• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novi.ba

22.08.2020

15:05

OVAKO SE LEČE RUSI! Ovo POVRĆE leči celo telo, ali samo ako se OVAKO KONZUMIRA

Ljubav

OVAKO SE LEČE RUSI! Ovo POVRĆE leči celo telo, ali samo ako se OVAKO KONZUMIRA

Podeli vest

Osim sto je izrazito ukusan i može se spremati na različite načine, krompir može poslužiti i kao lek. Krompir poseduje mnoga lekovita svojstva

Narodni lekovi iz davnine s krompirom

Krompir je poznati lek za srce i krvotok. Ruski narodni recepti preporučuju da svi stariji od 40 godina svakoga jutra pre doručka izrendaju jedan srednje velik sirovi krompir i pojedu ga kako bi sprečili arterosklerozu.

OVE BOLESTI DOLAZE IZ GLAVE! Uništavaju telo, a evo šta TREBA DA URADITE

Jedan stari lek protiv trakavice preporučuje da se naveče jede krompirova salata s uljem od oraha tri dana za redom.

U Rusiji su se čepići izrezani iz svežih krompira stavljali u anus kao brzi lek protiv hemoroida.

Sirov sok od krompira i vruća krompirova voda stavljali su se na bolne delove tela kod gihta, reume i lumbaga.

Kod povišenog krvnog pritiska, kuvajte koru 4-5 krompira 15 minuta u 600 ml vode. Svaki dan popijte 1-2 šolje proceđene i rashlađene tekućine.

Foto: Pixabay

Unutrašnja lekovita upotreba krompira

Budući da gotovo uopšte ne sadrži masnoće, odličan je izvor energije za one koji žele da smršaju. Ipak, u narodnim lekovima najviše se koristi sok sirovog krompira, i to tradicionalno za probavne tegobe: dispepsiju, koliku, gastritis, čirove na probavnim organima, bolesti jetre, žučne kamence i zatvor, te kao antacid.

Novija istraživanja pokazuju da krompir sadrži neke sastojke koji su možda delotvorni protiv virusa i raka. Kora mu ima antioksidantske osobine, neutralizira razorne slobodne radikale koji su povezani s celim nizom degenerativnih bolesti, te time usporava proces starenja.

Spoljna lekovita upotreba krompira

Sok od sirovog krompira umiruje upale i ubrzava zaceljivanje kožnih infekcija, hroničnog dermatitisa, rana i čirova. Izrendan krompir pomešan s maslinovim uljem uspešno se koristi za lečenje opekotina, opekotina od sunčanja, napukle kože i natečenih očnih kapaka. Kora od sirovog krompira dobra je obloga za rane i ozebline, a kada se stavi na slepoočnice i protiv glavobolje i migrene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija