• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/informer.rs

21.03.2021

17:22

Istine i ZABLUDE o IMUNITETU! Lekar objašnjava KAKO ga OJAČATI i koji VITAMIN je PRESUDAN!

Ljubav

Istine i ZABLUDE o IMUNITETU! Lekar objašnjava KAKO ga OJAČATI i koji VITAMIN je PRESUDAN!

Podeli vest

Da li antitela štite od virusa, koji suplementi brzo mogu da poprave stanje imuniteta, koja hrana štetno utiče na organizam čoveka, koje količine vitamina D se preporučuju, kako očistiti organizam od štetnih materija objašnjava imunolog prof. dr Borislav Kamenov

Za neke ljude i mleko može da bude problematično kada je reč o imunitetu, zapravo, za čak polovinu njih to može da bude problem zbog proteina kazeina koji sadrži, a koji nije prijatelj creva, kaže za RTS imunolog prof. dr Borislav Kamenov.

- Problematični su i šećer i trans masne kiseline, dakle slatkiši, veštački zaslađivači, lsnato testo, margarin… sve je to tragično loše. Masnoća iz putera je zdrava, a kazein možete da izdvojite tako što ćete ga staviti u šerpu da vri i pokupiti penu. Izbegavajte hibridne žitarice poput pšenice (osim stare sorte), ječma i raži, a birajte heljdu, proso, leneno i susamovo seme - navodi prof. dr Borislav Kamenov.

Foto: Shutterstock

Šećer remeti imunitet

Korekcija ishrane je najvažnija, a probiotici, mada su izuzetno korisni, nemaju efekta ako kontinuirano nastavljamo da “trujemo” creva, dodaje profesor. Ipak, kako možemo da znamo da smo se “otrovali”?

- Da smo puni toksina primetićemo po jeziku koji je bele boje, po aknama, ekcemu, po tome što nam preskače srce, što imamo policistične jajnike. Jedno rečju strada sve živo, a takve osobe kada obole od kovida imaju strašne posledice. Ako se uvedu sve potrebne mere, kod pacijenata za mesece dana može da se prilično popravi stanje - objašnjava dr Kamenov.

Foto: Printscreen You Tube/RTS

Prof. dr Borislav Kamenov, imunolog

Najčešće zablude o imunitetu:

* Imunit se brzo može poboljšati suplementima

* Uzimanje velikih količina vitamina C je presudno za dobar imunitet

* Trajni imunitet se gradi samo u prvih nekoliko života

* Ko nema antitela uopšte nije zaštićen

- U vitamin C svi veruju i mnogi ga uzimaju, te ga nije potrebno posebno isticati, ali ako jedete dovoljno voća i povrće, ne treba vam vitamin C. Među korisne suplemente treba ubrojati omega 3 masne kiseline, vitamin D, cink, slen, folnu kiselinu, kao i probiotike - sugeriše dr Kamenov.

Foto: Shutterstock

Vitamin C je vaažan, ali ne i jedini prijatelj imuniteta

Imunitet se stiče i gradi čitavog života, a onaj stvoren u prvih nekoliko godina života se bazira na vitaminu D. Zato deca nemaju koronu, smatra imunolog.

- Antitela nisu jedina koja nas štite u susretu sa koronom, postoji i drugi tip odgovora, odnosno postoji takozvani ćelijski imunitet. Antitela zaustavljaju virus tako što se vezuju se za njegov protein sprečavajući prodor u ćeliju. Međutim, kada su ćelije inficirane, organizam mora da tu ćeliju ubije, a to rade odbrambene “ćelije ubice”. Dobro je kad je inficiranih ćelija malo, međutim kada ih je mnogo, onda pacijenti skloni burnim reakcijama razvijaju citokinsku oluju u kojoj može da strada i sam pacijent. Tada kažemo da je imuni odgovor kasno stigao - opominje prof. dr Borislav Kamenov.

Istine o imunitetu:

* Neki antibiotici imaju imunomodulatorno dejstvo (zato uz njih treba uzimati probiotike)

* U ishrani bi trebalo da bude dosta antioksidanata

* Dobar nivo vitamina D je jedan od najvažnijih faktora imuniteta

* Za dobro stanje imuniteta važno je očistiti organizam od štetnih materija

Foto: Pixabay

Redovno se sunčajte za više vitamina D

- Najjači antioksidanti su selen, balkar, vitamin D, E, C, flavonoidi, folna kiselina, jod, kalijum. Mnogi ljudi se sunčaju, ali se ujedno i truju, te se vitamin D troši na detoksikaciju. Sa njim se u suplementaciji ne može preterati jer se višak izbacuje putem mokraće, a preporučene doze su  10 hiljada jedinica za starije, pet za mlade, a za sve ostale dve do tri. Treba ga uzimati u obliku vitamin D3, to je onaj koji dobijamo od sunca - savetuje dr Kamenov.

Kada je reč o štetnim materijama, odnosno detoksikaciji, nijedna od metoda ili sredstava (zeolit, šejkovi od zlenog povrća, alge, glutamin…) neće dati rezultate ako ne promenite način ishrane.

- Sve navedeno je korisno, ali je najvažnije da se organizam ne zagadi. Zeolit i aktivni ugalj vezuju krupne molekule koji su štetni, ali i nutritivne elemente, te je važno da se ne koriste duže od tri dana. Treba da vidite šta vam smeta od onoga što jedete… Probiotik je odlično sredstvo za ćišćenje, on je najmoćniji saradnik da ćelije ne propuštaju otrove, ali možete da ispirate creva koliko god hoćete, suštinski problem je zagađenje i taj proces mora da se zaustavi - poručuje prof. dr Borislav Kamenov.

Za POSPANOST je krivac PROLEĆNI UMOR, a spas je u ove TRI STVARI!

Narodni NAPITAK protiv KAŠLJA i BRONHITISA! ČUDOTVORNI recept pomaže kod mnogih BOLESTI PLUĆA!

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!
Realna opasnost

Znači li ovo da Ukrajina neće postojati?! Lavrov: Priča o legitimitetu Zelenskog posle 20. maja "možda neće biti potrebna"!

Rasprava o legitimnosti Vladimira Zelenskog posle 20. maja ove godine "možda neće biti neophodna", poručio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Podsetimo, predsednička ovlašćenja Zelenskog ističu u noći 21. maja. Brojni politički i vojni analitičari smatraju kako bi to moglo da znači da Ukrajina neće postojati?!

28.03.2024

20:04

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!
Najzad su ukapirali

Vreme je da se priča o padu Kijeva! Zapadni mediji digli uzbunu, najavili su brutalnu ofanzivu Rusije!

Veliki zapadni mediji jedan za drugim prognoziraju neuspeh Ukrajine. Publikacije upozoravaju Kijev na beskorisnost kontraofanzivnih planova i važnost obnavljanja odbrane. U međuvremenu, ukrajinske oružane snage pomeraju sve više zapadne opreme u Harkov u iščekivanju ruske ofanzive. Štaviše, pojedini mediji upozoravaju kako je došlo vreme da se priča i o padu Kijeva!

28.03.2024

19:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija