• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stetoskop/Informer.rs

15.01.2021

21:22

NAGLO GUBLJENJE KILOGRAMA I BOL U GORNJEM DELU STOMAKA su CRVENI ALARM za ovu SMRTONOSNU BOLEST! Da stvar bude gora, UZROK NASTANKA se u 90 odsto slučajeva ne zna!

Ljubav

NAGLO GUBLJENJE KILOGRAMA I BOL U GORNJEM DELU STOMAKA su CRVENI ALARM za ovu SMRTONOSNU BOLEST! Da stvar bude gora, UZROK NASTANKA se u 90 odsto slučajeva ne zna!

Podeli vest

Jetra je organ veličine lopte za ragbi koji se nalazi u gornjem desnom uglu trbuha, ispod dijafragme. Rak jetre nastaje u ćelijama jetre.

Postoji nekoliko vrsta kancera koji se mogu formirati u jetri. Najčešći je hepatocelularni karcinom (HCC) koji se formira u dominantnim ćelijama jetre - hepatocitima. Druge vrste raka jetre, poput intrahepatičkog holangiokarcinoma i hepatoblastoma, mnogo su ređe.

Na jetri su češće metastaze, nego primarni kancer. Rak koji se javlja u drugim organima - pluća, dojka, debelo crevo - a potom se proširi na jetru, smatra se metastazom. Ova vrsta raka naziva se po organu u kojem je i započet - poput metastatskog karcinoma debelog creva, kako bi se opisao rak koji počinje u debelom crevu i širi se u jetri.

Uzrok nastanka i faktori rizika

Uzroci nastanka karcinoma jetre nisu dovoljno poznati. Ono što je poznato je da više faktora utiče na njegov nastanak. Hronične bolesti jetre su preduslov za pojavu ovog tipa karcinoma. Infekcija virusom hepatitisa B i hepatitisa C može imati ulogu u nastanku karcinoma jetre, pogotovo ako je infekcija ovim virusom nastala u ranom detinjstvu ili u intrauterinom periodu (period u majčinom stomaku). Mikotoksini koji se pojavljuju u buđi (npr. kod nehigijenski skladištene hrane) takođe spadaju u predisponirajuće faktore. Činjenica je da više faktora deluje u nastanku ove bolesti, genetski, imunološki, karcinogeni...

Ponekad je gotovo nemoguće utvrditi razlog nastanka karcinoma jetre.

Faktori rizika koji doprinose nastanku primarnog karcinoma su sledeći:

Hronična infekcija virusom hepatitisa B i hepatitisa C.
Ciroza jetre. Ovo progresivno i nepovratno stanje uzrokuje stvaranje ožiljaka na jetri i povećava šansu za razvoj raka jetre.
Dijabetes. Osobe sa dijabetesom sklonije su oboljenjima jetre.
Određena nasledna oboljenja jetre, kao što su hemohromatoza i Vilsonova bolest.
Masna jetra. Gomilanje masti u jetri može uzrokovati rak jetre.
Aflatoksini. Aflatoksini su otrovi iz plesni koji rastu na usevima koji se loše skladište. Usevi, poput žitarica i orašastih plodova, mogu biti kontaminirani aflatoksinima i oni se mogu naći u hrani napravljenoj od ovih proizvoda.
Preterana upotreba alkoholnih pića.

Foto: Pixabay

Simptomi

Mnogi pacijenti nemaju gotovo nikakve simptome kod primarnog kancera jetre. Primarni karcinom jetre najčešće ima iste kliničke manifestacije, one su sledeće:

  • naglo gubljenje kilograma
  • gubitak apetita
  • bol u gornjem delu trbuha
  • mučnina i povraćanje
  • žutica
  • oticanje stomaka
  • bele stolice

Ukoliko imate bilo koji od navedenih simptoma odmah zakažite pregled kod gastrohepatologa.

Dijagnoza i određivanje obima kancera

Za postavljanje dijagnoze se koristi više metoda. Određivanje alfa 1 globulina u serumu je značajan parametar. Virusni markeri za hepatitis B i C takođe. Ultrazvučni (ehosonografski) pregled, radioizotopske metode, kompjuterizovana tomografija, angiografija hepatične arterije, magnetna rezonanca i naravno biopsija su dijagnostičke metode kojima se može otkriti i potvrditi karcinom jetre.  

Kada je rak jetre dijagnostikovan, doktor će raditi na tome da odredi obim (stadijum) raka. Različitim testovima odrediće se lokacija raka i da li se on proširio na druge organe. Ovo je važno kako bi se odredio postupak lečenja i sprečavanja daljeg širenja bolesti.

Foto: Shutterstock

Lečenje

Bitan uslov za lečenje ove bolesti je rano otkrivanje. Preventivne mere podrazumevaju zaštitu od virusa hepatitisa B i C, rad na suzbijanju alkoholizma, higijena skladištenja namirnica. Lečenje je veoma kompleksno i zahteva učešće specijalista različitih medicinskih grana (hepatologa, onkologa, radiologa, patologa..). 

Primarni karcinom tretiraće se na neki od sledećih načina: hiruški, lokalizovanim tretmanom, radioterapijom, lekovima, imunoterapijom, hemioterapijom, palijativnom terapijom.

Prognoza

Prognoza je loša, pogotovo ako se radi o uznapredovaloj bolesti ili prisustvu metastaza u udaljenim organima.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

OJAČAJTE IMUNITET OVIM NAMIRNICAMA! Većinu njih već imate KOD KUĆE
Ljubav

OJAČAJTE IMUNITET OVIM NAMIRNICAMA! Većinu njih već imate KOD KUĆE

Nenadmašan kada je jačanje imuniteta u pitanju. Pomaže i kod upala – smanjuje ih i time ima dvostruko dejstvo. Može se koristiti svež i u prahu i to dodavanjem u variva, jogurt pa i kolače. Ishrana u kojoj je uključen đumbir daje odlične rezultate kod različitih upalnih stanja

15.01.2021

12:17

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija