• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

01.02.2021

08:31

DOKTORI POGLEDALI PLUĆA ČOVEKA KOJI JE 40 GODINA PUŠIO PAKLU CIGARETA DNEVNO! Ono što su videli ZAPREPASTILO IH JE!

Ljubav

DOKTORI POGLEDALI PLUĆA ČOVEKA KOJI JE 40 GODINA PUŠIO PAKLU CIGARETA DNEVNO! Ono što su videli ZAPREPASTILO IH JE!

Podeli vest

Oni koji godinama konzumiraju cigarete mogu da spasu svoja pluća, ali samo ako na vreme prestanu sa ovim porokom

Tako bi se ukratko moglo objasniti najnovije objavljeno istraživanje o "spasavanju" od raka pluća kod dugogodišnjih pušača. Naučnici tvrde da pluća imaju gotovo "čarobnu" sposobnost da saniraju deo štete nastale pušenjem - ali šansu dobiju samo oni koji prestanu s tim porokom na vreme.

Naime, smatralo se da su mutacije stanica koje dovode do raka pluća trajne i da učinjena šteta ostaje i nakon prestanka prekida pušenja. Ali iznenađujuće otkriće, objavljeno u časopisu Nature, dokazuje da ima stanica koje mogu izbeći oštećenja koja nastaju zbog pušenja, a onda nakon prestanka mogu "popraviti" pluća. Taj je učinak zabeležen čak i kod pacijenata koji su pušili kutiju dnevno 40 godina pre nego što su odustali od cigareta.

Hiljade hemikalija u duvanskom dimu oštećuju i menjaju DNK u plućnim stanicama polako ih pretvarajući iz zdravih u kancerogene. Studija je otkrila da se to događa u plućima pušača čak i pre nego što neko oboli od raka. Većina stanica uzetih iz disajnih puteva pušača, pokazalo se, mutirala je zbog učinka duvana, a sadržavale su do 10.000 genetskih promena.

"Mogu se zamisliti kao mini vremenske bombe koje napadaju stanice i čekaju sledeći ‘pogodak’ koji će ih naterati da na kraju ‘doguraju’ do raka", rekla je doktorka Kejt Guvers. Takođe je zabeleženo da je mali deo stanica ostao netaknut ovim štetnim delovanjem.

Za sada je nejasno kako taj mali deo stanica uspe da izbegne genetsku devastaciju uzrokovanu pušenjem, ali istraživači su rekli kako izgleda da su ostale “zatočene u nuklearnom bunkeru”. Međutim, nakon što neko prestane da puši, upravo se te stanice umnožavaju i zamenjuju one oštećene u plućima. Kod osoba koje su odustale od pušenja i do 40 posto njihovih stanica izgledalo je poput onih kod ljudi koji nikada nisu pušili.

Foto: Pixabay

Pluća

"Bili smo potpuno nespremni za taj nalaz", rekao je doktor  Peter Kembel iz Instituta Sanger za BBC News. Dodao je da postoji deo stanica koje, nekako, "čarobno" nadopunjavaju ćelije disajnih puteva nakon prestanka pušenja.

"Utvrdili smo da je i kod pacijenata koji su prestali da puše čak nakon 40 godina došlo do regeneracije stanica koje su bile potpuno izložene duvanu, ali su ipak ostale netaknute. Istraživači još treba da procene koliko se pluća konkretno mogu popraviti jer se studija fokusirala na glavne disajne puteve, a ne na male strukture pluća, alveole, gde kiseonik koji udišemo iz zraka ulazi u pluća", kažu naučnici.

Stručnjaci su saglasni da je jedino prestanak pušenja pravi način borbe protiv te uglavnom smrtonosne bolesti.

"I ovo istraživanje pokazuje benefit od prestanka pušenja. Znamo već da prestanak pušenja daje barem dve koristi. Pre svega, poboljšava se plućna funkcija koja kod pušača propada dvostruko brže nego kod nepušača. To znači da prirodno gubimo 30 do 40 mililitara pluća godišnje, a pušači 70 ili 80 mililitara. Jednostavno je izračunati da će oni za dvadesetak godina praktično ostati bez pluća. Studije su pokazale da oporavak pluća kreće gotovo odmah po prestanku pušenja", objašnjava  akademik Miroslav Samaržija, sa Klinike za plućne bolesti Jordanovac.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dule

pre 3 godine

О каквим то "станицама" у плућима пишете? Да ли мислите на железничке, аутобуске, ветеринарске или метеоролошке станице?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija