• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: DN Blic/Informer.rs

01.02.2020

19:25

LOGOPEDI UPOZORAVAJU: Zbog mobilnih i tableta deca sve kasnije nauče da govore, a kad PROGOVORE PRIČAJU NA ENGLESKO-SRPSKOM!

Ljubav

LOGOPEDI UPOZORAVAJU: Zbog mobilnih i tableta deca sve kasnije nauče da govore, a kad PROGOVORE PRIČAJU NA ENGLESKO-SRPSKOM!

Podeli vest

Deca sve kasnije nauče da govore, a logopedi upozoravaju da su krivci za to nove tehnologije koje utiču čak i na to da mališani, kada progovore, često pričaju na mešavini srpskog i engleskog!

Preterana upotreba mobilnih telefona, tableta, televizije deci od malih nogu usađuje životne navike koje rezultiraju time da deca u četvrtoj godini znaju da kažu samo po nekoliko reči.

"Mama" i "tata" su reči koje deca često prvo izgovore. I dok je nekada bilo normalno da se ove reči čuju oko prvog rođendana, danas se to dešava tek oko četvrtog.

Ako dete ne možete da ubedite da jede VIŠE POVRĆA I MESA, imamo krajnje jednostavno REŠENJE!

Korišćenjem tableta i mobilnih telefona, mališani ostvaruju samo pasivnu komunikaciju, koja uopšte ne razvija govor. Iskustva pedijatara svedoče da deca u Srbiji ne progovaraju na vreme. 

Foto: Pixabay

- Nekad je bila retkost da se sretne dete sa komunikativnim problemima, danas svako od nas u bliskom okruženju ima nekog ko se s tim bori. Prenaglašene su sve senzorne stimulacije, jarke boje, intenzivni zvuci. Dete uvlače u virtuelno i ono iz toga crpi zadovoljstvo, dok se vreme gledanja crtaća podmuklo produžava... -priča Irena Avramović, diplomirani defektolog-logoped.

Anketa

MEŠAVINA DVA JEZIKA

Logopedske ordinacije tako su prepune dvogodišnjaka i trogodišnjaka koji još nisu progovorili ni reč. Neki zbog prečestog gledanja raznih dečijih programa progovore i na izmišljenoj mešavini engleskog i srpskog jezika. Kasnije, takva deca često imaju problem sa čitanjem i pisanjem. 

ZAKASNELE REAKCIJE RODITELJA

- Često se dešava da deca sa dve godine ne progovore, onda se roditelji pitaju šta je, a ti znaci su se videli već u prvoj godini. Roditelji se nisu javili na vreme iz straha. Prva stvar na koju pomisle je AUTIZAM, a uopšte ne mora biti to, može biti blagi zastoj koji sa jednostavnim savetima i vežbom može dovesti do rešenja - ističe Avramović.

IZRAZI KOJE NIKAKO NE SMETE DA GOVORITE DECI! Svakome se barem jednom omaklo, a OSTAVLJA LOŠE POSLEDICE NA NAJMLAĐE!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pamet u glavu pre trudnoce

pre 4 godine

Na ovo imam samo JEDAN komentar: AKO NISTE SPREMNI I ODLUCNI DA IMATE DETE, NEMOJTE GA IMATI! Ona je zakevila (pa rodbina navalila da rodi), NIJE razlog! Dete trazi jjubav, paznju i stalno odrzavanje i izdrzavanje i tu "zauzet(a) sam" NIJE validan izgovor. A mobilni i ostale andrmolje su mozda krive, ali ne zato sto ih dete koristi - nista lakse nego to spreciti - nego zato sto roditelji ne skidaju ociju s njih ni kad jesu, ni kad nisu s decom!!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija