• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav i zdravlje

05.06.2021

10:00

Od svraba i rana do čiste kože! Lečenje psorijaze je sve uspešnije!

Shutterstock

Ljubav

Od svraba i rana do čiste kože! Lečenje psorijaze je sve uspešnije!

Podeli vest

Veliki preokret u lečenju izazvali su biološki lekovi koji blokiranjem na različitim bitnim tačkama imunološkog sistema kože zaustavljaju razvoj bolesti, dovode do povlačenja na minimalnu površinu i na kraju do potpunog povlačenja bolesti

Psorijaza je nezarazna, sistemska bolest od koje boluje oko dva odsto populacije u Srbiji odnosno oko 150.000 ljudi. Psorijaza se u istoj meri javlja i kod muškaraca i kod žena. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali ipak ima dva pika obolevanja, jedan između 20. i 30. godine života, a drugi između 40. i 50. godine.

Psorijaza ima nepredvidiv tok, uz prisustvo različitih pridruženih oboljenja kao što su psorijazni artritis, kardiovaskularne bolesti, inflamatorne bolesti creva, metabolički sindrom i depresija

Ne zna se pouzdano kako nastaje, međutim, jasno je da postoji genetska predispozicija, ali određeni spoljašnji i unutrašnji okidači mogu uticati na pojavu bolesti. To su opekotine od sunca, infekcije, stres, trauma...

Socijalna podrška

Psorijaza ima nepredvidiv tok, uz prisustvo različitih pridruženih oboljenja kao što su psorijazni artritis, kardiovaskularne bolesti, inflamatorne bolesti creva, metabolički sindrom i depresija, naročito kod dugog trajanja bolesti koja nije kontrolisana. Svi ovi komorbiditeti dovode do toga da ovi pacijenti imaju kraći životni vek u odnosu na opštu populaciju.

Negativni uticaj bolesti na celokupni život pacijenata najviše je izražen kod pacijenata koji rano obole. Ovi pacijenti se često sreću sa stigmatizacijom i javnim odbacivanjem, zbog čega stvaraju negativnu sliku o sebi, koja dovodi do gubitka samopouzdanja, a zatim i do depresije ili anksioznosti. Socijalna podrška porodice, prijatelja, kolega, opšte zajednice i zdravstvenih radnika izuzetno je bitna. Osobe sa psorijazom često izbegavaju socijalne kontakte kao što je odlazak na plažu ili rukovanje sa drugim ljudima. Iz tog razloga je rana i adekvatna terapija veoma važna, ona omogućava obolelim osobama da u potpunosti razviju svoj životni potencijal kroz profesionalno ispunjenje i ostvarivanje životnih ciljeva, a to je posebno važno za mlade ljude.

Foto: Shutterstock

Ima leka

Zbog razvoja savremenih i vrlo efikasnih sistemskih terapija pacijenti oboleli od psorijaze danas treba da teže gotovo čistoj ili potpuno čistoj koži, koja je od najvećeg uticaja na kvalitet života pacijenata. Veliki preokret u lečenju psorijaze izazvali su biološki lekovi koji svojim blokiranjem na različitim bitnim tačkama imunološkog sistema kože zaustavljaju dalji razvoj psorijaze.

Ne zna se pouzdano kako nastaje, međutim, jasno je da postoji genetska predispozicija, ali određeni spoljašnji i unutrašnji okidači mogu uticati na pojavu bolesti. To su opekotine od sunca, infekcije, stres, trauma...

 

Većina terapija omogućava pacijentima povlačenje psorijaze na minimalnu površinu, a najnoviji lekovi i potpuno povlačenje svih promena, naročito na posebno osetljivim regijama koje su teške za lečenje, kao što su dlanovi i nokti, kosa, lice, tabani ili genitalna regija. Stoga pacijenti oboleli od srednje teškog i teškog oblika psorijaze treba da očekuju od lečenja gotovo čistu ili potpuno čistu kožu. Držanje bolesti pod kontrolom na ovakav način im omogućava potpuno normalan život bez ikakvih ograničenja, ponovno vraćanje svim socijalnim aktivnostima i ravnopravno učestvovanje u društvu na svim nivoima.

Nismo zarazni, ali nas društvo odbacuje

Kako izgleda život sa psorijazom i koliko je važno da se obolelima omogući adekvatna terapija, za Ljubav i zdravlje govori Vlada Kecić iz Udruženja "Pacijenti protiv psorijaze 3P".
- Kroz iskustvo članova Udruženja obolelih od psorijaze čiji sam predsednik i kroz svoje lično iskustvo, jer već 20 godina živim sa ovom bolešću, svestan sam velike stigmatizacije koja postoji u društvu prema obolelima od psorijaze. Uprkos predrasudi koja je opšteprisutna, psorijaza nije zarazna bolest. Takođe, ova bolest nije samo kozmetički problem, već sistemska bolest koja može uticati na razne organe. Lično sam se veoma teško osećao kada sam shvatio da mi se psorijaza širi po čitavom telu. Nisam imao volju za svakodnevnim aktivnostima, za druženje sa ljudima, za posao, za bavljenje sportom. Svakodnevni svrab i pojava krasta i rana po čitavom telu trajali su mesecima. Zahvaljujući terapiji ti dani su sada iza mene. U poslednje dve godine država je mnogo uradila za obolele od psorijaze, međutim, tu sada ne treba da stanemo. Broj terapijskih opcija je sada ograničen i nedovoljan za različite profile obolelih. Postoje nove, inovativne, najsavremenije terapije, za koje se nadam da će se uskoro naći kao dodatne opcije za obolele od psorijaze, čime ćemo ovu bolest potpuno staviti pod kontrolu. Psorijaza na taj način više neće biti opterećenje ni obolelima, ni društvu, ni zdravstvenom sistemu - zaključuje Vlada Kecić.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija