• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: happy

22.02.2020

18:40

OSEĆATE SIMPTOME PREHLADE? U tom slučaju IZBEGAVAJTE OVE NAMIRNICE! Mogu samo da pogoršaju VAŠE STANJE!

Ljubav

OSEĆATE SIMPTOME PREHLADE? U tom slučaju IZBEGAVAJTE OVE NAMIRNICE! Mogu samo da pogoršaju VAŠE STANJE!

Podeli vest

Mnogobrojne namirnice koje su, inače, zdrave, najbolje je izbegavati dok traju simptomi prehlade i gripa. Umesto toga, najbolje je zameniti ih drugom vrstom hrane koja neće izazvati pogoršanje tegoba i otežati lečenje

Nakon što se prehlada preleži, može da se nastavi sa normalnim unosom ove hrane, koja ima dokazane dobrobiti po zdravlje.

Sveže povrće

Kada kašljete ili imate upaljeno grlo, trebalo bi da izbagavate hranu koja je tvrda, oštra i teže se guta. Kako ne biste izazvali jaču iritaciju, najbolje bi bilo da sveže povrće jedete kada se grlo oporavi.

Grašak

Šećeri koji se nalaze u grašku mogu da iziritiraju stomak i izazovu dijareju, gasove i grčeve. To se događa kada organizam ne proizvodi dovoljno enzima koji smanjuje gasove i pomaže u probavi ovih šećera. Kao zamenu, možete koristiti zobenu kašu, koja sadrži topiva vlakna, cink i selen, koji štite telo od infekcije.

Foto: pexels.com

Mekinje i pirinač

Imaju veliku količinu vlakana koja se ne otapaju u tečnosti, pa mogu proći kroz creva brže od ostalih namirnica, što nije dobro kod pacijneta koji imaju stomačlni virus ili problem sa dijarejom. Ovo se takođe odnosi i na integralni pirinač.

Mlečni proizvodi

Sadrže laktozu koju želudac obrađuje zahvaljujući stomačnom enzimu. U slučaju dijareje, ovaj enzim se može potrošiti zbog upale, pa nije najbolja rešenje da tada unosite mlečne proizvode, koji mogu čak i da pojačaju simptome.

Foto: Pixabay

Koštunjavo voće

Ovi plodovi su bogati mastima, pa će organizmu biti potrebno više vremena da ih svari. To može da dovede do stomačnih problema i oduzme energiju koja je potrebna za borbu protiv bolesti. Zato je najbolje da se ne jedu tokom početnih faza bolesti, kada je stomak osetljiv i postoji visoka temperatura.

Brokoli

Namirnica koja sadrži vitamine, ali je bogata vlaknima koja se teško vare. Kako gastrointestinalni trakt ne bi bio iritiran, jedite namirnice sa manje vlakana koje su lakše za creva. Crvene paprike su lakše za stomak, a takođe su bogate vitaminom C, za koji se smatra da skraćuje trajanje simptoma prehlade. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija