• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

10.05.2020

16:36

OVO VOĆE ČUVA MLADOST, JAČA IMUNITET... 3 recepta - zdravlje NIKAD NIJE BILO UKUSNIJE!

Recepti

OVO VOĆE ČUVA MLADOST, JAČA IMUNITET... 3 recepta - zdravlje NIKAD NIJE BILO UKUSNIJE!

Podeli vest

Da li zbog primamljive boje, ukusa ili mirisa, ali malo ko može da odoli jagodama. Osim hranljivih, ove niskokalorične, sočne voćkice imaju i lekovita svojstva - stimulišu rad jetre i bubrega i pospešuju izbacivanje tečnosti iz organizma...

Budući da su veoma bogate vitaminom C i brojnim antioksidansima, jagode sprečavaju starenje i usporavaju pojavu bora. Zanimljivo je da su jedino voće čije semenke nisu skrivene unutar ploda, nego se nalaze spolja, a osim ploda, za lečenje se može koristiti koren i lišće.

TOPI SE U USTIMA! OSVEŽAVAJUĆA TORTA SA JAGODAMA - evo kako da pripremite ovu poslasticu za samo 20 MINUTA!

PROTIV ANEMIJE, OPADANJA KOSE! KOPRIVA LEČI SVE - pogledajte koja su njena lekovita svojstva i kako da napravite ČAJ!

Ovo voće oblijule i vitaminom A, sadrži kalcijum i gvožđem (najbolje se apsorbuje ako se začini limunovim sokom), pa se naročito preporučuje deci u fazi rasta, trudnicama i ženama u menopauzi. Takođe je veoma bogato kalijumom koji stimuliše izbacivanje tečnosti i posredno “stanjuje” struk.

Foto: Pixabay

Jagode inače spadaju u namirnice sa malo kalorija, a pogodne su za osobe koje drže dijetu, jer smanjuju apetit i povećavaju osećaj sitosti.

Usporavaju starenje

Vitamin C koji se nalazi u jagodama neophodan je za proizvodnju kolagena, koji koži daje elastičnost i usporava pojavu bora. Elagična kiselina iz ovog voća sprečava uništavanje kolagena i pojavu upale kože, na taj način čuvajući svežinu lica. Možete ih koristi i kao masku za lice i dekolte – izgnječite dve jagode i pola narendane jabuke i dodajte kašiku jogurta i kašičicu meda.

NE DA JOJ DA MRDNE PRSTOM! Verici Rakočević UPALA KAŠIKA U MED - njen muž RADI SVE KUĆNE POSLOVE, PA I OVO!

Jačaju imunitet

Jagode se ubrajaju među pet voćki najbogatijih antioksidansima. Sadrže veći broj vitamina od pomorandže i limuna, ali i određene količine omega-3 masnih kiselina.

Regulišu šećer

Ovo voće ima antiupalno i sedativno dejstvo, a istraživanja pokazuju da smanjuju nivo upalnog markera C reaktivnog proteina (CRP). Vlakna u jagodama mogu da spreče nastanak dijabetesa tipa 2, jer usporavaju apsorpciju glukoze u krv.

Foto: Pixabay

Štite od zračenja

Rezultati istraživanja pokazali su da ekstrakt jagode može da doprinese zaštiti od ultraljubičastog zračenja, povećavajući otpornost kože.

Jačaju memoriju

Istraživanja pokazuju da antocijanini, koji se nalaze u ovom voću, jačaju kratkoročnu memoriju i poboljšavaju pamćenje ukoliko se unose nekoliko nedelja u većoj količini.

RECEPTI:

Foto: Pixabay

Čizkejk sa jagodama

Sastojci: Za podlogu: 150 g mlevenih badema i ješnika, 150 g seckanih badema i lešnika, oko 150 g urmi, prstohvat soli, 1-2 kašike kokosovog ulja ili putera. Za fil: 350 g krem sira sobne temperature, 70 g šećera u prahu, 100 g milerama, 3 dl slatke pavlake. Voće: 300 g jagoda, kašika šećera u prahu. Za voćni preliv: 300-400 g jagoda, kašika šećera u prahu, kašičica limunovog soka, kašičica ekstrakta vanile.

Priprema: Pomešajte sastojke za podlogu, sipajte ih u kalup koji ste obložili pek papirom i dobro pritisnite prstima i to tako da lagano izdignete ivice. Ostavite u frižideru. Umutite krem sir i šećer u prahu, dodajte mileram. Posebno umutite slatku pavlaku i pažljivo dodajte u sir. Gotov fil premežite preko podloge i vratite u frižider na par sati ili preko noći. Za preliv kratko prokuvajte jagode sa ostalim sastojcima, samo minut-dva i sačekajte da se ohladi. Čizkejk dekorišite svežim jagodama i voćnim prelivom.

Kremasta voćna salata

Sastojci: kesica pudinga od vanile, šolja mleka, šolja jogurta, vanila ekstrakt, dve šolje jagoda, 4 banane (ili neki drugi miks voća po izboru), 2 kašičice soka od limuna.

ZA ISKUSNE DOMAĆICE! Evo kako da napravite testo od samo 2 SASTOJKA

Priprema: U dubljoj posudi pomešati puding miks i mleko dok se smesa ne sjedini. Dodati jogurt i ekstrakt od vanile i promešati. U drugoj činiji iseckati jagode i banana ili drugo voće po izboru. Preliti voće sokom od limuna, spojiti sa smesom od pudinga i ohladiti pre serviranja.

Foto: Pixabay

Osvežavajući sorbe

Sastojci: 500 g jagoda, 3-4 kašike meda, 70 ml vodke (opciono), listići nane za dekoraciju.

Priprema: Jagode stavite u blender, pa dobro usitnite i propasirajte. U tečnost dodajte med i vodku i sve dobro promešajte, ostavite malo da se svi ukusi prožmu, a onda izlijte u plitku posudu i stavite u friz. Svakih 20-ak minuta viljuškom mešajte smesu dok se fino ne zaledi. Servirajte u malim posudicama sa malo svežih jagoda i listićima nane.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba!

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija