• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ordinacija.hr

13.10.2020

12:26

OVA PROMENA NA NOKTU MOŽE DA ZNAČI DA IMATE TEŠKU BOLEST! Dobro pogledajte, stručnjaci je povezuju sa nečim što SKORO SVE ŽENE U SRBIJI RADE

Ljubav

OVA PROMENA NA NOKTU MOŽE DA ZNAČI DA IMATE TEŠKU BOLEST! Dobro pogledajte, stručnjaci je povezuju sa nečim što SKORO SVE ŽENE U SRBIJI RADE

Podeli vest

Kada se pomene melanom, verovatno svi pomisle kako treba pregledati sve mladeže. A da li ste znali da i nokti mogu otkriti melanom?

Stručnjak za manikir Žan Skiner ima iskustva s ovom pojavom pa prepričava kako je klijentkinja došla na manikir i na noktu je imala crnu vertikalnu liniju. 

„Napomenula je kako treba dovoljno taman lak da prekrije tu crtu“, dodaje. U drugim su salonima pretpostavili da se radi o udarcu, manjku kalcijuma ili čak i žulju. Skiner se zabrinuo i odmah joj rekao da bi to mogao biti simptom melanoma.

MELANOM NOKTA
Melanom nokta nije čest i može izgledati kao tamna mrlja pod noktom koja raste i ne prolazi ili kao kvržica pod noktom. Šta tačno uzrokuje nastanak ove retke vrste melanoma nije tačno utvrđeno, ali je do sada utvrđen kod pacijentkinja koje su koristile UV lampe kod geliranja noktiju.

Foto: facebook

Ovako je izgledao nokat žene kojoj je utvrđen melanom nokta


Na žalost, Skiner je pogodio o čemu se radi i prognoze nisu bile dobre, a klijentkinja se javila kako joj je dijagnostifikovan agresivni melanom koji se proširio na limfne čvorove.
Crna linija nije jedini simptom koji može otkriti melanom, mogu se javiti krv, lom nokta, tamna koža oko nokta…

Lekari inače savetuju da ako primetite bilo kakve promene, obratite se svom dermatologu, bilo da se radi o nepravilnim rubovima mladeža, asimetriji, promeni boje i ako im je promer 6 mm ili više, rastu i menjaju oblik. Ako se otkrije na vreme, melanom može da se izleči. Iako melanom nije najčešći oblik raka, sasvim sigurno uzrokuje najviše smrtnih slučajeva.

KAKO DO DIJAGNOZE?
Kada je reč o noktu, dermatolog će uraditi dijagnostičku obradu tamnije promene na noktu jer ona može biti uzrokovana gljivicama, povredama nokta, mladežom ispod nokta ili malignim tumorom- melanomom. Najčešće se radi o krvarenju ispod nokta koje može nastati i kod najmanje traume. Možda se radi i o pigmentaciji, mladežu ili o tumoru baze nokta - melanomu. U ovom slučaju potreban je pregled kod doktora i dermatoskopija baze nokta. Ponekad je potrebno i hirurški ukloniti takav nokat i poslati na patohistološku analizu kako bi se isključila sumnja na melanom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija