• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: stil/informer.rs

22.02.2020

10:07

NIJE BEZBEDNO! Evo koja ulja nikako ne smete da koristite za PRŽENJE I KUVANJE

Ljubav

NIJE BEZBEDNO! Evo koja ulja nikako ne smete da koristite za PRŽENJE I KUVANJE

Podeli vest

Čak i najbolja ulja nekad nisu pogodna za visoke temperature, zbog toga morate da znate koja ulja su bezbedna za kuvanje, a koja se koriste kao prelivi za salate

Kada kuvate hranu na visokim temperaturama, ulje može da dosegne 120 - 160 Celzijusa u rerni, a u tavi i do 250 stepeni Celzijusa.

EVO, I NAUKA KAŽE: Početi s poslom pre 10h je apsolutno mučenje!

Evo koja ulja ne smete da koristite za pečenje ili kuvanje: 

Ulje dobijeno od kikirikija, oraha, badema, semenka grožđa; 
Ulje konoplje, susama, lana, suncokreta, repice i šafrana;
Kukuruzno ulje, ulje od semenka bundeve. 

Ulja koja se preporučuju za kuvanje i prženje hrane:

1. Maslinovo ulje - ima visoku termičku stabilnost. Zadržava korisna svojstva i na visokim temperaturama. 

2. Kokosovo ulje - odlično se razlaže u organizumu, sadrži antivirusna i antigljivična svojstva. Dobro podnosi visoke temperature.

3. Životinjske masti - svinjska mast, mast od mangulice, te guščija mast, odlične su za spremanje svih vrsta jela i pečenja.

Foto: pexels.com

Ulja koja se koriste kao prelivi za salate:

Suncokretovo, kukuruzno olje, ulje repice i laneno ulje. Ako se ova ulja zagreju otpuštaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida. Zbog čega izazivaju upalne procese i štetno deluju na zdravlje.

Suncokretovo ulje sadrži mnogo Omega 3 masnih kiselina, ali kada se zagreje na visokim temperaturama može da izazove hronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promena, autoimnih procesa i endokrinih bolesti.

 

AKO IMATE OVE PROMENE NA JEZIKU, ODMAH SE JAVITE LEKARU! Moguće je da imate neku od OVIH BOLESTI

Ulje dobijeno od semenki lana bogato je omaga 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ali se na visokim temperaturama  raspada, zbog čega  je dobro da se koristi samo hladno.

Kako kuvati i čuvati ulje:

Da bi ulje sačuvalo korisna svojstva, potrebno je da se pridržavate ovih pravila: 

Kad pržite hranu nikad ne zagrevajte ulje toliko da se dimi;
Smanjite ukupno vreme prženja ili kuvanja;
Nikad nemojte ponovo koristiti isto ulje;
Ne ostavljajte flašu ulja na suncu; Ulje uvek čuvajte na tamnom i hlandom mestu, dobro zatvoreno. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kikimora

pre 5 godina

Ovo je da se covek raspameti. Svaki dan nesto novo. Ranije smo vecinom kuvali na masti, onda je receno ne valja, dobija se holesterol. Sad ne valja ulje ovo, valja ono, kazu da ne treba prziti na devicanskom maslinovom ulju, sad kazu przi na maslinovom. Odjednom, mast valja, bolja je od ulja, pa onda se pojavljuju raznorazna brasna za koja nikad nismo culi, pa odjednom gluten, za koji isto donedavno nismo culi, pa valja da se pase sirovo povrce i voce, i sve tako, a narod umire od teskih bolesti a jos gore decica boluju i to nazalost u velikom broju. Zato nas pustite da jedemo sta nam organizam zeli i podnosi.

xxx

pre 5 godina

Klasična reklama maslinovog ulja koje je inače najgore.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set