• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alternativazavas/informer.rs

19.01.2020

23:25

Ima li šta moćnije od KARANFILIĆA?! KUVANO VINO SA OVIM ZAČINOM PODIŽE IMUNITET, evo ga i recept!

Ljubav

Ima li šta moćnije od KARANFILIĆA?! KUVANO VINO SA OVIM ZAČINOM PODIŽE IMUNITET, evo ga i recept!

Podeli vest

Karanfilić je jedan od najzdravijih začina na svetu.

Poznat i pod latinskim nazivom "Syzygium aromaticum", a takođe na latinskom zove se i clavus, što znači ekser, na koji i liči. Karanfilić je dug između 12 i 16 mm, a cvetni pupoljak se nalazi na stablu karanfilovca.

 

Lekovito delovanje karanfilića:

  • leči nesanicu
  • reguliše šećer u krvi
  • smiruje upale
  • ublažava bol, naročito zubobolju
  • uništava bakterije
  • uklanja mučninu i povraćanje
  • podstiče izlučivanje sluzi
  • pomaže radu jetre
  • leči upalu usne duplje i grla

Testirajte karanfiliće

Da biste proverili kvalitet karanfilića, ubacite ga u čašu vode. Ako pluta vertikalno, dobar je – plutanje je znak da sadrži kvalitetna i lekovita ulja kojima duguje svoju delotvornost i popularnost. Ako pluta vodoravno ili potone u čaši, to je znak da ne treba da ga koristite.

Mere opreza: Trudnice i dojilje ne bi smele da koriste karanfilić. Karanfilić ne smete koristiti ni dve nedelje pre bilo kakve operacije.

Lekovito kuvano vino

Skuvajte četiri decilitra crnog vina s dva decilitra vode. Dodajte dva karanfilića, komadić vanile, tri anisa, sušenog đumbira (koliko stane na vrh noža) i meda po želji.

Ovaj topli napitak podići će vaš imunitet, pomoći kod probavnih problema, zaštititi vas od gripa i prehlade.

Foto: Pixabay

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija