NIJE BEZBEDNO! Evo koja ulja nikako ne smete da koristite za PRŽENJE I KUVANJE

pexels.com

10:07 Ljubav i zdravlje 1

stil/informer.rs | 22. 02. 2020.

NIJE BEZBEDNO! Evo koja ulja nikako ne smete da koristite za PRŽENJE I KUVANJE

Čak i najbolja ulja nekad nisu pogodna za visoke temperature, zbog toga morate da znate koja ulja su bezbedna za kuvanje, a koja se koriste kao prelivi za salate

Kada kuvate hranu na visokim temperaturama, ulje može da dosegne 120 - 160 Celzijusa u rerni, a u tavi i do 250 stepeni Celzijusa.

EVO, I NAUKA KAŽE: Početi s poslom pre 10h je apsolutno mučenje!

Evo koja ulja ne smete da koristite za pečenje ili kuvanje: 

Ulje dobijeno od kikirikija, oraha, badema, semenka grožđa; 
Ulje konoplje, susama, lana, suncokreta, repice i šafrana;
Kukuruzno ulje, ulje od semenka bundeve. 

Ulja koja se preporučuju za kuvanje i prženje hrane:

1. Maslinovo ulje - ima visoku termičku stabilnost. Zadržava korisna svojstva i na visokim temperaturama. 

2. Kokosovo ulje - odlično se razlaže u organizumu, sadrži antivirusna i antigljivična svojstva. Dobro podnosi visoke temperature.

3. Životinjske masti - svinjska mast, mast od mangulice, te guščija mast, odlične su za spremanje svih vrsta jela i pečenja.

pexels.com

Ulja koja se koriste kao prelivi za salate:

Suncokretovo, kukuruzno olje, ulje repice i laneno ulje. Ako se ova ulja zagreju otpuštaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida. Zbog čega izazivaju upalne procese i štetno deluju na zdravlje.

Suncokretovo ulje sadrži mnogo Omega 3 masnih kiselina, ali kada se zagreje na visokim temperaturama može da izazove hronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promena, autoimnih procesa i endokrinih bolesti.

AKO IMATE OVE PROMENE NA JEZIKU, ODMAH SE JAVITE LEKARU! Moguće je da imate neku od OVIH BOLESTI

Ulje dobijeno od semenki lana bogato je omaga 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ali se na visokim temperaturama  raspada, zbog čega  je dobro da se koristi samo hladno.

Kako kuvati i čuvati ulje:

Da bi ulje sačuvalo korisna svojstva, potrebno je da se pridržavate ovih pravila: 

Kad pržite hranu nikad ne zagrevajte ulje toliko da se dimi;
Smanjite ukupno vreme prženja ili kuvanja;
Nikad nemojte ponovo koristiti isto ulje;
Ne ostavljajte flašu ulja na suncu; Ulje uvek čuvajte na tamnom i hlandom mestu, dobro zatvoreno. 



xxx

07.03.2020. 09:18

Klasična reklama maslinovog ulja koje je inače najgore.


Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]