• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/informer.rs

20.09.2021

12:01

NE ČEKAJTE DA SE RAZBOLITE! Čaj je izvor zdravlja, a ovo je PET NAJLEKOVITIJIH!

Shutterstock

Ljubav

NE ČEKAJTE DA SE RAZBOLITE! Čaj je izvor zdravlja, a ovo je PET NAJLEKOVITIJIH!

Podeli vest

Nemojte čekati da se razbolite da biste posegli za toplim, aromatičnim napitkom - čaj je izvor zdravlja i sanira ne samo “zimske”, već i čitav niz ostalih bolesti...

Preporučujemo vam pet najlekovitijih čajeva koji će vam pomoći da očuvate celokupno zdravlje.

Zeni čaj

Zeleni čaj je verovatno najpoznatiji među čajevima (neračunajuči nanu i kamilicu), naročito je poslednjih godina postao izuzetno cenjen. Ima brojna lekovita svojstva pa se preporučuje da ga redovno konzumirate.

Foto: Shutterstock

Ovaj dragoceni čaj podstiče cirkulaciju, snižava šećer i holesterol, štiti kosti i zube, delotvoran je u borbi protiv gripa i niza bakterijskih infekcija. Spada u najsnažnije antioksidante - dokazano smanjuje mogućnost pojave kancerogenih oboljenja, sprečava starenje i jača srce. Zeleni čaj je prosto kralj među čajevima.

Kamilica

Kamilica je u svakom domu prvi izbor pri pojavi bolesti. Pomaže kod probavnih tegoba i bolova u stomaku, smanjuje nadutost, pospešuje probavu. Čaj od kamilice olakšava disanje, osvežava organizam i smanjuje upalne procese.

Foto: Shutterstock

Popijte svako jutro čaj od kamilice sa sokom od limuna i kašičicom domaćeg meda i vaše zdravlje će biti dobro tokom cele zime.

Čaj od đumbira

Čaj od đumbira je od velike koristi kod prehlade, gripa i drugih infekcija disajnih organa. Poboljšava protok krvi i probavu i štiti od mučnine tokom putovanja. Pomaže osobama koje pate od alergija i kojima se preporučuje svakodnevno uzimanje ovog čaja.

Foto: Shutterstock

Deluje i kod jačih glavobolja, protiv menstrualnih grčeva i reguliše mesečni ciklus kod žena. Jedan je od čajeva sa najvećom lepezom pozitivnih efekata.

Ipak, morate da budete pažljivi sa upotrebom jer može da dođe do oticanja usne šupljine. U svemu treba biti umeren pa tako i u konzumaciji čajeva.

Čaj od matičnjaka

Matičnjak uspešno leči mnoge vrste stomačnih tegoba i problema sa žuči. Ima antimikrobno i protivirusno destvo, podstiče znojenje pa se koristi u stanjima groznice.

Foto: Shutterstock

Olakšava psihičke smetnje pa će, ako se redovno pije, popraviti raspoloženje svima koji se bore s depresijom. Čaj od matičnjaka uklanja napetost i nervozu, suzbija stres i poboljšava pamćenje.

Obavezno narendajte malo đumbira i dodajte kašičicu meda – to je dobitna kombinacija.

Čaj od lavande

Lekovita svojstva ove mirisne biljke su cenjena širom sveta. Šolja čaja od lavande pomaže da smirimo svoj um i telo i pomaže nam da lakše zaspimo. Pomaže u lečenju nadutosti, grčeva, kod problema sa crevima, respiratornih smetnji i različitih tipova infekcija. Lavanda se koristi za smanjenje telesne temperature kod dece i odraslih. Ova biljka ima i druga lekovita svojstva – koristite kesice čaja od lavande da zacelite rane, posekotine, čireve i ranice.

Foto: pexels.com

Oprez! Lavanda je prirodni antiseptik i ukoliko je previše pijete (više od tri šolje dnevno) možete da uzrokuje smetnje kod probave i krvarenje desni.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija