• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: avaz.ba/informer.rs

14.06.2020

19:15

SAM U KUĆI! Evo kad je pravo vreme da OSTAVITE DETE SAMO, pre toga ga obavezno NAUČITE OVO!

Ljubav

SAM U KUĆI! Evo kad je pravo vreme da OSTAVITE DETE SAMO, pre toga ga obavezno NAUČITE OVO!

Podeli vest

Mnogo češće se postavlja pitanje kada bi dete smelo da ostane samo kod kuće i koliko dugo.

Ne postoji univerzalno vreme koje bi važilo za svu decu i određivalo njihovu spremnost da ostanu prvi put sama kod kuće. U pitanju su velike individualne razlike, a idealno vreme zavisi od spremnosti deteta.

Obavite odgovarajuće pripreme s detetom

Ipak, većina roditelja je prisiljena da zbog poslovnih obaveza već oko pete godine povremeno ostavlja decu samu. Iako je ovo prerano i nije preporučljivo, ukoliko se pridržavate principa postepenosti, obavite odgovarajuće pripreme s detetom, a vaše zadržavanje van kuće nije dugo... i u ovom uzrastu se može povremeno, na kraće intervale, vežbati.

STAVILA JE JAJA U INKUBATOR I ČEKALA MESEC DANA! Kada ih je ugledala, samo što se nije onesvestila, EKSPERIMENT JE IMAO SMISLA! (VIDEO)

Vežbajući decu da ostaju sama u kući - u početku po nekoliko minuta, a kasnije sve duže, vi vežbate njihovu samostalnost. Osećanje da ste im poverili odgovornost boravka bez vašeg prisustva utiče na porast samopouzdanja i praktičnog snalaženja. Kao što je važno da naučite decu da se samostalno igraju, samostalno vezuju pertle, samostalno peru ruke... za njihovo samopouzdanje, formiranje pravilne slike o sebi, osećanje sigurnosti - važno je i da ostaju sama u kući. Ipak, još je važnije da ne poranite s ovakvim zahtevima.

Naime, deca predškolskog uzrasta nisu sposobna da budu sama, odnosno nije sigurno da će biti bezbedna bez nadzora. Dete može da ostaje samo oko desete godine, ali tek na nekoliko sati. Smatra se da u ovom uzrastu može da se snađe i pravilno reaguje u hitnim situacijama.

S druge strane, ukoliko niste pritisnuti sopstvenim poslovnim obavezama, 12. godina je krajnje vreme kada je za dete važno da počne povremeno da ostaje samo u kući. Jer, ukoliko i posle 12. godine dete ne iskusi da je za pojedine situacije samo odgovorno, ili se ne oseća dovoljno samostalno, može odrasti u nesigurnu i zbunjenu osobu, zavisnu od svoje okoline.

Šta je važno da dete zna?

  • • koga treba da pozove u slučaju opasnosti,
  • • da zna putem telefona precizno i tačno da objasni ili izgovori svoju adresu,
  • • da nikog ne pušta u kuću bez vašeg dopuštenja,
  • • da nepoznatima koji zvone na vrata ne treba da otkriva da je samo kod kuće,
  • • kako treba da postupa u slučaju požara,
  • • da može slobodno da vam se obrati kad god ga nešto uplaši ili se oseća neprijatno.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija