• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Stil kurir

02.03.2020

14:45

RECEPTI ZA PRVU NEDELJU POSTA! Spremite jela NA VODI - od čorbice, do SLATKIŠA! Veoma UKUSNO (FOTO)

Recepti

RECEPTI ZA PRVU NEDELJU POSTA! Spremite jela NA VODI - od čorbice, do SLATKIŠA! Veoma UKUSNO (FOTO)

Podeli vest

Pročistite vašu dušu i telo

Prva sedmica Velikog posta se naziva Čista jer se tokom nje veruje da se u molitvama čuje vapaj duše koja se čisti. Tim molitvama mi se odričemo greha i dođemo do spasenja i večnog života.

Tokom ove sedmice se preporučuju post, suze, molitva, pokajanje, čišćenje tela i duše kao i odricanje od greha i strasti kako bismo se dostojno poklonili krstu.

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Predlažemo sledeća jela. 

Krem čorba od spanaća

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 3 krompira, 400 spanaća, 1 šargarepa, 1 paškanat, so i biber, peršun.

Priprema: Povrće očistite, operite i iseckajte u veću šerpu. Dodajte vode toliko da prekrije povrće pa kuvajte oko pola sata. Zatim štapnim mikserom izmiksajte kuvano povrće i dodajte još malo vode i začine. Uživajte!

Foto: Pixabay

Pasulj na vodi

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 2 čena belog luka, 2 šargarepe, 2 paškanata, 300 belog pasulja, so i biber, lovorov list.

Priprema: Pasulj potopite u vodu pa stavite na ringlu da provri. Kada provri procedite ga i tu vodu bacite a sipajte u šerpu sa pasuljem drugu, čistu vodu. Zatim dodajte seckan luk, šargarepu i paškanat pa sve kuvajte oko sat vremena. Dodajte začine i sklonite sa ringle.

Foto: Shutterstock

Rižoto od povrća

Potrebno je: 150 grama graška, 150 grama šargarepe, 150 g kukuruza šećerca, oko 1 šolja belog pirinča, so i biber i svež peršun, kurkuma (po želji).

Priprema: Skuvajte povrće u malo vode pa kada je skoro skuvano dodajte dobro opran pirinač. Pustite neka sve vri oko desetak minuta, a zatim sklonite sa ringle. Dodajte so i biber i svež peršun pa sve promešajte. Kurkumu možete da dodate po želji.

Rižoto sa vrganjima

Potrebno je: 200 grama vrganja, 1 šolja (200ml) belog pirinča, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 1 struk peršuna, voda, so, biber, majčina dušica, čubar.

Priprema: Na malo vode izdinstajte beli i crni luk pa dodajte vrganje. Zatim kada vrganji omekšaju dodajte pirinač koji ste prethodno oprali. Dodajte začine: peršun, čubar, majčinu dušicu, so, biber.. Nakon toga nalijte vode toliko da smesa ogrezne i pustite da se sve krčka. Povremeno promešajte rižoto dok pirinač u potpunosti ne upije svu vodu. Nakon par minuta jelo skinite sa ringle i posluži.

Foto: Printscreen (YouTube)

Paradajz čorba

Potrebno je: 1 glavica crnog luka, 1 veća šargarepa; 1  koren peršuna; 1 krompir; 500 ml paradajz sosa; so i biber; peršun.

Priprema: Povrće skuvajte na malo vode, zatim ga ispasirajte. Dodajte paradajz sos i začine pa kuvajte još desetak minuta. Pred kraj dodajte peršun. Uživajte!

Rižoto sa prazilukom

Potrebno je: praziluk, so, biber, pirinač

Priprema: Praziluk očistite pa prodinstajte na malo vode. Dodajte pirinač i još vode pa pustite sve da se krčka. Pred kraj dodajte so i biber i začin po želji.

Foto: Shutterstock

Pita od jabuka

Potrebno: Gotove kore; 500 grama izrendanih jabuka; cimet, šećer; orasi; sok od pomoranđe.

Priprema: Jabuke izrendajte, dodajte cimet i šećer pa prodinstajte malo u jednoj šerpici na ringli. Zatim dodajte orahe, a može i suvo grožđe pa filujte kore. 

Na svaku koru stavite malo soka do pomorandže, pa stavite fil od jabuka i umotajte rolnicu. Složite na pleh pa pospite sa malo kisele vode. Pecite na 180 stepeni oko 20 minuta. Uživajte!

Pita od krompira i spanaća

Potrebno: 4 veća krompira; 200 grama spanaća, 1 glavica crnog luka, kore za pitu; so; kisela voda.

Priprema: Skuvajte krompir, pa pred kraj dodajte mu spanać. Kada se sve lepo obari, procedite pa ispasirajte. Dodajte začine i svež, iseckan crni luk. Kada je smesa gotovo, filujte kore. 

Svaku koru poprskajte sa malo kisele vode, zatim preko nje zgužvajte drugu koru koju ćete takođe preliti kiselom vodom i filom. Umotajte u rolnice, posložite u tepsiju. Pecite na 180 stepeni Celzijusa, oko pola sata.

Foto: Printscreen You Tube

Cilj posta je da očistite telo i dušu. Preporučuje se da jedete sveže povrće i voće, bez termičke obrade i da pijete puno vode. 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Kolarov trener Zvezde? Oglasio se Terzić: On je moje dete...
Fudbal

Kolarov trener Zvezde? Oglasio se Terzić: On je moje dete...

Žao je Zvezdanu Terziću što Aleksandar Kolarov trenutno vodi mladu reprezentaciju Srbije. Ne zato što je selektor i što je uplivao u trenerski posao, već naprotiv, smatra da mu je potreban rad u nekom klubu, a možda u nekom trenutku i Crvene zvezde.

27.12.2024

12:18

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set