• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

20.02.2020

18:15

OVO SU POSLEDICE NEDOSTATKA VITAMINA A! Ako ga ne unosite u dovoljnim količinama može biti uzrok spontanog pobačaja!

Ljubav

OVO SU POSLEDICE NEDOSTATKA VITAMINA A! Ako ga ne unosite u dovoljnim količinama može biti uzrok spontanog pobačaja!

Podeli vest

Da bi telo moglo da funkcioniše besprekorno i obavi bezbroj funkcija kako treba, svi vitamini su veoma važni.

Za svaku funkciju, određeni vitamin igra manje ili više važnu ulogu. Nekad presudnu. Kada je reč o vitaminu A, on je, između ostalog, ključan za dobar vid, zdrav reproduktivni sistem i zdravu kožu.Vitamin A se prirodno nalazi u velikom broju namirnica, ali veliki je i rizik od njegovog nedostatka, pogotovo kod trudnica, beba i dece u ranim periodima razvoja.

Ovo su fizički znakovi da vašem telu nedostaje vitamin A:

1. Suva koža

Vitamin A je jedna od glavnih elemenata koji su telu potrebni da bi se kožno tkivo obnavljano i ostajalo hidrirano. Jedan od najčešćih simptoma nedostatka vitamina A jeste pojava ekcema, koja se primećuje kada koža postane toliko suva da se na kraju dobija crvenilo slično onom koje se javlja nakon povrede. Takođe, može puno da svrbi.

Foto: Shutterstock

2. Noćno slepilo

Poznato i pod nazivom niktalopija, ovo stanje predstavlja situaciju kada oko ne može dobro da vidi u mraku. U zamračenim prostorijama jasnoća vida koju bi oko moralo da ima oslabljena je i registrovanje tamnih slika postaje nemoguće.

3. Akne

Kao što smo već pomenuli, vitamin A ključan je za obnavljanje kože. Usled njegovog nedostatka, lice postaje veoma suvo i zbog toga se proizvodi višak ulja, koje može biti uzrok pojave bubuljica.

Foto: Shutterstock

4. Problemi sa začećem

Ako ne možete da zatrudnite, nedostatak vitamina A bi vrlo lako mogao da bude krivac. Reproduktivni sistemi mnogo bolje funkcionišu ako organizam ima dovoljno ovog vitamina, i kod muškaraca i kod žena. Štaviše, spontani pobačaj može da se dogodi ukoliko trudnica ne unosi dovoljno vitamina A.

5. Sporo zarastanje rana

Telo ima sposobnost brzog samoisceljenja rana, zahvaljujući proizvodnji kolagena. Ovaj protein nalazi se u zdravim organizmima i zahvaljujući njemu krv i koža ostaju zdravi. Vitamin A ključan je za proizvodnju kolegena.

6. Usporen rast

Ovo je jedan od znakova na koje treba obratiti pažnju kod trudnica, beba i dece. Vrlo je važno da žena tokom trudnoće unosi dovoljno vitamina A, kao i da se potrudite da ga dete unosi dovoljno, naročito u prvim godinama života. Vitamin A odgovoran je za razvoj dečjeg vida i imunog sistema, kao i za fizički rast. Osim toga, veoma može da utiče na psihološko stanje majke.

Foto: pexels.com

7. Suve oči

Jedan od najznačajnijih i najočiglednijih simptoma nedostatka vitamina A jeste nemogućnost proizvodnje suza i vlaženja očne jabučice. Ukoliko se ovaj neprijatni simptom ne leči, na kraju može doći do slabljenja rožnjače, čak i gubitka vida.

Hrana bogata vitaminom A

  • Jaja (kuvano jaje sadrži 8 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina A);
  • Losos (100 g ove slalsne ribe nudi čak 149 %potrebne količine vitamina A);
  • Spanać (u jednoj šolji nalazi se 105 odsto vitamina A);
  • Batat (slatki krompir je jedan od najboljih izvora – u jednoj šolji nalazi se čak 122 % preporučenog dnevnog unosa);
  • Šargarepa (sa jednom šoljom unećete 148 odsto potrebne količine ovog vitamina).



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!
Izbori 2024

Jovanov: Izmenama zakona se omogućavaju izbori u Beogradu i na lokalu 2. juna!

Šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov obrazložio je danas predlog izmena Zakona o lokalnim izborima koje su, kako je rekao, podržale poslaničke grupe većine, ali i deo opozicije, i kojima se omogućuje da se beogradski i lokalni izbori, koji nisu održani u decembru, održe istog dana - 2. juna.

22.04.2024

11:58

Vesti

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!
Politika

Predsednik Vučić čestitao Dan Vojske Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Dan Vojske Srbije ministru odbrane Milošu Vučeviću, načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Milanu Mojsiloviću i svim pripadnicima Vojske Srbije.

23.04.2024

08:19

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav
Politika

Rezolucija o Srebrenici otvara Pandorinu kutiju! Ruski ambasador izneo jasan stav

Ambasador Ruske federacije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je večeras da bi Rezolucija o Srebrenici mogla da otvori "Pandorinu kutiju", ali i da je veoma važno što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio prisutan danas na sednici Saveta bezbednosti UN na kojoj se raspravljalo o šestomesečnom izveštaju Unmika o situaciji na Kosovu i Metohiji.

22.04.2024

23:44

TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)
Live TV

Dok predsednik Vučić navodi realne argumente, Vjosa Osmani odgovara lažima i nebulozama! Velika bitka za Srbiju u Njujorku! (VIDEO)

Na sednici Saveta bezbednosti UN Vjosa Osmani dala je repliku na reči predsednika Aleksandra Vučića. Gosti "Info dana" bili su analitičar Dejan Miletić, advokat Pavle Staničić, politikolog Marko Šćepanović i pukovnik Veselin Šljivančanin komentarisali su govor Vjose Osmani u Njujorku. Uživo u studio javio se i Lazar Stević, dopisnik Informera sa Kosova i Metohije.

22.04.2024

18:09

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku
Srbija

Osmanlije učile srpski! Ovo su srbizmi koji se i dan danas koriste u turskom jeziku

Kada se povede razgovor o srpskom jeziku često se govori o turcizmima, odnosno rečima koje su iz turskog ušle u naš jezik i tu se "odomaćile" tokom viševekovne otomanske prisutnosti u Srbiji. Međutim, malo se zna da su i naša kultura i jezik imali značajan uticaj na turski. Jedan od pokazatelja istorijskog značaja srpskog jezika jeste, između ostalih, i njegov status u Osmanskom carstvu.

22.04.2024

07:20