• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic žena

12.03.2020

14:20

OVO JE JEDINI PRAVI NAČIN ZA DEZINFIKOVANJE KUĆE: Centar za prevenciju bolesti OBJASNIO, obavezno obratite pažnju NA OVE STVARI

Ljubav

OVO JE JEDINI PRAVI NAČIN ZA DEZINFIKOVANJE KUĆE: Centar za prevenciju bolesti OBJASNIO, obavezno obratite pažnju NA OVE STVARI

Podeli vest

Još uvek mnogo nepoznanica okružuje korona virus, odnosno COVID-19, a među obaveznim merama preventive svakako je i dezinfikovanje svih površina sa kojima smo u kontaktu. A kako i čime pravilno dezinfikovati kućne površine?

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izdao je saopštenje o pravilnom načinu čišćenja i dezinfikovanja kuće. Kako navodi CDC, korona virus može da opstane od par sati pa do par dana na različitim površinama, a površine mogu da se čiste i dezinfikuju, pri čemu treba obratiti pažnju na razliku.

Čišćenje je uklanjanje bakterija, prljavštine i nečistoća sa površina. Čišćenje ne ubija bakterije već ih uklanja, smanjuje njihov broj i smanjuje i rizik od širenja infekcije.

Dezinfekcija, s druge strane, ubija bakterije na tretiranim površinama. Pravilan postupak bio bi prvo očistiti, pa onda dezinficirati tretiranu površinu.

NA ŠTA OBRATITI PAŽNJU

Redovno čistite i dezinfikujte često korišćene površine poput kvaka, prekidača za svetlo, stolova, stolica, daljinskih upravljača, slavina, toaleta.

Foto: Pixabay

KAKO ČISTITI POVRŠINE?

Poželjno bi bilo da pri čišćenju koristite jednokratne rukavice koje ćete baciti po upotrebi.

Ako je površina prljava, prvo je očistite deterdžentom, a tek onda pristupite dezinfekciji.

ČIME DEZINFIKOVATI?

Razblaženim izbeljivačima. Pored toga, savetuju se i rastvori sa najmanje 70 odsto alkohola. Za izbeljivače pratite uputstva proizvođača za razblaživanje i nikada ne mešajte izbeljivače sa drugim sredstvima za dezinfekciju.

Foto: Pixabay

Opšta preporuka za razblaživanje glasi:

- 5 kašika izbeljivača na 4 litra vode.

- 4 kašičice izbeljivača na 1000ml vode.

Takođe, pri korišćenju sredstava na bazi izbeljivača važi preporuka korišćenja maske za lice jer izbeljivači nagrizaju sluzokožu i time olakšavaju pristup virusima.

Foto: Shutterstock

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija