• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ordinacija.hr

10.07.2020

07:18

OVO JE 6 ZNAKOVA DA STE ALERGIČNI NA UJED KOMARCA Za jedan nikad ne biste REKLI

Recepti

OVO JE 6 ZNAKOVA DA STE ALERGIČNI NA UJED KOMARCA Za jedan nikad ne biste REKLI

Podeli vest

Ovo je doba godine kada skoro svi imaju probleme sa komarcima.

Stručnjaci napominju da kontakt s komarcem mora trajati najmanje šest sekundi da bi se dogodila reakcija.

Za većinu ljudi, ugriz komarca znači svrab i češanje. Normalna reakcija na ugriz komarca uključuje crvene otekline koje svrbe, javljaju se nekoliko minuta nakon ugriza i mogu se zadržati do deset dana.

"Jači simptomi, poput kvrga na koži i jačeg oticanja ukazuju na veću lokalnu reakciju poznatu kao papularna urtikarija. Kad ljudi kažu da su alergični na ubod komarca ili nekog drugog insekta, uglavnom je u pitanju snažnija lokalna reakcija na koju se pritom pozivaju“, objašnjavaju stručnjaci.

Da bi postavio dijagnozu, doktro će uzeti u obzir vaše simptome, ali ne postoji službeni test za otkrivanje alergija na ugriz komaraca. Što se tiče lečenja, to u potpunosti zavisi od toga koliko ti simptomi utiču na vas. Ako nemate vidljivih smetnji, nema razloga za lečenje. Međutim, ukoliko vam ugriz komarca uzrokuje probleme kao što su naticanje kapaka ili ako su simptomi neprijatna i skloni ste prilično teškim reakcijama, doktor se može odlučiti za terapiju antihistaminicima. To može pomoći kod otoka i može smanjiti rizik od razvoja reakcije. 

Redak oblik alergije na ugriz komarca je reakcija koja se javlja u celom tijelu. Ova vrsta životno ugrožavajuće reakcije mnogo je češća kod insekata kao što su pčele i ose, ali ako osetite bilo koji od sledećih simptoma nakon ugriza, morate odmah pozvati hitnu pomoć:

Foto: Pixabay

 

1. Osip

Naglo izbijanje bledo crvenog osipa, koji je izbočen i svrbi, a pojavljuje se u području ugriza ili po celom telu može ukazivati ​​na alergijsku reakciju.

2. Natečene usne, otok u ustima ili grlu

Bilo kakvo naglo naticanje u navedenom području može biti znak ozbiljne alergijske reakcije.

3. Mučnina

Osetite li iznenada mučninu, kao da ćete se razboleti nakon ugriza, to može biti još jedan simptom ozbiljne reakcije.

4. Vrtoglavica

Osećaj smušenosti u glavi i nestabilnosti na nogama može ukazivati ​​na alergijsku reakciju.

5. Povišena temperatura

Povišena temperatura je znak da se vaše telo bori protiv alergije.

6. Glavobolja

Ozbiljna glavobolja koja se naglo pojavila može značiti da imate alergijsku reakciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija