• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ordinacija.hr

30.07.2020

10:25

Ovo je sedam simptoma opake bolesti grla koja hara svetom - JEDAN JE POSEBNO ALARMANTAN, a ako pripadate ovoj grupi ljudi, U VELIKOM STE RIZIKU

Ljubav

Ovo je sedam simptoma opake bolesti grla koja hara svetom - JEDAN JE POSEBNO ALARMANTAN, a ako pripadate ovoj grupi ljudi, U VELIKOM STE RIZIKU

Podeli vest

Opaka bolest grla i glave često nema vidljive simptome, pa za skoro polovinu obolelih nema spasa.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije svake godine u svetu ima oko pola miliona novootkrivenih bolesnika, od čega ih 200.000 izgubi bitku s tumorom.
Prema podacima, bolest je karakteristična za muškarce nakon pedesete godine života, a na svakih šest bolesnih muškaraca dolazi tek jedna žena.

Karcinomi glave i vrata značajno narušavaju kvalitet života bolesnika. Rast tumora izaziva intenzivne bolove, anatomska izobličenja i promene u govoru. Napredovanjem tumora ugrožene su osnovne životne funkcije; disanje i gutanje. Osim fizičkih promena, tumor i terapijski postupak, imaju brojne negativne psihičke i socioekonomske posledice.

NAJČEŠĆI SIMPTOMI I ZNAKOVI KARCINOMA GLAVE I VRATA SU:
- bezbolan čvor na vratu koji raste (često prvi i jedini simptom bolesti)
- bezbolne bele ili crvene mrlje i izrasline na sluznici usta, jezika i ždrela
- ranice u usnoj šupljini, jeziku i ždrelu koje ne se umiruju, spontano krvare, i praćene su neprijatnim mirisom
- otežano i bolno žvakanje ili gutanje, koje je praćeno padom telesne težine
- bol prilikom gutanja koja se širi prema ušima
- promuklost ili promena boje glasa koja traje duže od tri nedelje, a nije povezana s prehladom
- otežano disanje

Foto: Pixabay

 

Iako su glava i vrat lako dostupni svakodnevnom pregledu, neki tumori rastu podmuklo, bez simptoma, posebno oni na korenu jezika i početnom delu jednjaka. Bolesnici često dolaze u uznapredovaloj fazi bolesti s ugroženim osnovnim životnim potrebama: otežanim disanjem (gušenjem) i s nemogućnošću normalnog uzimanja hrane.

Zašto nastaju planocelularni karcinomi glave i vrata?
Pušenje i preterana konzumacija alkohola dva su najvažnija faktora razvoja karcinoma glave i vrata. Smatra se da su oni zajedno odgovorni za 90 odsto svih karcinoma glave i vrata. Početak pušenja u ranoj životnoj starosti i velik dnevni broj popušenih cigareta kroz dugi niz godina prepoznati su kao glavni uzroci tumora. Rizik razvoja karcinoma gornjeg disajnog i probavnog sistema je za pušača koji dnevno potroši kutiju cigareta trinaest puta veći u poređenju s nepušačem.

Pasivno pušenje takođe je prepoznato kao rizičan faktor za razvoj karcinoma, a primećen je pre svega kod žena s karcinomom jezika koje nikada nisu aktivno pušile, niti uživale u alkoholu. Svakodnevna zavisnost o alkoholnim pićima uz neredovnu i neuravnoteženu ishranu siromašnu svežim voćem i povrćem podjednako je važan faktor.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija