• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: zena.blic.rs

02.12.2020

15:21

SVI PRAVIMO GREŠKU KADA IZDUVAVAMO NOS! Ovo nikako NE SMETE da radite jer pravite JOŠ VEĆI PROBLEM!

Ljubav

SVI PRAVIMO GREŠKU KADA IZDUVAVAMO NOS! Ovo nikako NE SMETE da radite jer pravite JOŠ VEĆI PROBLEM!

Podeli vest

Pun nos kao posledica prehlade i alergija neprijatan je simptom koji većina ljudi rešava jakim duvanjem nosa, a lekari tvrdi da je ovo zapravo pogrešno.

Kako je sada period kada je vaš organizam najviše sklon prehladama, ovo je nešto što morate da znate. Vaši stariji su vam često kao deci govorili da dunete jako dok držite maramicu.

Upaljeni sinusi i kanali uzrokuju nakupljanje sluzi u nosu koji vode do neprijatnog osećaja curenja ili zapušenosti nosa, a kao refleksni odgovor dolazi jako izduvavanje vazduha kroz nos.

Osećaj zapušenosti ne dolazi od same sluzi, već od uvećanih krvnih žila u nosu, a jak pritisak samo ih dodatno nadražuje, piše Sixwise.

Foto: Shutterstock

Prema dr Ovenu Hendliju i timu istraživača iz Univerziteta u Virdžiniji danskog Univerziteta Aarhus, duvanje nosa zapravo može izazvati vraćanje sluzi u sinusne šupljine.

Istraživači su stavili kontrastne boje u nosne šupljine ispitanika. Od jedne trećine su tražili da kašlju, kod druge trećine su indukovali kijanje, a poslednja grupa je izduvavala nos. Potom su merili količinu sluzi preko CT uređaja i otkrili da oni koji su duvali nos imaju najveću količinu sluzi u sinusima.- Kod onih koji su kašljali ili kijali, nije bilo boje u sinusima, a kod onih koji su duvali nos bilo je boje u jednom ili čak više sinusa - kaže dr Hendli.

Objašnjava kako se problem javlja kod prehlada jer sluz tada obično sadrži bakterije, a duvanjem nosa i velikim pritiskom koje uzrokuje bakterije samo uvlači dublje u sinuse, čime se pogoršava prehlada.

Postavlja se pitanje kako ispravno izduvati nos

Foto: Shutterstock

- Ako iz nosa doslovno curi sluz, tada treba nežno obrisati nos uz vrlo blago duvanje. Nos se izduvavao kroz više kratkih izdisaja, a ne kroz jedan jaki
- Izbegavajte duvanje nosa kroz obe nozdrve istovremeno
- Kod duvanja nosa pritisnite jednu nozdrvu
- Ako osećate da vam je nos začepljen nakon buđenja, odnosno spavanja, pričekajte sa izduvavanjem nosa desetak minuta
- Nakon duvanja nosa operite ruke, jer se na njima često nađu bakterije koje su se prenele sa maramice


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija