• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: domacirecepti/informer.rs

27.04.2021

11:35

BAKIN ROLAT! Patišpanj od jaja i domaći pekmez, ima li šta lepše?

Recepti

BAKIN ROLAT! Patišpanj od jaja i domaći pekmez, ima li šta lepše?

Podeli vest

Ovo je onaj klasični rolat naših baka, patišpanj od jaja i domaći pekmez. Ako je neki povod možda bude unutra i mlevenih oraha, ali na ovaj način se najčešće pravio.

SASTOJCI:

  • 5 celih jaja
  • 6 kašika šećera
  • 2 kašike ulja
  • 6 kašika mekog brašna
  • 1/2 praška za pecivo, 5gr
  • domaći pekmez po želji, obično je to bio od kajsija ili šipka

PRIPREMA:

Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Odvojiti belanca od žumanaca, pa penasto umutiti belanca sa šećerom. Mutiti dok se ne dobije čvrsta pena.

Nekada se to radilo ručno, žicom, onom u krug i trajalo je dugo, ali danas imamo mikser i sve je mnogo lakše.

Ulupanim belancima dodavati žumanca uz mućenje, pa onda ulje.

Na kraju dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i sve sjediniti, da nema grudvica.

Foto: Pixabay

Veliki pleh od rerne obložiti papirom za pečenje, nekada se pleh mazao uljem, pa posipao brašnom, sada malo ređe jer smo sigurniji u papir, mada neki kolači iziskuju baš takvu podlogu jer se u toku pečenja zalivaju nekim sirupima ili prelivima.

Uradite kako god da vam je lakše.

Staviti u rernu da se peče i smanjiti temperaturu na 180 stepeni.

Kora je pečena za nekih 15 minua ili kada odgore dobije tamno žutu do svetlo braon boju.

Pečenu koru odmah uviti u rolat i ostaviti tako da se hladi.

Ako imate ispod papir uviti sa papirom, ako ne, onda stavite koru na vlažnu krpu i uvijte.

Ostaviti da se ohladi.

Ohlađenu koru odvori pa namazati domaćim pekmezom i opet sve uviti. Nemojte previše stiskati kako pekmez ne bi iscureo.

Čim namažete može da se i posluži, ali je lekpe ako malo odstoji.

Prijatno.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set