• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Hina

08.09.2020

12:37

NAJGORE MESTO ZA KUĆNU APOTEKU! U ovim prostorijama nikako ne smete čuvati LEKOVE!

Ljubav

NAJGORE MESTO ZA KUĆNU APOTEKU! U ovim prostorijama nikako ne smete čuvati LEKOVE!

Podeli vest

Vodite računa o svom zdravlju!
Kuhinja je neobično mesto za čuvanje lekova, a nije im mesto ni u spavaćoj sobi, što znači da je kupatilo za to logičan izbor, zar ne? Ali farmaceuti kažu da je to verovatno najgore mesto za kućnu apoteku.
AKO IMATE OVIH 7 SIMPTOMA, ODMAH IDITE KOD LEKARA! Oni su znak da nešto nije u redu sa VAŽNIM ORGANOM U VAŠEM TELU

Lekovi su tamo izloženi velikoj vlažnosti, što će verovatno uticati na to da izgube svoju delotvornost, kažu iz udruženja nemačkih farmaceuta BAH. To važi čak i ako ne otvorite pakovanje.

Foto: Shutterstock

Umesto toga, većina lekova voli hladna i suva mesta, između 15 i 25 stepeni Celzijusovih. Ne treba da ih izlažete visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti.

U frižider idu lekovi na kojima to izričito piše ili će vas na to upozoriti lekar.

 

Svako je barem nekoliko puta u životu GRICKAO UNUTRAŠNJOST OBRAZA - Evo zašto to nikako ne sme da se radi!


Kada živa u termometru pređe 25 stepeni, većinu lekova i kozmetičkih proizvoda najbolje premestite u frižider ili prostoriju zaštićenu od direktnog izvora toplote, svetlosti i vlage.

Ako lek nije adekvatno čuvan, može da dođe do otapanja, raspadanja sastojaka i smanjenja delotvornosti lekova. Može da dođe i do promene organoleptičkih svojstava, odnosno boje, trajnosti, mirisa i ukusa.

Antibiotike tokom leta treba čuvati u frižideru jer bi, na primer, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i delotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore, insulinske inekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni C.

Foto: Shutterstock

Stručnjaci upozoravaju da se lekovi ipak ne smeju čuvati na temperaturama nižima od 0 jer će se zamrznuti i opet će se smanjiti njihova delotvornost.

Ako je u pitanju krema, sumnjiva je ako ima grudvice. Gubitak boje i čudan miris smatraju se znacima upozorenja da ni s mastima i gelovima nešto nije u redu.

U suštini, ako lek izgleda drugačije od uobičajenog, ne koristite ga.

BONUS VIDEO:

KOMPANIJA LEGO ĆE PROIZVODITI KOCKE SA BRAJEVIM PISMOM! Kocke će biti na 11 jezika

DA TI GATAM, DA TI PARE UZMEM! Da li Srbi i dalje veruju vračarama, prorocima, nadrilekarima?!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija