• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

31.01.2021

14:31

ČUDOTVORNI LUK! Napravite tinkturu za JAČI IMUNITET, čaj protiv alergija i VISOKOG PRITISKA, sirup PROTIV KAŠLJA!

Ljubav

ČUDOTVORNI LUK! Napravite tinkturu za JAČI IMUNITET, čaj protiv alergija i VISOKOG PRITISKA, sirup PROTIV KAŠLJA!

Podeli vest

Obloge, sirupi i kapi od luka koriste se u narodnoj medicini od davnih vremena, a njihovu delotvornost potvrđuje i savremena nauka...

Iako crni, a naročito beli luk nisu na dobrom glasu zbog svoje arome, dobro ih je tokom hladnih zimskih dana jesti što više. Obloge, sirupi i kapi od luka koriste se u narodnoj medicini od davnih vremena, a njihovu delotvornost potvrđuje i savremena nauka.

Istraživanja su tako pokazala značajno smanjen rizik od karcinoma pluća među osobama na čijem je meniju hrana bogata kvercetinom, poput crvenog luka, a najveća koncentracija te materije nalazi se u samoj ljusci. Možete je iskoristiti tako što ćete ceo neoljušten luk tokom kuvanja dodati u supu ili čorbu ili od osušenih ljuski pripremati čajeve.

Beli luk pomaže kod niza oboljenja, od prehlada do povišenog pritiska. Deluje i na širenje krvnih sudova, te je koristan kod ublažavanja pojedinih vrsta glavobolje, a poboljšava i potenciju. Muškarcima s polnom disfunkcijom preporučuje se da svakog dana tokom tri meseca pojedu po četiri čena na dan, a neprijatan zadah najlakše ćete ublažiti tako što ćete uz luk popiti čašu punomasnog mleka.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Domaći sirup protiv kašlja

Oljuštite i sitno isecite šest glavica crnog luka srednje veličine. Pomešajte luk sa četiri kašike meda i stavite u posudu koja se nalazi iznad vode koja vri. Poklopite i lagano kuvajte dva sata. Procedite i uzmite veliku kašiku svaka dva ili tri sata. Ovaj sirup pogodan je i za decu.

Nesanica

Kako biste pripremili napitak za lakši san, kašičicu sveže isceđenog soka od luka dodajte u mlako mleko i popijte pre spavanja. Ako želite bolji ukus, dodajte med.

Foto: Shutterstock

Polenske alergije

Ne bacajte ljuske luka - one su bogate kvercetinom koji smanjuje upale i ublažava simptome alergija. Ljuske luka (najbolje ljubičastog) osušite, usitnite i pripremite kao čaj - prelijte vrućom vodom, ostavite da odstoji 10 minuta i procedite. Pijte 2-3 šolje na dan.

Povišeni pritisak

Prirodni lek protiv povišenog pritiska jeste čaj od ljuski luka - oljuštite luk i ljuske skuvajte kao što biste skuvali bilo koji drugi biljni čaj. Svakog dana popijte šolju tako pripremljenog čaja i pratite da li ima poboljšanja. Na isti način možete pripremati i čaj od ljuski belog luka, koji je takođe vrlo delotvoran protiv povišenog pritiska.

Foto: Shutterstock

Bolovi u leđima

Za mleko protiv bolova u leđima isecite ili izgnječite dva čena belog luka i ostavite ih da odstoje desetak minuta. Zagrejte 2 dl mleka tako da bude vrlo toplo, ali ne i vruće. Ubacite beli luk, ostavite da odstoji 20 minuta, dobro promešajte i procedite. Beli luk na kraju bacite, a mleko popijte. Pijte jednom ili dva puta dnevno tokom dve nedelje.

Bolovi u uhu

Iseckajte pola glavice crnog luka, kratko zagrejte na tiganju i stavite u tanku pamučnu čarapu. Malo stisnite da čarapa bude vlažna. Ovaj oblog stavite na uho i učvrstite zavojem ili kapom. Pogodan je i za decu.

Foto: Shutterstock

Tinktura od belog luka

Očistite i naseckajte 250 g belog luka, stavite u teglu, prelijte litrom 45% rakije i dobro zatvorite. Ostavite da odstoji 14 dana na toplom mestu (recimo pored radijatora) i tokom dana više puta promućkajte. Procedite i u vreme gripa i prehlada uzimajte 10 do 15 kapi na dan kao preventivu. Ako se prehladite, uzimajte po 20 kapi dva puta na dan.

Ublažavanje artritisa

Ajurveda, indijska alternativna medicina, preporučuje crni luk za olakšavanje simptoma artritisa. Sok od luka dodajte u susamovo ulje i time tretirajte bolna područja.

SVAKO JUTRO! 8 razloga zbog kojih treba da uzimate MASLINOVO ulje natašte!

Zadovoljstvo NIJE U DIMU! Stručnjaci tvrde da NISTE TEŠKI ZAVISNICI i daju savete kako da OSTAVITE DUVAN!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije
Politika

Sandra Božić čestitala Dan Vojske Srbije

Predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Sandra Božić čestitala je danas svim pripadnicima Vojske Srbije 23. april, Dan Vojske Srbije, ističući da Srbija temeljno razvija svoju vojsku kako bi bila sposobna da odgovori na sve izazove.

23.04.2024

12:46

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija