• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stil/informer.rs

08.10.2020

11:30

OVA BILJKA JE SVETI GRAL ZDRAVLJA! Korisna za organizam, a evo kako treba da je KORISTITE

Ljubav

OVA BILJKA JE SVETI GRAL ZDRAVLJA! Korisna za organizam, a evo kako treba da je KORISTITE

Podeli vest

Divlja nana je višegodišnji začin jake i upečatljive arome - veoma koristan za naše telo

Njena upotreba danas je dobro zastupljena. Njome se začinjavaju razna jela kao što su supe, čorbe, janije, različita jela sa mesom, nadevi i drugo. Njena jaka aroma čini je teškom za kombinovanje sa ostalim začinima, obzirom na to da postoji opasnost da ih potisne i da se ne oseti njihov ukus.

Divlja nana se koristi u svežem i suvom obliku. Za sušenje se seče početkom i za vreme cvetanja, tokom jula-avgusta. Ovo treba da se uradi kada je mirno i sunčano vreme, ujutru, nakon što se rosa podigla. Može da se bere i kasno tokom jeseni. Odseče se dno - do korena sa drškama.

Postoji nekoliko načina za sušenje divlje nane. Jedan je da se osuše samo listovi biljke. Da biste to učinili, nakon što odsečete biljke sa stabljika pažljivo odsecite sve listiće. Oni se suše u senci ili u sušaonici do 30 stepeni. Dobro osušeni listovi su tamnozeleni odozgo i malo svetliji odozdo. Odlikuju se prijatnim mirisom i oštrim i osvežavajućim ukusom.

Foto: Shutterstock

Druga varijanta sušenja jeste u celim stručkovima. Isečene biljke se dobro operu i iscede. Vezuju se u male snopove koncem ili konopcem i zakače se ispod nastrešnice. Mesto treba da bude otvoreno i senovito. Nakon njihovog potpunog sušenja, listovi se mrve. Čuvaju se u staklenim teglama ili plastičnim kutijama, postavljenim na suvo mesto.

Suvi listovi divlje nane, kao i sveži se koriste kao začin za jela ili salate. Oni daju osvežavajući ukus i prijatnu aromu pre svega zbog eteričnog ulja sadržanog u njima.

Pored kvaliteta ukusa, divlja nana donosi i mnogobrojne koristi za organizam. Ona smanjuje formiranje gasova u crevima, pomaže u oslobađanju želudačno-crevnih sokova i poboljšava apetit, ima protivupalna i antibakterijska svojstva. Malo poznata činjenica je da divlja nana uspešno čuva sirovo sveže mleko da ne prokisne kada se stavi u njega.

Sušenje divlje nane nije težak zadatak. Začin je potreban u svakoj kući u svako vreme. Na identičan način se suše i čuvaju još i čubar, peršun, bosiljak, mirođija, selen, celer i origano.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija