• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: 24 Sata.Hr

07.03.2020

10:42

GREŠKE ZBOG KOJIH VAMA JAJA NE ISPADNU DOBRO! Kako god da ih priremate ZABORAVITE NA OVO

Recepti

GREŠKE ZBOG KOJIH VAMA JAJA NE ISPADNU DOBRO! Kako god da ih priremate ZABORAVITE NA OVO

Podeli vest

Iako priprema jaja izgleda jednostavna, mnogi ljudi greše, a da nisu svesni, te im jelo ne ispadne kako su želeli

Stoga je niz profesionalnih kuvara podelilo svoja znanja i savete o spremanju jaja na razne načine - i o najčešćim greškama.

Dragi muškarci, ovih 11 stvari NIJEDNA ŽENA NE ŽELI DA DOBIJE NA POKLON! Neće vas grditi, ali NEĆE BITI ZADOVOLJNA!

 - Bez obzira na to na koji način želite da pripremite jaja, ključno je baratati s pravom temperaturom, a to možete samo ako shvatate koji biste krajnji rezultat hteli postići - rekao je Nik Korbe.

Čak i ako usred pečenja shvatite da je tiganj prevruć, uvek ga možete na kratko skloniti s vatre pa opet vratiti.

Foto: Pixabay

Jaja na oko

Najčešće greške: 

Preterano skuvano žumance, premalo obrađeno belance i prečesto mešanje jaja dok se peku.

Rešenje:

Pržite jaja malo duže na niskoj temperaturi i po potrebi na kratko poklopite tiganj.

Kulinarski stručnjak sa Instituta za kulinarsko obrazovanje Frank Proto prži jaja na nižoj temperaturi da se belance ispeče, a žumance ostane tečno.

Najpre pržite na srednje jakoj vatri s uljem ili maslacem u tiganju, čak i ako se jaja ne lepe za tiganj, jer će im to dati dodatni ukus.

Razbijte jaja nad tiganjom i jednostavno ih pustite da se prže. Mnoge domaćice greše jer počnu da mešaju i i premeštaju s jedne strane na drugu.  Tako uništavaju jaja", kaže Proto koji tako napravljena jaja najradije posoli ili pobiberi.

Kuvar kaže i kako mnogi dok pripremaju jaja na oko predugo na tiganju stave poklopac zbog čega se i žumance skuva, a ne bi trebao.

 - Žumance bi trebalo da bude mekano. Stoga, ostavite da se prži dok belance ne bude gotovo, ne poklapajte što samo dodaje paru2, objasnio je za Huff Post.

Foto: Pixabay

Kajgana


Greške:

Prekuvavanje i pogrešan način mešanja

Rešenja:

Sklonite jaja sa šporeta dok su još 'vlažna' a tokom prženja stalno mešajte velikim pokretima i okrećite.

 - Upamtite, savršeno mekana kajgana se dobija na laganoj vatri, uz stalno mešanje i prevrtanje -  kaže Proto.

On dodaje da nikad ne treba da je pržite na jakoj vatri i da ne zaboravite mešati.

Takođe, preporučuje da pričekate da je kajgana gotova, a onda dodajte so.

So će izvući vlagu iz jaja tokom procesa prženja, što će uništiti teksturu kajgane.

Foto: Informer

Tvrdo kuvana jaja

Greške:

Pucanje jaja kad se stavljaju u lonac, prekuvavanje i nespretno guljenje.

Rešenja:

Jaja odmah stavite u vruću vodu, a kad su gotova stavite ih odmah u 'hladnu kupku'.

Pristupi se ovde poprilično razlikuju od jednog do drugog kuvara, ali svi su saglasni da bez obzira da li ih stavljate u hladnu ili u proključalu vodu, nakon kuvanja ih treba potopiti u jako hladnoj vodi kako bi se ljuska kod guljenja lako odvajala, bez pucanja.

Andrea Sloneker podelila je svoju isprobanu metodu:

"Sve što je potrebno jeste da pustite da voda proključa, smanjite vatru na lagano, ubacite jaja, a onda ih kuvajte 12-13 minuta, u zavisnosti od toga koliko ih imate u loncu - rekla je Sloneker.

Foto: pixabay.com

Omlet

Greške:

Prekuvavanje i dodavanje sirovih punjenja.

Rešenja:

Omlet izvadite iz tiganja dok je unutrašnjost još vlažna, a prethodno pripremite nadev, npr. pečurke i luk.

Iako se možete 'izvući' s komadom sira koji se topi u sredini, kuvari ističu da bilo kakvo punjenje koje želite dodati omletu da se još malo zajedno ispeče, treba biti pre toga do pola obrađeno.

Kao i obično s jajima, i kod omleta je prekuvavanje uobičajena zamka.

 - Treba da prestanete da ih pečete dok su jaja još malo vlažna jer će se i nakon što sklonite sa tiganja ona još 'peći'",  kaže Sloneker i dodaje kako joj je 'zanimljivo da gotovo svi prepreku jaja na oko i omlet.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Društvo

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set