• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: stil/informer.rs

22.02.2020

10:07

NIJE BEZBEDNO! Evo koja ulja nikako ne smete da koristite za PRŽENJE I KUVANJE

Ljubav

NIJE BEZBEDNO! Evo koja ulja nikako ne smete da koristite za PRŽENJE I KUVANJE

Podeli vest

Čak i najbolja ulja nekad nisu pogodna za visoke temperature, zbog toga morate da znate koja ulja su bezbedna za kuvanje, a koja se koriste kao prelivi za salate

Kada kuvate hranu na visokim temperaturama, ulje može da dosegne 120 - 160 Celzijusa u rerni, a u tavi i do 250 stepeni Celzijusa.

EVO, I NAUKA KAŽE: Početi s poslom pre 10h je apsolutno mučenje!

Evo koja ulja ne smete da koristite za pečenje ili kuvanje: 

Ulje dobijeno od kikirikija, oraha, badema, semenka grožđa; 
Ulje konoplje, susama, lana, suncokreta, repice i šafrana;
Kukuruzno ulje, ulje od semenka bundeve. 

Ulja koja se preporučuju za kuvanje i prženje hrane:

1. Maslinovo ulje - ima visoku termičku stabilnost. Zadržava korisna svojstva i na visokim temperaturama. 

2. Kokosovo ulje - odlično se razlaže u organizumu, sadrži antivirusna i antigljivična svojstva. Dobro podnosi visoke temperature.

3. Životinjske masti - svinjska mast, mast od mangulice, te guščija mast, odlične su za spremanje svih vrsta jela i pečenja.

Foto: pexels.com

Ulja koja se koriste kao prelivi za salate:

Suncokretovo, kukuruzno olje, ulje repice i laneno ulje. Ako se ova ulja zagreju otpuštaju slobodne radikale i produkte lipidnih oksida. Zbog čega izazivaju upalne procese i štetno deluju na zdravlje.

Suncokretovo ulje sadrži mnogo Omega 3 masnih kiselina, ali kada se zagreje na visokim temperaturama može da izazove hronične bolesti poput dijabetesa, metaboličkih promena, autoimnih procesa i endokrinih bolesti.

 

AKO IMATE OVE PROMENE NA JEZIKU, ODMAH SE JAVITE LEKARU! Moguće je da imate neku od OVIH BOLESTI

Ulje dobijeno od semenki lana bogato je omaga 3 i omega 6 masnim kiselinama, kao i vitaminom E. Ali se na visokim temperaturama  raspada, zbog čega  je dobro da se koristi samo hladno.

Kako kuvati i čuvati ulje:

Da bi ulje sačuvalo korisna svojstva, potrebno je da se pridržavate ovih pravila: 

Kad pržite hranu nikad ne zagrevajte ulje toliko da se dimi;
Smanjite ukupno vreme prženja ili kuvanja;
Nikad nemojte ponovo koristiti isto ulje;
Ne ostavljajte flašu ulja na suncu; Ulje uvek čuvajte na tamnom i hlandom mestu, dobro zatvoreno. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kikimora

pre 4 godine

Ovo je da se covek raspameti. Svaki dan nesto novo. Ranije smo vecinom kuvali na masti, onda je receno ne valja, dobija se holesterol. Sad ne valja ulje ovo, valja ono, kazu da ne treba prziti na devicanskom maslinovom ulju, sad kazu przi na maslinovom. Odjednom, mast valja, bolja je od ulja, pa onda se pojavljuju raznorazna brasna za koja nikad nismo culi, pa odjednom gluten, za koji isto donedavno nismo culi, pa valja da se pase sirovo povrce i voce, i sve tako, a narod umire od teskih bolesti a jos gore decica boluju i to nazalost u velikom broju. Zato nas pustite da jedemo sta nam organizam zeli i podnosi.

xxx

pre 4 godine

Klasična reklama maslinovog ulja koje je inače najgore.

sledeća vest

Politika

Ruski patrijarh odlikovao ministra dr Nenada Popovića
Politika

Ruski patrijarh odlikovao ministra dr Nenada Popovića

U Beogradu je danas, ministru bez portfelja zaduženom za međunarodnu ekonomsku saradnju i oblast društvenog položaja crkve u zemlji i inostranstvu, dr Nenadu Popoviću, uručen orden Prepodobnog Andreja Rubljova Ikonopisca, u hramu Svete Trojice Podvorja Ruske pravoslavne crkve.

17.11.2024

18:00

TV

Opozicija u potpunom rasulu, ne postoji tragedija koju nisu zloupotrebili! Oni vole da šire suštinski zlo, teolozi moraju da objasne o čemu se radi!
Live TV

Opozicija u potpunom rasulu, ne postoji tragedija koju nisu zloupotrebili! Oni vole da šire suštinski zlo, teolozi moraju da objasne o čemu se radi!

Dok građani Srbije tuguju za 14 žrtava tragične nesreće na železničkoj stanici u Novom Sadu kada se na njih obrušila nadstrešnica, opozicija se odlučila za spektakl političkog profiterstva, koristeći trenutak najveće nacionalne žalosti za svoje političke obračune, pa je tako i juče održan još jedan protest u Novom Sadu.

16.11.2024

12:52

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set