• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Cica/infofmer.rs

04.01.2021

08:26 >> 08:30

LJUTI SAVEZNIK! Od ovog POVRĆA napravite sirup za KAŠALJ i čep za KIJAVICU!

Ljubav

LJUTI SAVEZNIK! Od ovog POVRĆA napravite sirup za KAŠALJ i čep za KIJAVICU!

Podeli vest

Ljut ili slatkast, beličast ili crven, crni luk ima brojna lekovita svojstva koja opravdavaju njegovo staroslovensko ime "lek od sedam bolesti"...

Crni luk sadrži čak 91% vode, bogat je kalijumom, sumporom i vitaminima B1, B2, C, E, K, P i karotenom. Luk je najkorisniji ako se uzima sirov, mada kuvanjem gubi samo eterično ulje i vitamin C.

Priču o crnom luku nastavićemo romantičnom legendom s početka XX veka. Naime, u vreme Velikog gripa od koga je 1919. godine u svetu stradalo 40 miliona ljudi, jedan lekar je pronašao lek u zabačenom selu. Bio je više nego iznenađen kada je stanovnike imanja zatekao žive i potpuno zdrave.

Foto: Pixabay

Štiti od demencije

Japanski naučnici su otkrili da je sumpor iz crnog luka zaslužan za dobar rad mozga. On pospešuje njegove funkcije i odlaže njegovo starenje, a naročito poboljšava pamćenje. Zato se preporučuje kao preventiva protiv demencije.

Tajna se nalazila u crnom luku koji su oni neoljušten držali na tanjiru u svakoj sobi. Mikroskopskom analizom, lekar je utvrdio da je crni luk apsorbovao viruse gripa.

Čaj za kašalj

Crni luk razlaže sekret i pomaže njegovo izbacivanje. Uporan kašalj posle prehlada i gripa leči upravo čaj od crnog luka. Jednu glavicu zajedno sa ljuskom dobro operite i isecite na četiri dela, stavite u pola litra vode i kuvajte sve dok voda ne postane tamno crvene boje. Zasladite medom i pijte više puta u toku dana.

Foto: Shutterstock

Tamponi za kijavicu

Kada je nos potpuno zapušen, a disanje veoma teško, treba napraviti tampone od crnog luka. Sitno isečen luk se zavije u čistu gazu i stavi u nozdrve nekoliko puta u toku dana i drži nekoliko minuta. Pre stavljanja, nozdrve iznutra namažite vazelinom da se ne bi oštetila sluzokoža.

OVA BOLEST DAJE SLIČNE SIMPTOME KAO KORONA, ALI SE U JEDNOM RAZLIKUJE! Obratite pažnju i znaćete šta da radite!

'Starije' majke imaju JEDNU PREDNOST u odnosu na one koje su se PORODILE MLAĐE!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija