• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Mondo

07.03.2020

16:20

ODMAH ĆETE IH BACITI! Doktor Vujčić objasnio zašto ruke ne treba prati tečnim sapunima!

Ljubav

ODMAH ĆETE IH BACITI! Doktor Vujčić objasnio zašto ruke ne treba prati tečnim sapunima!

Podeli vest

Jedna od mera koja je izazvala najviše polemike u javnosti vezana je za obavezno pranje ruku, i to "čvrstim" sapunom koji, kako kažu stručnjaci, bolje štiti od zaraza od tečnog.

Pitanje koje se nama laicima negde logično nameće jeste kako je moguće da nas sredstvo koje svi "pipkaju" bolje čuva od opasnih virusa i bakterija od onog koje dolazi iz zatvorene boce?

Profesor doktor Zoran Vujčić, redovni profesor Hemijskog fakulteta u Beogradu je objasnio u čemu je razlika i zašto su čvrsti sapuni efikasniji u sprečavanju zaraza.

"Logika postoji, ali ono što je važno, zapravo, jeste pH vrednost sapuna. Po navodima stručnjaka, jako bazno sredstvo može za 20 sekundi da ošteti virus koji je generalno slab. Isti efekat ima 60-procentni alkohol i to tek posle 60 sekundi. Važno je reći da prilikom pakovanja tečnih sapuna, odnosno punjenja boca, dolazi do 'prljanja'".

Foto: pexels.com

Da li to znači da je pH vrednost u čvrstim sapunima veća nego u tečnim?

"Tako je. Primera radi, pravljeni sapuni (ne komercijalni) imaju pH 10 do 10.6. Tečni sapuni su zapravo rastvori deterdženta, sa pH vrednošću od 5 do 6.5. To je ta razlika."

Šta je sa alkoholom koji se obavezno nalazi u sredstvima za dezinfekciju, kako je i naglašeno na pakovanju, koliko njega ima u sapunima?

"Alkohol se u ovim sredstvima ne nalazi u dovoljnoj niti dugoj koncetraciji da bi bio efikasan. Da budemo realni, još jedan problem je što se kod nas ne peru ruke ni dovoljno, niti dugo koliko se preporučuje", kaže dr Vujčić.

A šta je sa "pipkanjem" sapuna? Šta ako se neko zakašljao u ruku, pa prao ruke?

"I tečni sapun takođe svi dodiruju, odnosno dispenzor na pakovanju, tako da se i jedan i drugi na taj način 'kontaminiraju'. Ali, ako neko pere ruke 20 sekundi čvrstim sapunom, virusi i bakterije koji ostanu na njemu će 'stradati' zato što je sredstvo ili bazno ili će se jednostavno sušenjem sapuna i sami 'osušti'. Da samo dodam generalnu napomenu da od deterdženata, bilo da je reč o onom za sudove ili o tečnim sapunima, puca koža i produbljuju se pore. Što jedna od dodatnih prednosti čvrstog sapuna“, zaključio je profesor Vujčić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Đorđe milosavljevic

pre 4 godine

Ruke se peru domestosom dve kapi, i hlor sve pobije

ZNA SE ODAKLE HRVATSKOJ SMRT PRETI! Vedrana Rudan objasnila USPANIČENIM HRVATIMA zašto ne treba da se boje koronavirusa - ZA POČETAK, DOVOLJNO JE DA PERU RUKE SAPUNOM...
Balkan

ZNA SE ODAKLE HRVATSKOJ SMRT PRETI! Vedrana Rudan objasnila USPANIČENIM HRVATIMA zašto ne treba da se boje koronavirusa - ZA POČETAK, DOVOLJNO JE DA PERU RUKE SAPUNOM...

Hrvatska spisateljica Vedrana Rudan osvrnula se na goruću temu u Hrvatskoj, ali i regionu - koronavirus! Ona je u kolumni pod naslovom "Zašto se ne bojim koronavirusa?" svojim sunarodnicima Hrvatima u svom stilu objasnila zašto se ne treba plašiti ove zaraze. Tekst prenosimo u celosti, u integralnoj verziji

27.02.2020

10:21

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija