• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: HuffPost/informer.rs

26.01.2020

13:36

DA LI SE NAGLO TRZNETE PRE PADANJA U SAN? Otkrivamo šta to znači!

Ljubav

DA LI SE NAGLO TRZNETE PRE PADANJA U SAN? Otkrivamo šta to znači!

Podeli vest

Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu da se pogoršaju s umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa kao što je kafa. Ali, znaju da ih potenciraju i neki poremećaju u telu

Ova pojava se u stručnoj literaturi naziva - hipnotički trzaj, a radi o reakciji tela na ulazak u san - trzne se i razbudi nas pre nego što čvrsto zaspemo. 

UĐEŠ, IZAĐEŠ i ... Koliko treba da traje se*sualni odnos?

(FOTO) ZLATNI PAR PONOVO ZAJEDNO! "Bred i Dženifer su u vezi, već godinama nisu bili TAKO SREĆNI!"

 

- Hipnotički trzaj je kratki i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. Tokom uspavljivanja mišići u telu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad, pa pokreće kontrakciju mišića - objasnila je Elen Vermter, medicinska sestra i PR organizacije 'Better Sleep Council'.

Foto: Shutterstock

Kaže kako to može da bude slučajno i događa se bez razloga, a ponekad se radi o nekim faktorima koji povećavaju verovatnoću od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vežbi i kod uzimanja određenih lekova.

- Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu da se pogoršaju s umorom, nedostatkom sna ili upotrebom stimulansa poput unosa kofeina i slično - pojasnio je Aleks Dimitriu, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.

DELUJE KAO TABLETA: Ovaj sveži začin UBLAŽAVA BOLOVE u zglobovima!

Dodao je da razloga za brigu nema, ali ako se previše često ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše posavetovati se sa lekarom.

Foto: Pixabay

Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj sa kratkotrajnim prestanakom disanja tokom sna.

- Kada su disajni putevi blokirani i nivo kiseonika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja telu i budi ga trzanjem - kaže Elen Vermter.

(VIDEO) HRSKAVI KEKS SA DOMAĆOM NUTELOM KAKAV NIKAD NISTE PROBALI! Brzo i jednostavno!

Napominje kako ne postoji način da se trzanje ne događa, ali pomaže redovni odlazak na spavanje u tihom i prijatnom okruženju. Takođe, pomaže i opuštanje od stresa pre spavanja, kao i izbegavanje hrane i pića koji stimulišu budnost, poput kafe ili čokolade, prenosi HuffPost.

Foto: puckermob.com

Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše telo moralo da bude sigurno da je u okruženju sve u redu i da nema opasnosti. 

VIDELA SAM I VEĆI! Ako želite da sačuvate vezu, OVO ne smete spominjati!

- To bi mogao da bude trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovno pre spavanja provere da li je sve sigurno, ako i da osiguraju stabilan položaj tela pre spavanja, posebno ako su spavali na drvetu - smatra Džejson Elis, profesor na Univerzitetu Northumbria.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
adrian

pre 4 godine

Da, svasta ce napisati kao uzrok a da bi presutili i zatajili istinu. JEDINI uzrok takvih trzanja je ISKLJUCIVO elektromagnetsko zracenje ili ako oceto pojednostavljeno signal koji odasilju VASI WiFi ruteri, mobilni telefoni i bazne stanice (3G, 5G)!! To je samo jedna od manifestacija vrlo negativnog utjecaja na ljudsko zdravlje. Za ostale ste valjda vec i sami culi. A ako niste, pogledeajte sta je u objevljeno u preko 3000 znanstvenih radova koji potvrdjuju stetne efekte bezicne tehnologije: https://bioinitiative.org/table-of-contents/

sledeća vest

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59