• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

23.09.2021

12:47

IMATE HLADNE RUKE I NOGE? Evo koje BILJKE vam mogu POMOĆI

Shutterstock

Ljubav

IMATE HLADNE RUKE I NOGE? Evo koje BILJKE vam mogu POMOĆI

Podeli vest

Ako su vam ruke i noge stalo hladne bez obzira na zimu, verovatno imate lošu cirkulaciju, kažu stručnjaci. Postoji više razloga za pojavu ovog problema: može da bude i nasledan, a može se javiti kao posledica nepravilne ishrane i nedostataka fizičke aktivnosti, pa i kao simptom narušenog zdravstvenog stanja praćenog povišenim krvnim pritiskom

Osim terapije koju vam propisuje lekar, od velike pomoći može vam biti i ono što su naši preci nekad koristili oslanjajući se na lekovite biljke.

Ruzmarin - U narodnoj medicini ruzmarin se najčešće koristi kao napitak, ali čaj od ove biljke može da se koristi i za pripremu obloga. Kašiku listića ruzmarina kuvajte dva minuta u 1,5 decilitara vode, pa procedite. Čajem nakvasite lanenu krpu, obmotajte oko stopala, prekrijte suvim toplim peškirom i držite dvadesetak minuta. Ovaj tretman najdelotvorniji je pred spavanje.

Zašto je nekima stalno hladno

Ima ljudi kojima je bez obzira na vremenske uslove uvek hladno. Američki lekar Jakob Tejtelbaum tvrdi da su za to  stanje odgovorni određeni zdravstveni razlozi, od poremećaja rada štitne žlezde do hroničnog stresa.

Ako štitna žlezda, koja kontroliše metabolizam, radi usporeno, to se odražava na termoregulacioni sistem osobe, pa se ona često žali da joj je hladno. Zato bi trebalo da proverite rad štitne žlezde.

 Gvožđe je neophodno za dopremanje kiseonika ćelijama, koje ga koriste za proizvodnju energije. Ako ćelije ne proizvode dovoljno energije, upravo zbog nedostatka gvožđa, termoregulacioni sistem nikada ne može dovoljno da se "ugreje". Zato ishranu treba obogatiti crvenim mesom i suplementima.

Hronični stres, čak i u blažem obliku, može da deluje loše na hipotalamus, koji, između ostalog, reguliše rad štitne žlezde i autonomnog nervnog sistema. U ovakvoj situaciji dolazi do osećaja hladnoće, dok, sa druge strane, sreća i psihičko zadovoljstvo deluju suprotno, odnosno utiču na stvaranje energije.

Đumbir - Sastojci đumbira proširuju arterije i tako poboljšavaju cirkulaciju. Zato se on koristi za spuštanje nivoa holesterola i triglicerida u krvi, opuštanje mišića i kao dobro sredstvo za reumatske probleme. Dve kafene kašičice svežeg ili kafenu kašičicu suvog đumbira prelijte šoljom ključale vode, promešajte i pustite da se malo prohladi. Pijte topao napitak dva puta dnevno.

Foto: Shutterstock

Đumbir za bolju cirkulaciju

Beli luk - Osim što snižava visok krvni pritisak, beli luk širi krvne sudove i zagreva organizam. Očistite i izgnječite u avanu 350 g belog luka, pa sipajte u stakleni sud i prelijte sa tri decilitra alkohola. Dobro zatvorite i odložite na hladno i mračno mesto, ali ne u frižider. Posle deset dana ispasirajte talog, a zatim sve procedite kroz četiri sloja gaze. Naredna tri dana ovaj napitak treba da miruje na istom mestu i pod istim uslovima. Pijte tri puta dnevno od pet do 25 kapi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge
Društvo

Oglasio se PIO fond: Saopštio važnu vest za penzionere, tiče se jedne besplatne usluge

Međunarodni dani razgovora s Austrijom, na kojima će savetodavci iz austrijskog Zavoda za penzijsko osiguranje i Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Srbije pružiti pravnu pomoć ljudima koji ostvaruju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja primenom sporazuma iz oblasti socijalnog osiguranja zaključenog između naše zemlje i Austrije, biće održani sledeće nedelje.

20.04.2024

13:36

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija