• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/M.J.

27.09.2021

16:40

KAD SE LJUBAV DELI... Zašto BRAKOVI PUCAJU nakon rođenja deteta?

Shutterstock

Ljubav

KAD SE LJUBAV DELI... Zašto BRAKOVI PUCAJU nakon rođenja deteta?

Podeli vest

Iako se dobijanje deteta smatra krunom partnerske ljubavi, sve više se ispostavlja da je promena koju beba donosi u njihov život zapravo okidač za razvod...

Zajedno do kraja života, u dobru i u zlu, obećanja su koja svi parovi izgovore prilikom stupanja u brak, verujući da će upravo tako i biti. Planiranje zajedničkog života, osnivanja porodice i čekanja zajedničke starosti ciljevi su kojima se teži. Na početku bračnog života gotovo sve podseća na bajkovitu priču o dvoje ljudi koji se vole i zajedno koračaju kroz život, noseći se sa svim onim što on donosi. Trenutak osnivanja porodice za mnoge se čini vrhunac sreće i ljubavi između emotivnih partnera. Realnost je ipak malo drugačija.

Foto: unsplash.com

Istraživanje u kojem je učestvovalo dve hiljade majki i očeva otkrilo je da je odnos čak trećine parova narušen nakon što dobiju dete. Čak petina njih prekine vezu ili se odluči na razvod braka tokom prve godine detetovog života. Iako se dobijanje deteta smatra krunom partnerske ljubavi, sve više se ispostavlja da je promena koju beba donosi u njihov život zapravo okidač za pucanje braka. Ispitanici istraživanja spomenuli su nekoliko razloga zbog čega je to tako:

U Srbiji razvodi sve češći

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku, tokom prethodne godine u Srbiji je sklopljeno 23.599 brakova, dok je čak 8.678 prekinuto. U severnom delu Srbije najviše je podnetih zahteva za razvod.

Odnos partnera se promenio

Hteli vi to da priznate ili ne, sa dolaskom bebe više nikad nećete biti isti. Vi sada niste samo muž i žena, vi ste i roditelj. Vaša porodica sada ima novog člana, koji u prvim godinama zahteva većinu vaše pažnje. Oboje dobijate puno novih zaduženja i prioriteta koje niste imali dok ste bili sami. Mnogima ova promena ne prija i ne umeju da se snađu u novoj životnoj ulozi i okolnostima.

Foto: unsplash.com

Bebu volite više od partnera

Iako su to dve različite ljubavi, jačina osećanja koja osećate prema detetu trebalo bi da bude nemerljiva sa bilo kojom drugom. Beba oboma treba da bude na prvom mestu. Ne bi trebalo da postoji bilo kakvo takmičenje sa njom u dobijanju ljubavi. Međutim, postoje mnogi parovi u kojima neki članovi ne prihvataju ovo drugo mesto u emocionalnoj hijerarhiji, pa se sa bebom takmiče za ljubav partnera. Kako se teško mire sa novonastalom situacijom, često dolazi do razmirica i kraha braka.

Foto: Shutterstock

Napetost i tenzija postaju češće

Po rođenju deteta vaš stil života i životne navike se menjaju. Češće ste umorni, neispavani, posebno u prvim mesecima po dolasku prinove. Susrećete se i sa materijalnim problemima jer još jedan član porodice zahteva i dodatne troškove. Ukoliko niste finansijski obezbeđeni, može doći do sve veće nervoze i svađa. Veća su očekivanja od supružnika, osećate nesigurnost u sebe kao bračnog partnera, ali i kao roditelja. Javljaju se strahovi da ćete izneveriti očekivanja, da se nećete snaći u novoj ulozi. Muškarci uglavnom odmah nastavljaju da rade i vraćaju se u regularni životni kolosek, ali sa mnogo većim teretom koji pred njih stavljaju partnerke. Za to vreme, žene više vremena provode same sa detetom, te se javlja nesigurnost, strah i nezadovoljstvo. Posebno kod onih porodilja koje su dobile na kilaži u trudnoći, pa su dodatno nezadovoljne svojim telom i intenzitetom vraćanja pređašnjeg izgleda. Tada sumnjaju i u partnerovu vernost, što dodatno produbljuje jaz u komunikaciji.

Foto: Shutterstock

Redovan intimni život postaje samo lepa uspomena

Iako ima onih koji tvrde da svakodnevno imaju intimne odnose odmah po rođenju deteta, činjenice pokazuju drugačije. Pre svega zato što većini žena treba i do nekoliko nedelja da se oporave od porođaja. Ukoliko doje, problemi su još veći. Neretko, porodilje se susreću i sa bolovima u grudima, mastitisom, ali i drugim nelagodnostima. Pojedini muškarci su tvrdili čak i da im žena posle rođenja deteta bude manje privlačna i da osećaju istu strast prema njoj jer je gledaju kroz potpuno drugu ulogu. Umesto zavodnice i predmeta žudnje, sada je ona majka njihovog deteta. Takođe, iz straha za bezbednost novorođenčeta, sve više majki želi da ono spava sa njom u krevetu. Tu je jasno da od strastvenih igrarija ispod pokrivača nema ništa.

Ključ je u komunikaciji

Iako deluje kao bezizlazna situacija, nije sve tako crno. Imali dete ili ne, ključ uspešnosti je u otvorenoj komunikaciji sa partnerom. Razgovarajte o svemu što vas muči. Recite partneru kako se osećate, podelite brige, zaduženja oko deteta. Trudite se da se više posvetite jedno drugome, odvojite vreme za sebe i svoj brak. Zdrava porodica je i srećna porodica, a dolazak bebe treba da ojača ljubavi i da je umnoži, a ne da je potisne. Kada sa supružnikom imate stabilan odnos, dete će to osetiti, a ljubav koju će vam pružiti učiniće da zaboravite na sve probleme.
 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija