
Shutterstock
KUVANO belo i crno VINO - Napici koji će vas RAZGALITI i ZAGREJATI i dušu i telo (RECEPTI)
Hladni dani, temperature blizu nule i miris novogodišnjih praznika u vazduhu pravo su vreme za tradicionalne zimske napitke kao što je kuvano vino. Ako mu dodate i mirisne začine poput cimeta, vanile ili karanfilića, biva još ukusniji i delotvorniji - da nas zagreje i razgali
Kuvano vino se kod nas tradicionalno konzumira na Badnje veče, Božić, tokom slava i drugih, mahom zimskih svečanosti. U kombinaciju ulaze pre svega crna, ali i roze, potom bela vina, sangrija, čak i vermut, a od začina podrazumevani cimet, muskatni oraščić, karanfilić i vanila, pa sve do bibera, pimenta, đumbira, kardamoma i raznih vrsta svežeg, suvog i kandiranog voća.
DESERT ZA HLADNE DANE! Čokoladni mus sa KESTENOM, priprema se LAKO i BRZO! A tek ukus...

SREĆA je u samo jednoj čaši! TOPLA ČOKOLADA na 4 načina (RECEPTI)


Kako biste maksimalno uživali u ovom toplom napitku, važna je ravnoteža ukusa. Birajte (crna) vina voćnog ukusa i klonite se onih koja su bogata taninom jer, uprkos kasnije dodatom šećeru, ukus toplog napitka na kraju može da bude gorak.
RECEPTI:

Shutterstock
Aromatični napitak Džejmija Olivera
Sastojci: 2 mandarine, limun, limeta, 200 g šećera, 6 karanfilića, štapić cimeta, 3 lista lovora, štapić vanile, 2 zvezdasta anisa, 2 flaše crnog vina.
RAJ NA ZEMLJI! KAFA late sa BUNDEVOM - mirisni NAPITAK kojem je TEŠKO ODOLETI!

VITAMINI U TEGLI! 3 skromne vrste povrća, 2 voćke i med za BOLJI IMUNITET!

Recept plus - crni čaj sa začinima
Sastojci: pola kašičice mlevenog đumbira, štapić cimeta, pola kore pomorandže, sok od pola pomorandže, 3 kesice crnog (ili zelenog) čaja, 3 pune čajne šolje vrele vode.
Priprema: Oljuštite mandarinu, limetu i limun i iseckajte ih na male komade. U veliki lonac stavite šećer i uz lagano mešanje pustite da se otapa na srednjoj temperaturi, potom dodajte koru citrusa, pa sve zalijte sokom mandarine. Dodajte karanfilić, štapić cimeta i lovor. Štapić vanile isecite uzdužno i dodajte ga u lonac, kratko promešajte i prelijte vinom tek toliko da prekrije sve sastojke. Ostavite na laganoj vatri da se smesa kuva oko pet minuta, dok se šećer u potpunosti ne rastopi, nakon čega ćete dobiti gusti sirup. Dobijeni sirup baza je za savršeno ukusno kuvano vino iz kojeg ostatak alkohola naknadno pomešan na ovaj način neće ispariti. Kada je vaš sirup poprimio kremastu strukturu, smanjite vatru i dodajte anis i ostatak vina. Lagano sve zagrevajte oko pet minuta, pazeći da ne provri, potom vino sipajte u čaše i poslužite.
Shutterstock
Belo kuvano vino
Sastojci: 1 l belog vina (npr. šardone), 1 i po šolja soka od jabuke, trećina šolje meda i trećina šolje suvog grožđa, iseckana pomorandža, iseckana jabuka, 4 štapića cimeta, štap vanile, kašika kardamoma, kašičica karanfilića, kašičica đumbira.
Priprema: Sve sastojke stavite u dublju šerpu ili lonac i kuvajte petnaestak minuta.
ISTINE I ZABLUDE O LEKOVIMA - Da li se uvek piju PRE JELA, uz koju HRANU ne idu, koje su kombinacije FATALNE čitajte OVDE.
RAJ NA ZEMLJI! KAFA late sa BUNDEVOM - mirisni NAPITAK kojem je TEŠKO ODOLETI, a recept potražite OVDE.
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
stil.kurir.rs/informer.rs | Ponedeljak, 16. 11. 2020.
-
ljubav&zdravlje | Nedelja, 08. 11. 2020.
-
bakinakuhinja/informer.rs | Nedelja, 29. 11. 2020.