pijete sveže mlevenu KAFU!

Ljubav

PET dobrih razloga da pijete sveže mlevenu KAFU!

Podeli vest

Šoljica domaće sveže mlevene kafe je više od rituala kome se svakodnevno radujemo. Osim što nas ovaj omiljeni topli napitak ujutru razbuđuje očas posla i takoreći „diže iz mrtvih“, kafa ima brojna svojstva koja mogu pozitivno uticati na organizam

U nastavku pročitajte kako domaća sveže mlevena kafa može vašu svakodnevicu učiniti prijatnijom.

ZA VREDNE DOMAĆICE: Salata s krompirom i pečurkama!

AKO VAS BOLI OVAJ DEO TELA, NEDOSTAJE VAM VITAMIN D! Evo kako da odmah prepoznate manjag ovog važnog vitamina

1. Miris kafe poboljšava raspoloženje i smanjuje stres

Miris sveže mlevene kafe menja proteine u mozgu povezane sa stresom i pozitivno utiče na raspoloženje, otkrivaju pojedina istraživanja, među kojima je studija škole za javno zdravlje Univerziteta Harvard, a dobro poznati ukus ovog voljenog napitka nam automatski izmami osmeh na lice i podigne raspoloženje.

2. Usporava proces starenja

Ako želimo da usporimo starenje i što duže održimo mladoliki izgled istraživanje na Univerzitetu Stanford pokazuje da kafa može da pomogne u tome. Naime određena bio aktivna jedinjenja u kafi poboljšavaju kognitivne funkcije i smanjuju pogoršanje motoričkih sposobnosti, glavnih faktora povezanih sa starenjem.

3. Uz sveže mlevenu kafu vežbanje je lakše

Ne možete da naterate sebe na fizičku aktivnost? Verovali ili ne, samo jedna šoljica crne sveže mlevene kafe može pomoći u tome. U jednom istraživanju ispitanici su poslati u teretanu – jedna polovina njih bez kafe i druga polovina koja je unela kofein u organizam. Ustanovljeno je da su ispitanici koji su popili kafu vežbali lakše od onih koji nisu. Čak su i više uživali u tome.

Foto: pexels.com

4. Pomaže kod mršavljenja

Dijeta nije jedini način da se suvišni kilogram izgube. U tom procesu može pomoći i sveže mlevena kafa. Naime, ona podstiče sagorevanje masti i sprečava glukozu da uđe u krvotok, a zahvaljujući tome organizam ne skladišti šećer.

POZNATI DOKTOR USVOJIO DVE ĆERKE, a onda krenuo da ih operiše! Bizarni eksperiment počeo je već sa 10 godina! (FOTO)

5. Idealan dodatak vašoj rutini ulepšavanja

Uživanje u ispijanju tople sveže mlevene kafe je skoro pa umetnost, a talog koji ostaje na dnu može biti iskorišćen za dobre stvari. Za savršeno glatku kožu ili sjaj kose, na primer. Kako? Jednostavno je. Moguće je napraviti piling za telo ili piling temena pre šamponiranja kose. To će kosi dati poseban sjaj. Napomena za plavuše – kafa može ostaviti tamnije tragove na vašim vlasima, ali oni se brzo ispiraju.

Foto: pexels.com

Zrnca sveže mlevene kafe mogu biti upotrebljena i kao piling za telo. Njima se može istrljati sve, od kože lica, vrata i udova, do tvrde kože na stopalima. Kafa sa malo maslinovog ulja ili maslaca je odlično prirodno sredstvo za negu tela koje će smanjiti celulit na bedrima i zadnjici.

Takođe, ako biste brzo da osvežite izgled kože, sve što je potrebno jeste da skuvate kafu na uobičajen način. Nakon toga, sipajte je u kalupe za led i pustite da se zamrzne. Kockicama ledene kafe pređite preko lica i tela za savršeno blistav izgled kože.

Možete čak napraviti i kremu protiv bora sa pola šoljice ohlađene crne kuvane kafe, malo ražanog brašna i jednim žumancetom. Ova kremica je idealna za osvežen izgled lica, i može se nanositi dva do tri puta dnevno.

Da, rekli bismo, sveže mlevena kafa zaista je nezamenljiv ritual u našim životima. Ali, i veoma bitan deo svakodnevice kome se uvek rado vraćamo, više puta dnevno. Zato uživajte u njenom neodoljivom ukusu i mirisu i svim blagodetima koje vam pruža vaš omiljeni napitak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija