• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Food.ndtv.com/informer.rs

23.02.2020

21:43

AKO PATITE OD NADUTOSTI, MUČNINE, BOLA U STOMAKU...Ovih 5 namirnica uvedite u ishranu, olakšaće varenje!

Ljubav

AKO PATITE OD NADUTOSTI, MUČNINE, BOLA U STOMAKU...Ovih 5 namirnica uvedite u ishranu, olakšaće varenje!

Podeli vest

Ako već duže vreme imate probleme sa varenjem, neophodno je da promenite način ishrane i uvedete laganu hranu koja će olakšati probleme povezane sa veoma bitnim procesom u organizmu, kakav je varenje

Moderan način života koji vodimo, nepravilne prehrambene navike i nedostatak fizičke aktivnosti doveli su do toga da mnogi ljudi imaju probleme sa probavom poput iritabilnog creva.

Uobičajeni simptomi loše probave uključuju kiselinu, zatvor, nadutost, mučninu, bol, upalu i neretko dijareju.

Hrana koja je se lako vari olakšava probavne probleme

Banane

Visoki sadržaj tečnosti u bananama je dobar za one koji imaju problem sa dijarejom. Ovo mekano voće lako se vari, a sadrži i mnogo hranjivih i zdravih sastojaka.

Foto: Pixabay

Jaja

Jaja su popularna namirnica i često su sastavni deo doručka jer sadrže veliku količinu proteina. Bogata su kalcijumom i drugim hranjivim sastojcima. Osim toga, jaja nisu teška za varenje.

Izbegavajte dodatne namirnice uz jaje poput punmasnih sireva i maslaca, jer oni mogu da otežaju varenje.

Piletina

Piletina je poznat izvor proteina i ne sadrži ugljene hidrate i vlakna. Dobra je opcija za osobe koje imaju osetljiva creva jer je stomak lako svari.

Foto: Shutterstock

Mlečni proizvodi

Sve vrste mlečnih proizvoda sadrže malo vlakana tako da pogoduju probavi. Pokušajte da u svoju ishranu uvrstiti ona mleka ili sireve koji ne sadrže visok procenat masti.

Foto: Shutterstock

Rafinisano brašno i žitarice

Oduvek se smatralo da treba izbegavati rafinisanu hranu, naročito ukoliko su prisutni problem sa probavom.

Međutim, rafinisano brašno i žitarice postaju lako svarljive zbog procesa obrade kroz koji prolaze tako da ih mogu koristiti i osobe sa probavnim problemima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija