• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

29.04.2021

10:45

OVO POVRĆE JE BLAGO ZA ORGANIZAM! Jačaju žuč i jetru, čuvaju srce, snižavaju krvni pritisak! Jedite ih što više, dok traju!

Ljubav

OVO POVRĆE JE BLAGO ZA ORGANIZAM! Jačaju žuč i jetru, čuvaju srce, snižavaju krvni pritisak! Jedite ih što više, dok traju!

Podeli vest

Okrugli, mali crveni plodovi koji svakog proleća ulepšavaju trpezu i odličan su dodatak skoro svakoj salati, moćan su izvor kalijuma, vitamina C i vlakana, između ostalih vitamina i minerala

Rotkvice veom blagortvorno utiču na vaš organizam, a evo i na koji način:

Utiču na jačanje krvne slike

Rotkvice smanjuju oštećenja crvenih krvnih zrnaca, i time povoljno utiču na nivo kiseonika u krvi, a samim tim i poboljšanje celokupne krve slike.

Imaju visok udeo biljnih vlakana

Ako ih jedete svakog dana, ubrzo ćete primetiti da vam se varenje popravilo, zahvaljujući zdravim biljnim vlaknima kojima je ovo povrće bogato. Osim toga, regulisaće stvaranje žuči, čuvajući jetru i žučnu kesu, a smanjiće i zadržavanje vode u organizmu.

Čuvaju srce

Rotkvice su odličan izvor antocijanina, koji srcu pomažu da radi kako treba, snižavajući rizik od kardiovaskularnih bolesti. Bogate su vitaminom C – koji je ključan borac protiv slobodnih radikala i moćan antioksidans, folnom kiselinom i flavonoidima.

Krvni pritisak drže "pod kontrolom"

Ovo povrće je odličan izvor kalijuma, koji je važan za snižavanje krvnog pritiska, i pozitivno utiče na cirkulaciju krvi, što je veoma korisno i važno patite od hipertenzije.

Foto: Shutterstock

Popravljaju imunitet

Rotkvice su odličan izvor vitamina C, koji pozitivno utiče na sposobnost organizma da se odbrani od prehlada i virusnih infekcija, poboljšavajući imunitet. Ali, za taj efekat, važno je da ovaj vitamin redovno unosite u dovoljnim količinama. Pored toga, vitamin C ublažava štetno dejstvo slobodnih radikala, snižavajući rizik od zapaljenskih procesa i preranog starenja.

Jačaju krvne sudove

Rotkvice sadrže materije koji imaju važnu ulogu u izgradnji  kolagena, koji je važan za zdravlje krvnih sudova, snižavajući rizik od ateroskleroze.

Bogate su važnim nutrijentima

Pored ovih koje smo već pomenuli, rotkvice sadrže i vitamine E, A, B6 i K. Osim toga, bogate su antioksidantima, cinkom, fosforom, magnezijumom, bakrom, kalcijumom, gvožđem i manganom, koji su dragoceni za pravilno funkcionisanje organizma.

Uz sve ove benefite, rotkvice spadaju u jeftinije povrće - veza košta oko 40 dinara, a imaju i veoma nizak kalorijski indeks, svega dvadesetak na sto grama, što znači da su pogodne i za sve vrste dijeta i redukovanih režima ishrane.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija