• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/večernji list

16.03.2020

12:12

DOKTORKA APELUJE: ODMAH PRESTANITE da radite ovo sa rukama, to je NAJLAKŠI NAČIN DA DOBIJETE VIRUS!

Ljubav

DOKTORKA APELUJE: ODMAH PRESTANITE da radite ovo sa rukama, to je NAJLAKŠI NAČIN DA DOBIJETE VIRUS!

Podeli vest

Ova navika može nam samo naškoditi.

Griženje noktiju najlakši je način da pokupite bilo kakvu infekciju, upozorava alergolog i imunolog Purvi Parik iz njujorške bolnice i posebno ističe štetnost ove navike u vreme zabrinutosti oko širenja koronavirusa.


 - Griženje noktiju moglo bi ozbiljno da poveća rizik za zarazu koronavirusom. Najbolje je da vam nokti budu kratki, zato što su oni skupljači bakterija, virusa, prljavštine i otpada koje možete uneti u organizam upravo griženjem - kaže Parik. 

Dodaje kako sva prljavština ostaje ispod noktiju ako se ruke ne peru dobro ili ako se praktikuje samo čišćenje ruku dezinfekcijskim sredstvom bez vode i sapuna.  

Foto: Shutterstock

 


- Svaki put kada dirate lice, posebno nos i oči, prenosite sve te bakterije i viruse i od toga možete da se razbolite. Osim toga, u ovo doba godine ne smemo zaboraviti i ostale bolesti, osim koronavirusa, koje cirkulišu, poput prehlada i gripa. Navika griženja noktiju zaista je nešto s čime bi trebalo da prestanete, nezavisno o najnovijoj zdravstevnoj pretnji jer ono nije dobro - kaže doktorka.

Farmaceut Alek Ginsberg kaže kako je najbolji način za to okupirati usta i ruke. 
- Preporučujem držanje antistresne loptice u rukama i žvakanje gume za žvakanje. Takođe, pokušajte da osvestite trenutak kada počinjete da grizete nokte, odnosno, razmislite zašto ste to učinili, koja vam je situacija bila okidač - kaže farmaceut. 

Sve o koronavirusu pročitajte OVDE.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija