• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: kucnilekar

07.01.2021

13:18

OVA VOĆKA JE BOGATA VITAMINOM C, A JAČA IMUNITET! Uvrstite je u ishranu već danas!

Ljubav

OVA VOĆKA JE BOGATA VITAMINOM C, A JAČA IMUNITET! Uvrstite je u ishranu već danas!

Podeli vest

Zbog velike količine vitamina i minerala, bilo bi dobro u ishranu uvrstiti mango ove zime

Vitamin A je neophodan za zdrav imunološki sistem, a upravo u jednoj šolji manga, nalazi se 10%  dnevnih potreba za ovim vitaminom. Pored vitamin A, ovo ukusno voće sadrži i folate, vitamin K, vitamin E, kao i nekoliko B vitamina, koji takođe povoljno deluju na imunitet.

On sadrži i jedinstveni antioksidans koji se zove mangiferin. Neke od studija su pokazale da upravo mangiferin može da zaštiti srčane ćelije. 

Mango je vrlo bogat vitaminom C, a smatra se da vitamin C iz 100g manga, zadovoljava 44% dnevnog unosa, dok folati zadovoljavaju 11% dnevnog unosa.

Foto: pexels.com

Mango

Mango je veoma bogat i polifenolima, koji se nalaze i u samom plodu, ali i u kori. To su organska jedinjena sa funkcijom antioksidansa u našem telu. Antioksidansi su jako bitni za naše zdravlje, jer štite ćelije od slobodnih radikala.

Zbog niskog kalorijskog udela, mango, je odličan izbor za one koji drže dijetu i pokušavaju da smršaju. Ova voćka sadrži 1,5g vlakana, a 84 procenata manga je voda, pa zato blagotvorno deluje na rad digestivnog trakta.

Sadrži pektin, za koji je studijama dokazano da povoljno utiče na regulisanje holesterola. 

Zahvaljujući velikoj količini vitamina A, ukoliko se redovno konzumira, može da poboljša stanje kože. Vitamin A i C, zajedno grade kolagen koji je odgovoran za elastičnost kože.

Pored dvega ovog, mango sadrži i biljne endorfine, supstance koje povoljno utiču na raspoloženje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milona

pre 3 godine

pored raznovrsnog voća i povrća koji u sebi sadrže dosta vitamina i minerala u svoj organizam i unosim opc+,koji ima visok sadržaj vitamina C,čak i do 20* od samog limuna,ovaj suplement sam počela da koristim nešto malo pre pandemije corona virus do sad nisam imala ni gripu ni kijavicu bogu hvala.ovaj prirodni suplement u obliku kapsule nastavit ću dalje da koristim bez obzira na godišnje doba,ipak samtram da je jak imunitet i stub našeg zdravlja.

Stojko

pre 3 godine

Šipurak ima više vitamina C nego svi citrusi i mango zajedno. Gde gerga glodur nalazi ove teletabise od novinara? Nemojtea se brukati, istražujte malo pre nego što nešto objavite.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija