• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/novosti

18.01.2021

13:35 >> 14:00

ČAROBNO povrće, HRANI i POMAŽE! Obara HOLESTEROL, reguliše ŠEĆER, čuva creva! /3 RECEPTA/

Ljubav

ČAROBNO povrće, HRANI i POMAŽE! Obara HOLESTEROL, reguliše ŠEĆER, čuva creva! /3 RECEPTA/

Podeli vest

Neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi, pasulj je mnogo više od ukusnog zalogaja. Snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje...

Iako stara izreka kaže "prost ko pasulj", ova biljka je vrlo složenog sastava. Osim što uz nju možete da dođete sebi, odnosno opasuljite se, u našim krajevima važi i da pasulj junaka hrani i "leči". Takođe, igra važnu ulogu u narodnim pričama i bajkama, gde joj se pripisuju čarobne moći. Neizbežan u posnoj ishrani i na slavskoj trpezi, pasulj je mnogo više od ukusnog zalogaja. Snižava nivo holesterola, reguliše nivo šećera u krvi i lučenje insulina, podstiče varenje, a rezultati novih ispitivanja pokazuju i da pomaže u prevenciji od raka.

Foto: Shutterstock

Nema zime bez tradicionalnog čorbastog pasulja

Od osteoporoze do dijabetesa

Ovo povrće ima izuzetnu kaloričnu vrednost, kao i druge neophodne nutrijente - proteine, ugljene hidrate, masti, esencijalne aminokiseline, lecitin, kalijum, kalcijum, fosfor, gvožđe. Od vitamina sadrži vitamin B1, B2, E, PP, dok je ljuska bogata pektinom.

Smatra se da namirnice kao pasulj, koje sadrže veliki procenat rastvorljivih vlakana, imaju moć da smanje resorpciju holesterola iz hrane. Sve vrste pasulja su efikasne u tome, a posebno je značajno to što ova mahunarka snižava nivo LDL holesterola.

Ako se plašite šloga, jedite nekoliko puta nedeljno pasulj, ali ne više od tri puta, savetuju stručnjaci. Osim što snižava holesterol i tako čuva krvne sudove, pasulj sadrži dosta kalcijuma. Smatra se da 400 miligrama kalcijuma smanjuje rizik od nastanka šloga za gotovo 50 odsto, a pola šolje kuvanog pasulja sadrži čak 613 mg ovog važnog minerala.

Kalcijum se ujedno bori protiv osteoporoze, bolesti koja najviše pogađa žene u menopauzi. Ova mahunarka može da preventivno zaštiti i od raka dojke, jer sadrži fitoestrogene, koji pritom ublažavaju i tegobe u menopauzi.

Foto: Shutterstock

Postoji oko 70 vrsta pasulja

Pasulj utiče i na smanjenje krvnog pritiska zbog povoljnog odnosa kalijuma i natrijuma. To je jedna od retkih namirnica koja sadrži više kalijuma od natrijuma i zato deluje diuretski, odnosno utiče na izbacivanje tečnosti i smanjenje krvnog pritiska.

Čuvar creva

Da bi izbegli dijabetes tip2 jedite više pasulja, a ako već imate šećernu bolest, ne izbegavajte ovu namirnicu. Njena rastvorljiva vlakana se u crevima pretvaraju u žele i usporavaju apsorpciju šećera iz hrane, čime sprečavaju njegov brzi prodor u krvotok.

Kuvani pasulj, naročito beli i crveni, neutrališe želudačnu kiselinu i time umanjuje tegobe kod čira (ulkus) i otežanog varenja (dispepsija). Više pasulja u ishrani sprečava nastanak kamena u žučnoj kesi.

Ova mahunarka se povezuje i sa smanjenim rizikom od raka debelog creva, verovatno zbog toga što sakuplja toksine u crevima. Tamne vrste pasulja imaju jače atikancerogeno dejstvo u odnosu na beli i žuti.

Zanimljivo je da je količina antocijana (pigmenta) u crnim sortama pasulja gotovo jednaka količini ovih fitonutrijenata u brusnicama i groždu i oko deset puta veća nego u istoj količini pomorandži.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Vojnički pasulj

Sastojci: 500 g pasulja, glavica crnog luka, šargarepa, lovorov list, ulje ili mast, so, biber, crvena mlevena paprika, suva paprika, peršun.

Priprema: Pasulj potopiti u hladnu vodu i ostaviti da odstoji par sati ili preko noći. Ocediti vodu i ponovo naliti hladne vode. Kuvati 15 minuta, zatim ocediti, naliti vrelom vodom i dodati sitno iseckan crni luk i lovorov list. Dolivati vrelu vodu. Blago propržiti ostatak crnog luka sa seckanom šargarepom. U odvojenu masnoću dodati brašno, posoliti i pržiti dok blago ne porumeni. Dodati sitno iseckan beli luk i crvenu mlevenu papriku. Zapršku dodati u skuvani pasulj i kuvati još pola sata uz povremeno mešanje. Dodati biber, so i iseckani peršun.

 

Pikantna enčilada

Sastojci: 350 g mlevenog telećeg ili junećeg mesa, 100 g crnog luka, konzerva seckanog paradajza, 300 g žute i crvene paprike, 100 g crvenog pasulja, 100 g šećerca, 2 kašike ulja, 2-3 kašičice suvog ljutog začina po izboru, so, biber, peršun, pakovanje od 6 tortilja, 100 g sira.

Priprema: Iseckajte luk i propržite na ulju kratko, pa dodajte meso i jednu kašičicu suvog ljutog začina, so, biber, i dinstajte 15-20 minuta. Dodajte paradajz iz konzerve, papriku iseckanu na kockice i nastavite da pržite još 15 minuta. Pred kraj dinstanja dodajte crveni pasulj (može i onaj iz konzerve), kuvani kukuruz šećerac, preostali suvi začin i malo peršuna. Tortilje blago zagrejte u rerni. Pazite da se ne prepeku, potrebno je da ostanu mekane. Na svaku tortilju stavite nekoliko kašika nadeva, zarolajte i složite u pleh, pospite rendanim sirom i zapecite u rerni desetak minuta. Poslužite sa grčkim jogurtom i kriškama limuna.

Foto: Shutterstock

Meksički pire

Sastojci: 500 g pasulja, šarenog (može i crveni, ružičasti ili crni), crni luk, iseckan, par grančica origana, puter ili mast, 2 kašičice slatke mlevene paprike, kašičica kumina, pola kašičice ljute melevene paprike, 2 čena belog luka, sitno iseckana, so, biber. Za služenje: iseckani mladi luk, rendani sir ili izdrobljena feta, lišće korijandera, sok od limete, tortilja čips ili prepečeni hleb.

Priprema: Dan ranije potopite pasulj u dosta vode, tako će da omekša i da se kraće kuva. Sutradan ocedite vodu, nalijte novu i kuvajte 2-3 sata. Dodajte iseckan luk i origano. Ocedite pasulj, ali sačuvajte tečnost. U velikom tiganju na puteru ili masti propržite beli luk, mlevenu papriku, kumin, pa posle par minuta dodajte oceđeni pasulj. Dodajte oko četvrtinu šolje tečnosti koju ste sačuvali, so i biber. Smanjite vatru i alatkom za pire ili blenderom izgnječite pasulj. Povremeno dodajte još tečnosti, pire ne bi trebalo da bude ni gust ni redak. Imajte na umu da će se smesa tokom hlađenja stegnuti. Poslužite odmah uz neki od pomenutih predloga.

OD ADITIVA BOLI GLAVA! Nutricionista otkriva 5 vrsta NAMIRNICA koje treba IZBEGAVATI!

ISTINE i ZABLUDE o VODI! Evo koja je zdravija - FLAŠIRANA ili ČESMOVAČA i koja NE SME da se PIJE SVAKI DAN!

 

 

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kuvar

pre 3 godine

" ... Sastojci: 500 g pasulja, glavica crnog luka, šargarepa, lovorov list, ulje ili mast, so, biber, crvena mlevena paprika, suva paprika, peršun, ..., Kuvati 15 minuta, zatim ocediti, naliti vrelom vodom i dodati sitno iseckan crni luk i lovorov list. Dolivati vrelu vodu. Blago propržiti ostatak crnog luka sa seckanom šargarepom...". Koji ostatak luka kad ima samo jedna glavica?

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17